Categories: Բլոգ

Փաստեր հայկական խոհանոցի մասին

Հայկական խոհանոցն ունի երկար տարիների պատմություն։

Այն բազմազան է և յուրատեսակ։ Ազգային խոհանոցն ունի իր յուրահատուկ ճաշատեսակներ, որոնցով էլ գրավում է բոլոր զբոսաշրջիկների սրտերը։ Հայերը շատ հյուրասեր են և դա  ավելի է ջերմացնում հայկական խոհանոցը յուրահատուկ դարձնում այն։

Դարավոր պատմության և բազմազանության արդյունքում հայկական լեռնաշխարհը տարբերվել է իր յուրահատուկ մշակույթով։ Մշակույթի կարևորագույն կետերից է խոհանոցը։  Հայկական խոհանոցը ձևավորվել է Վանի թագավորության դարաշրջանում, երբ հայերը զբաղվում էին գյուղատնտեսությամբ՝ պատրաստի սննդանյութեր վերամշակելով։ Հայկական խոհանոցն ունի ավելի քան 3000 տարվա պատմություն։ Հայերը միշտ սերնդեսերունդ փոխանցում են ուտեստների բաղադրատոմսերը։ Տարիների ընթացքում դրանք փոխվում են, սակայն հայկական շունչը միշտ պահպանվում է։ Օրինակ՝ քչերը գիտեն, որ հարիսան պատրաստել են զոհամատուցման արարողության ժամանակ: Այն մի ամբողջ գիշեր եփում էին թոնրի մարմանդ կրակի վրա, որպեսզի առավոտյան մատուցեին։ Մեր օրերում, հարիսան հայերի ամենասիրելի ճաշատեսակներից է։

Դարավոր պատմությանը զուգահեռ, հայկական խոհանոցը համալրվել է բազմաթիվ համեղ ուտեստների բաղադրատոմսերով։ Հայաստանում ամեն տարածաշրջան ունի իրեն հատուկ ճաշատեսակ։ Նույնիսկ, ամեն ընտանիք ունի իր յուրահատուկ պատրաստման ձևը։ Օրինակ՝ հայկական գաթան ունի մի քանի տեսակ։ Ամեն մարզ, քաղաք ունի իր հատուկ բաղադրատոմսը։ Գավառի գաթան ամենասիրելիներից է։ Այն տարբերվում է յուրահատուկ համով և ձևով։ Իսկ ոտեստներից՝ Վանա քաշովին Արևմտյան Հայաստանից մեզ հասած ամենահամեղ ուտեստներից մեկն է։ Համեղ ուտեստներից է նաև Գառնու բնակիչների շրջանում հայտնի Գառնու յարախը։ Այն պատրաստվում է տավարի մսով է և տապակվում է լոլիկի մածուկի մեջ։ Այս և շատ այլ ուտեստներ հայտնի են իրենց մարզերում և քաղաքներում, սակայն Գաթա պանդոկում  դրանք ևս պատրատսվում են։

Հայկական խոհանոցի մասին շատ երկար կարող ենք խոսել ու փաստել, որ այն յուրահատուկ է իր ուտեստներով։ Հայկական ռեստորան Երևանում,  որտեղ կարող եք զգալ հայկական շունչը, ճաշակել հայկական համեղ ուտեստները և լինել ընտանեկան միջավայրում դա Գաթա պանդոկն է։

gata_pandok

Recent Posts

Ավանադույթի համ՝ խորոված բանջանեղեն Գաթա պանդոկում

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր հարուստ ու բազմազան ուտեստներով, որոնցից կարևոր մաս է կազմում  խորոված…

6 օր ago

Պանրի դերը հայկական խոհարարական ավանդույթում

 Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ և հարուստ պատմությամբ, իսկ պանիրը դրա կարևոր և անբաժանելի…

2 շաբաթ ago

Հայկական ավանդական նախաճաշի հարուստ համերը «Գաթա» պանդոկում

«Գաթա» պանդոկը, հայկական ավանդական խոհանոցի սիրահարների համար, հրաշալի վայր է, որտեղ կարելի է վայելել Հայաստանի…

3 շաբաթ ago

Հայկական գաթա ընկույզով

Հայկական գաթա ընկույզով՝ ավանդույթների և քաղցրության համադրություն Հայկական խոհանոցը հարուստ է տարբեր ուտեստներով, որոնք խորհրդանշում…

4 շաբաթ ago

Նազուկ թե գաթա, երկու հայկական համեղ ուտեստների համապարփակ համեմատություն

Այս երկու հայկական համեղ ուտեստները, նազուկն ու գաթան, ունեն իրենց յուրահատուկ հատկանիշները և միմյանցից տարբերվող…

1 ամիս ago

Քաբաբ ուտեստ, որը ամփոփում է Հայաստանի համը

Երբ խոսքը գնում է հայկական խոհանոցի մասին, քչերն են կարող ներկայացնել ազգային խոհանոցի էությունը: Քաբաբ՝…

1 ամիս ago