Categories: Բլոգ

Գառան միսը խուրմայով՝ քաղցրի և համեղի համադրություն

«Գառան միսը խուրմայով» հայկական հնագույն ճաշատեսակ է, որը հիանալի կերպով ցուցադրում է քաղցրի և ոչ քաղցրի յուրօրինակ համակցումը:

Ահա թե ինչն է դարձնում «Գառան միսը խուրմայով» ուտեստը այդքան բացառիկ.

Քաղցր տարր

Քաղցր տարր. խուրման կամ արմավը ճաշատեսակին տալիս է բնական քաղցրություն՝ ներդաշնակ հավասարակշռություն ստեղծելով համեղ գառան հետ: Խուրման ոչ միայն քաղցրության աղբյուր է, այլ նաև կարամելի նման արիստոկրատ երանգ է տալիս ուտեստին:

Անուշաբույր համեմունքներ

Հայկական խոհանոցը հայտնի է անուշաբույր համեմունքներով և «Գառան միսը խուրմայով»-ը՝ բացառություն չէ: Դարչինը, չամանը և համեմը այն համեմունքներից ընդամենը մի քանիսն են, որոնք օգտագործվում են ճաշատեսակի համի խորությունը  ընդգծելու համար, որը ոչ պակաս ուշագրավ է:

Դանդաղ եփած կատարելություն

Դանդաղ եփելը կարևոր է այս ուտեստի համար. գառան նուրբ փափկությունը պայմանավորված է նաև այս հանգամանքով։ Քանի որ միսը եփվում է ջեռոցում, այն կլանում է համեմունքների և խուրմայի համը:

Հայկական խոհանոցը, որակյալ բաղադրիչների և կրեատիվ համային համադրությունների վրա իր շեշտադրմամբ, շարունակում է գերել սննդի սիրահարներին ամբողջ աշխարհում:

 

gata_pandok

Recent Posts

Էջմիածնի ավանդական քյուֆթա՝ գյուղական պարզության ու նրբության համադրություն

Էջմիածնում քյուֆթան շատերի համար պարզապես ուտեստ չէ․ այն ընտանիքի տոնական սեղանի խորհրդանիշ է։ Այստեղ այն…

6 օր ago

Նռան Ուժը՝ Հայաստանի Ազգային Միրգը

Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…

2 շաբաթ ago

Հայաստանի աշնանային համերը․ Ուղեցույց Գաթա Պանդոկի աշնանային մենյուի վերաբերյալ

Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…

2 շաբաթ ago

Խաշը Վարպետորեն՝ 7 Կարևոր Հայկական Էթիկետի Կանոն՝ Տեղացու Նման Ուտելու Համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…

3 շաբաթ ago

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

1 ամիս ago

Թագավորի պես ճաշակելով՝ ինչ էին ուտում հայ թագավորներն ու թագուհիները

Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…

1 ամիս ago