Երբ անդրադարձ է կատարվում հայկական խոհանոցին, անմիջապես կարևորվում և ընդգծվում են վերջինիս հարուստ ու բազմազան համերը։ Անուշաբույր խոտաբույսերից և համեմունքներից մինչև հյութեղ միս և համեղ խմորեղեն, հայկական սնունդը իսկական խոհարարական հաճույք է: Հայկական գաստրոնոմիայի բազմաթիվ գանձերի մեջ կա մեկ անուն, որն աչքի է ընկնում իր յուրահատուկ համով և առողջարար օգտակարությամբ՝ մածունը՝ հայկական ավանդական կաթնամթերք։
Մածունը կաթնամթերք է, որը սերունդներ շարունակ սիրված ու փայփայված է Հայաստանում: Նրա արմատները կարելի է գտնել հին ժամանակներից, երբ հայերն առաջին անգամ բացահայտեցին մածուն պատրաստելու արվեստը: Մածունն ունի հստակ թանձր կառուցվածք, որը հաճախ նկարագրվում է որպես մածունի և թթվասերի միջանկյալ որակ։
Մածունը հայկական մշակույթում առանձնահատուկ տեղ է զբաղեցնում և համարվում է ազգային ուտեստ։ Այն դարեր շարունակ եղել է հայ ընտանիքներում, որտեղ ընտանիքները սերնդեսերունդ փոխանցել են մածուն պատրաստելու իրենց սիրելի տեխնիկան:
Մածունի պատրաստման համար կաթը տաքացնում են, այնուհետև սառեցնում մինչև այնպիսի ջերմաստիճան, որը թույլ է տալիս բազմանալու օգտակար բակտերիաներին: Այնուհետև այն թողնում են խմորման մի քանի ժամ կամ նույնիսկ մեկ գիշեր: Արդյունքը յուղալի, պրոբիոտիկներով հարուստ մածունն է, որը և՛ սննդարար է, և՛ համեղ:
Մածունը հարուստ է այնպիսի սննդանյութերով, ինչպիսիք են կալցիումը, սպիտակուցը և B վիտամինը: Այն կարող է գերազանց հավելում լինել հավասարակշռված դիետայի համար, հատկապես այն անհատների համար, ովքեր կարող են լակտոզայի անհանդուրժողականություն ունենալ, քանի որ խմորման գործընթացը նվազեցնում է լակտոզայի պարունակությունը:
Մածունը օգնում է թեթևացնել մարսողական խնդիրները, ինչպիսիք են գրգռված աղիքի համախտանիշը և փորլուծությունը:
Մածունի մեջ կալցիումի պարունակությունը կենսական նշանակություն ունի ամուր և առողջ ոսկորների պահպանման համար:
Մածունը դարձել է սիրված և օգտակար կաթնամթերք, որը վայելում են ամբողջ աշխարհում: Իր հարուստ պատմությունից մինչև բազմաթիվ առողջապահական առավելություններ, մածունը լայնորեն օգտագործվում է հայկական խոհանոցում: Անկախ նրանից՝ դուք համտեսում եք այն ինքնուրույն, կամ օգտագործում եք տարբեր ուտեստների մեջ, մածունը վկայում է հայկական խոհանոցի հարատև գրավչության և մեր ժամանակակից սննդակարգում ժամանակի հարգված ավանդույթները ընդունելու իմաստության մասին:
Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…
Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…
Երևանը միայն քարաշեն փողոցներով ու պատմական շենքերով քաղաք չէ․ այն իրականում բացօթյա թանգարան է, որտեղ…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…
Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով…