armenian girl

Գառան միսը խուրմայով՝ քաղցրի և համեղի համադրություն

  /  Բլոգ   /  Գառան միսը խուրմայով՝ քաղցրի և համեղի համադրություն
հայկական հնագույն ճաշատեսակ

Գառան միսը խուրմայով՝ քաղցրի և համեղի համադրություն

«Գառան միսը խուրմայով» հայկական հնագույն ճաշատեսակ է, որը հիանալի կերպով ցուցադրում է քաղցրի և ոչ քաղցրի յուրօրինակ համակցումը:

Ահա թե ինչն է դարձնում «Գառան միսը խուրմայով» ուտեստը այդքան բացառիկ.

Քաղցր տարր

Քաղցր տարր. խուրման կամ արմավը ճաշատեսակին տալիս է բնական քաղցրություն՝ ներդաշնակ հավասարակշռություն ստեղծելով համեղ գառան հետ: Խուրման ոչ միայն քաղցրության աղբյուր է, այլ նաև կարամելի նման արիստոկրատ երանգ է տալիս ուտեստին:

Անուշաբույր համեմունքներ

Հայկական խոհանոցը հայտնի է անուշաբույր համեմունքներով և «Գառան միսը խուրմայով»-ը՝ բացառություն չէ: Դարչինը, չամանը և համեմը այն համեմունքներից ընդամենը մի քանիսն են, որոնք օգտագործվում են ճաշատեսակի համի խորությունը  ընդգծելու համար, որը ոչ պակաս ուշագրավ է:

Դանդաղ եփած կատարելություն

Դանդաղ եփելը կարևոր է այս ուտեստի համար. գառան նուրբ փափկությունը պայմանավորված է նաև այս հանգամանքով։ Քանի որ միսը եփվում է ջեռոցում, այն կլանում է համեմունքների և խուրմայի համը:

Հայկական խոհանոցը, որակյալ բաղադրիչների և կրեատիվ համային համադրությունների վրա իր շեշտադրմամբ, շարունակում է գերել սննդի սիրահարներին ամբողջ աշխարհում: