armenian girl

Նապաստակի չախոբիլի` համեղ ուտեստ, որը պետք է փորձել

  /  Բլոգ   /  Նապաստակի չախոբիլի` համեղ ուտեստ, որը պետք է փորձել
Նապաստակի չախոբիլի

Նապաստակի չախոբիլի` համեղ ուտեստ, որը պետք է փորձել

Հայկական խոհանոցը համերի գանձարան է, որտեղ յուրաքանչյուր ճաշատեսակ մի առանձին պատմություն է ավանդույթի մասին:

Այսօր մենք կանդրադառնանք  այնպիսի ուտեստի, որը ոչ այնքան ավանդական է, որքան գյուղական, ագրարային։  Նապաստակի    չախոբիլին հաճախ պատրաստել են այն ընտանիքներում, որոնք զբաղվել են ֆերմերային տնտեսությամբ, սակայն ժամանակի ընթացքում այն տարածվել և սիրված է դարձել շատ-շատերի համար՝ լրացնելով  Հայաստանի հարուստ խոհարարական գոբելենը:

Հայկական խոհանոցի տարբերվող համերը

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր համարձակ և տարբերվող համերով՝ ժամանակով փորձված և վերահաստատված։ Անուշաբույր խոտաբույսերից մինչև հյութեղ միս, յուրաքանչյուր ուտեստ հանդիսանում է խոհարարական ստեղծագործության գլուխգործոց՝ իր թարմ և  էկոլոգիապես մաքուր բաղադրիչներով։

Բաղադրությունը և պատրաստման եղանակը

Այս համեղ ուտեստը ձեր սեփական խոհանոցում վերարտադրելու համար հավաքեք հետևյալ բաղադրիչները.

  • Նապաստակի միս՝ կտորների կտրատած
  • Սոխ՝ կտրատած
  • Լոլիկ՝ կտրատած
  • Սխտոր՝ աղացած
  • Թարմ խոտաբույսեր
  • Աղացած համեմ և չաման
  • Դափնու տերևներ
  • Աղ և պղպեղ՝ ըստ ճաշակի
  • Ձիթայուղ

Մեծ կաթսայի մեջ տաքացրեք ձիթապտղի յուղը և տապակեք մանր կտրատած սոխը մինչև  կիսաթափանցիկ դառնալը: Կաթսայի մեջ ավելացրեք նապաստակի կտորները և բոլոր կողմերից կարմրացրեք։ Խառնեք աղացած սխտորն ու խորանարդիկ կտրատած լոլիկը։ Խառնուրդը համեմեք աղացած համեմով, չամանով, աղով և պղպեղով՝ քանակները կարգավորելով ըստ ճաշակի։ Լցրեք մի բուռ թարմ խոտաբույսեր և դափնու տերևներ, ապա ծածկեք կաթսան և թողեք, որ եփվի այնքան ժամանակ մինչև նապաստակի միսը փափկի և համերը միաձուլվեն:

Նապաստակի չախոբիլին ավելին է, քան պարզապես ուտեստը. դա համային յուրահատուկ  ճանապարհորդություն է հայկական խոհանոցով :