Categories: Բլոգ

Փաստեր հայկական խոհանոցի մասին

Հայկական խոհանոցն ունի երկար տարիների պատմություն։

Այն բազմազան է և յուրատեսակ։ Ազգային խոհանոցն ունի իր յուրահատուկ ճաշատեսակներ, որոնցով էլ գրավում է բոլոր զբոսաշրջիկների սրտերը։ Հայերը շատ հյուրասեր են և դա  ավելի է ջերմացնում հայկական խոհանոցը յուրահատուկ դարձնում այն։

Դարավոր պատմության և բազմազանության արդյունքում հայկական լեռնաշխարհը տարբերվել է իր յուրահատուկ մշակույթով։ Մշակույթի կարևորագույն կետերից է խոհանոցը։  Հայկական խոհանոցը ձևավորվել է Վանի թագավորության դարաշրջանում, երբ հայերը զբաղվում էին գյուղատնտեսությամբ՝ պատրաստի սննդանյութեր վերամշակելով։ Հայկական խոհանոցն ունի ավելի քան 3000 տարվա պատմություն։ Հայերը միշտ սերնդեսերունդ փոխանցում են ուտեստների բաղադրատոմսերը։ Տարիների ընթացքում դրանք փոխվում են, սակայն հայկական շունչը միշտ պահպանվում է։ Օրինակ՝ քչերը գիտեն, որ հարիսան պատրաստել են զոհամատուցման արարողության ժամանակ: Այն մի ամբողջ գիշեր եփում էին թոնրի մարմանդ կրակի վրա, որպեսզի առավոտյան մատուցեին։ Մեր օրերում, հարիսան հայերի ամենասիրելի ճաշատեսակներից է։

Դարավոր պատմությանը զուգահեռ, հայկական խոհանոցը համալրվել է բազմաթիվ համեղ ուտեստների բաղադրատոմսերով։ Հայաստանում ամեն տարածաշրջան ունի իրեն հատուկ ճաշատեսակ։ Նույնիսկ, ամեն ընտանիք ունի իր յուրահատուկ պատրաստման ձևը։ Օրինակ՝ հայկական գաթան ունի մի քանի տեսակ։ Ամեն մարզ, քաղաք ունի իր հատուկ բաղադրատոմսը։ Գավառի գաթան ամենասիրելիներից է։ Այն տարբերվում է յուրահատուկ համով և ձևով։ Իսկ ոտեստներից՝ Վանա քաշովին Արևմտյան Հայաստանից մեզ հասած ամենահամեղ ուտեստներից մեկն է։ Համեղ ուտեստներից է նաև Գառնու բնակիչների շրջանում հայտնի Գառնու յարախը։ Այն պատրաստվում է տավարի մսով է և տապակվում է լոլիկի մածուկի մեջ։ Այս և շատ այլ ուտեստներ հայտնի են իրենց մարզերում և քաղաքներում, սակայն Գաթա պանդոկում  դրանք ևս պատրատսվում են։

Հայկական խոհանոցի մասին շատ երկար կարող ենք խոսել ու փաստել, որ այն յուրահատուկ է իր ուտեստներով։ Հայկական ռեստորան Երևանում,  որտեղ կարող եք զգալ հայկական շունչը, ճաշակել հայկական համեղ ուտեստները և լինել ընտանեկան միջավայրում դա Գաթա պանդոկն է։

gata_pandok

Recent Posts

Գաթա Պանդոկ` հայկական ռեստորան կենդանի երաժշտությամբ

Երևանի սրտում տեղակայված Գաթա պանդոկը հայկական խոհարարական գերազանցության և մշակութային կարևոր վայրերից մեկն է: Ջերմ…

4 օր ago

Հայկական ավանդական ուտեստներ, որոնք պետք է փորձել Հայաստանում գտնվելու ժամանակ

Խորովածի հյութալի կտորներից մինչև անուշահամ տոլմա՝ հայկական խոհանոցը գրավում է բոլորին: Յուրաքանչյուր ճաշատեսակ խնամքով ընտրված…

2 շաբաթ ago

Թթվի տեսականին՝ որպես հայկական խոհանոցի հիմնական բաղադրիչ

Հայկական խոհանոցը ոգեշնչման աղբյուր է հանդիսանում բազմաթիվ մշակույթների համար՝ առաջարկելով խոհարարական բազմազան և համեղ փորձ:…

4 շաբաթ ago

Բաստուրմայի մշակութային նշանակությունը հայկական խոհանոցում

Հայկական խոհանոցը համերի, ավանդույթների և մշակութային ժառանգության հարուստ խճանկար է: Իր բազմաթիվ խոհարարական համերի մեջ…

1 ամիս ago

Բացահայտելով Հայաստանի խոհարարական գանձերը. 10 ազգային ուտեստներ, որոնք պետք է փորձել

Հայաստանը` տեղակայված Կովկասյան տարածաշրջանում, կարող է պարծենալ հարուստ խոհարարական ժառանգությամբ, որն արտացոլում է իր պատմությունը,…

2 ամիս ago

Բանջարեղենի հիմքով հայկական ավանդական ուտեստներ

Այսօր կբացահայտենք հայկական ավանդական ուտեստներից մի քանիսը, որոնք սիրված են ոչ միայն տեղացիների, այլև արտերկրյա…

2 ամիս ago