Գառան միսը խուրմայով՝ քաղցրի և համեղի համադրություն
«Գառան միսը խուրմայով» հայկական հնագույն ճաշատեսակ է, որը հիանալի կերպով ցուցադրում է քաղցրի և ոչ քաղցրի յուրօրինակ համակցումը:
Ահա թե ինչն է դարձնում «Գառան միսը խուրմայով» ուտեստը այդքան բացառիկ.
Քաղցր տարր
Քաղցր տարր. խուրման կամ արմավը ճաշատեսակին տալիս է բնական քաղցրություն՝ ներդաշնակ հավասարակշռություն ստեղծելով համեղ գառան հետ: Խուրման ոչ միայն քաղցրության աղբյուր է, այլ նաև կարամելի նման արիստոկրատ երանգ է տալիս ուտեստին:
Անուշաբույր համեմունքներ
Հայկական խոհանոցը հայտնի է անուշաբույր համեմունքներով և «Գառան միսը խուրմայով»-ը՝ բացառություն չէ: Դարչինը, չամանը և համեմը այն համեմունքներից ընդամենը մի քանիսն են, որոնք օգտագործվում են ճաշատեսակի համի խորությունը ընդգծելու համար, որը ոչ պակաս ուշագրավ է:
Դանդաղ եփած կատարելություն
Դանդաղ եփելը կարևոր է այս ուտեստի համար. գառան նուրբ փափկությունը պայմանավորված է նաև այս հանգամանքով։ Քանի որ միսը եփվում է ջեռոցում, այն կլանում է համեմունքների և խուրմայի համը:
Հայկական խոհանոցը, որակյալ բաղադրիչների և կրեատիվ համային համադրությունների վրա իր շեշտադրմամբ, շարունակում է գերել սննդի սիրահարներին ամբողջ աշխարհում: