Categories: Բլոգ

Վրացական Սուլուգունի պանիր խորովածի պատմությունն ու ծագումը

Վրաստանը, որը փոքր երկիր է և գտնվում է Հարավային Կովկասում, հայտնի է իր հարուստ խոհարարական ավանդույթներով և համեղ ուտեստներով:

Բազմաթիվ դելիկատեսների մեջ, որոնք ազգային ուտեստից դարձել են միջազգային ճաշացանկի բաղկացուցիչ, տապակած սուլուգունի պանիրն առանձնանում է որպես իսկական գաստրոնոմիական հաճույք: Այս բլոգի գրառման մեջ մենք կուսումնասիրենք տապակած վրացական սուլուգունի պանրի ծագումն ու պատմությունը:

Պանիրը, որը ծագել է Վրաստանում

Սուլուգունի պանիրը աղաջրած կիսապինդ պանիր է՝ յուրահատուկ համով և հյուսվածքով: Նրա ակունքները սկիզբ են առնում Վրաստանի լեռնային շրջաններից, որտեղ կաթնամթերքի արտադրությունը և պանրագործությունը դարեր շարունակ եղել են մշակույթի անբաժանելի մասը:


Տապակած սուլուգունի պանիրը՝ վրացերեն «Սուլուգունի Շեմթխվեվի», համեղ տարբերակ է, որը դարձել է վրացական խոհանոցի հիմնական բաղադրիչը:

Այս ուտեստը պատրաստելու համար սուլուգունի պանրի կտորները պատում են ալյուրի և հարած ձվի խառնուրդի մեջ, որը տապակելիս խրթխրթան կեղև է ձևավորում: Պանիրը տապակվում է տապակի մեջ մինչև ոսկե դարչնագույն դառնալը՝ ստեղծելով հյուսվածքների հիանալի համադրություն, արտաքին շերտի փխրունություն և ներսից թափանցիկ հալված պանիր:

Սուլուգունի պանրի մատուցում

Տապակած Սուլուգունի պանիրը սովորաբար մատուցվում է տաք վիճակում, հաճախ համեմված տարբեր համեմունքներով: Բուրավետ հավելումները լրացնում են պանրի յուղալի, թեթևակի աղի բնույթը՝ ստեղծելով ճաշակի սիմֆոնիա:

Այսպիսով՝ հաջորդ անգամ, երբ հնարավորություն ունենաք ճաշակելու տապակած սուլուգունի պանիրը, դուք մտովի կտեղափոխվեք Վրաստանի պանրագործության կենտրոն և կզգաք բնության հոտն ու համը:

gata_pandok

Recent Posts

Հայկական հացերի հարուստ պատմության ուսումնասիրություն

Հայկական խոհանոցը դարերի ավանդույթներով հյուսված պատմություն ունի, որտեղ հացը սուրբ տեղ է զբաղեցնում սեղանի վրա:…

1 շաբաթ ago

Գաթա Պանդոկ` հայկական ռեստորան կենդանի երաժշտությամբ

Երևանի սրտում տեղակայված Գաթա պանդոկը հայկական խոհարարական գերազանցության և մշակութային կարևոր վայրերից մեկն է: Ջերմ…

3 շաբաթ ago

Հայկական ավանդական ուտեստներ, որոնք պետք է փորձել Հայաստանում գտնվելու ժամանակ

Խորովածի հյութալի կտորներից մինչև անուշահամ տոլմա՝ հայկական խոհանոցը գրավում է բոլորին: Յուրաքանչյուր ճաշատեսակ խնամքով ընտրված…

1 ամիս ago

Թթվի տեսականին՝ որպես հայկական խոհանոցի հիմնական բաղադրիչ

Հայկական խոհանոցը ոգեշնչման աղբյուր է հանդիսանում բազմաթիվ մշակույթների համար՝ առաջարկելով խոհարարական բազմազան և համեղ փորձ:…

1 ամիս ago

Բաստուրմայի մշակութային նշանակությունը հայկական խոհանոցում

Հայկական խոհանոցը համերի, ավանդույթների և մշակութային ժառանգության հարուստ խճանկար է: Իր բազմաթիվ խոհարարական համերի մեջ…

2 ամիս ago

Բացահայտելով Հայաստանի խոհարարական գանձերը. 10 ազգային ուտեստներ, որոնք պետք է փորձել

Հայաստանը` տեղակայված Կովկասյան տարածաշրջանում, կարող է պարծենալ հարուստ խոհարարական ժառանգությամբ, որն արտացոլում է իր պատմությունը,…

2 ամիս ago