Categories: Բլոգ

Փաստեր ալկոհոլային խմիչքների մասին

Չնայած մեր օրգանիզմի վրա ալկոհոլի բացասական ազդեցությանը աշխարհը չի դադարում այն օգտագործել: Ալկոհոլային խմիչքների տարբեր տեսակներ եղել են դեռ շատ վաղուց, այդ է պատճառը, որ խմիչքի վերաբերյալ փաստերը շատ են և բազմազան։

Գինի

Գինին ամենահին և առեղծվածային ոգելից խմիչքներից մեկն է: Փաստ է, որ գինեգործությամբ առաջինը աշխարհում զբաղվել են հայերը, նույնիսկ կան հայտնաբերված խաղողի տրորման, խմորման և պահպանման համար նախատեսված կավե անոթներ, խաղողի կորիզներ, բաժակներ, որոնք  էլ փաստում են, որ Հայաստանում գինու պատրաստմամբ սկսել են զբաղվել ավելի քան 6000 տարի առաջ: Հայաստանում կա Հայաստանի գինու պատմության թանգարան, որտեղ կան բացառիկ ցուցանմուշներ, որոնք հավաստում են գինու հայկական ծագումը և փաստում այն մասին, թե որքան զարգացած է եղել գինեգործությունը Հայաստանում: Մեր օրերում գինեգործությունը շարունակում է մնալ առաջատար և  ուշագրավ։ Հայկական արտադրության գինիները սիրված են ոչ միայն Հայաստանում, այլև ամբողջ աշխարհում:

Հայկական խոհանոցը հարուստ է գինու հետ համատեղելի բազմազան ուտեստներով։ Գաթա պանդոկում կարող եք համտեսել մրգային համեղ գինիներ՝ նռան, բալի, մոշի, հոնի, սերկևիլի, վարդի, ինչպես նաև համտեսել հայկական խոհանոցի ամենատարբեր ուտեստներ։ Օրինակ՝ կարող եք վայելել համեղ  հայկական բումբարը, տժվժիկը, Ադանան և քարահունջը, հավի միսը արիշտայով, հավի կրծքամիսը ռոկֆոր սոուսով և այլ շատ համեղ ուտեստներ Գաթա պանդոկում։

Օղի

Հայկական ազգային խոհանոցում օղին շատ կարևոր դեր ունի: Ազգային խոհանոցը հայտնի է իր մրգային համեղ օղիներով։ Օղու ծագումը դեռևս անհայտ է։ Սակայն Ուրարտուի արքաների սեպագիր արձանագրությունները փաստում են, որ հայերը օղի պատրաստել են դեռ շատ վաղուց։ Այդ ժամանակ օղի կարող էին խմել միայն արքաները, քանի որ այն համարվում էր արքաների խմիչք ի շնորհիվ իր ուժեղ ազդեցության։ Հետագայում  այդ ավանդույթը ևս շարունակվեց, և օղին համարվեց արդեն արքայական խմիչք: Այն համարվում էր թանկ հաճույք, որը նախատեսված չէր հասարակ մահկանացուների համար:

Իսկ արդեն միջին դարերում երիտասարդներին արգելել են օղի խմել, քանի որ օղին երիտասարդների համար համարվել է թույն, իսկ մեծահասակների համար` կաթ: Մեր պապերն ունեին ամեն առավոտ մեկ բաժակ օղի խմելու սովորություն. ըստ նրանց, եթե առավոտ մեկ բաժակ խմես, օրդ հաջոող կանցնի։

Մեր օրերում օղին տարածված խմիչք է, այն հայկական սեղանի անբաժան մաս է հատկապես տոն օրերին: Հայկական խոհանոցում կան մի շարք ուտեստներ, որոնք ունեն իրենց հետ կապված ավանդույթներ և ճաշակելու հետաքրքրր կարգ։ Օրինակ` խաշի սեղանին օղին անպակաս է: Գաթա պանդոկում կարող եք համտեսել տնական օղու մեծ տեսականի։

gata_pandok

Recent Posts

Գաթա Պանդոկ` հայկական ռեստորան կենդանի երաժշտությամբ

Երևանի սրտում տեղակայված Գաթա պանդոկը հայկական խոհարարական գերազանցության և մշակութային կարևոր վայրերից մեկն է: Ջերմ…

1 օր ago

Հայկական ավանդական ուտեստներ, որոնք պետք է փորձել Հայաստանում գտնվելու ժամանակ

Խորովածի հյութալի կտորներից մինչև անուշահամ տոլմա՝ հայկական խոհանոցը գրավում է բոլորին: Յուրաքանչյուր ճաշատեսակ խնամքով ընտրված…

2 շաբաթ ago

Թթվի տեսականին՝ որպես հայկական խոհանոցի հիմնական բաղադրիչ

Հայկական խոհանոցը ոգեշնչման աղբյուր է հանդիսանում բազմաթիվ մշակույթների համար՝ առաջարկելով խոհարարական բազմազան և համեղ փորձ:…

4 շաբաթ ago

Բաստուրմայի մշակութային նշանակությունը հայկական խոհանոցում

Հայկական խոհանոցը համերի, ավանդույթների և մշակութային ժառանգության հարուստ խճանկար է: Իր բազմաթիվ խոհարարական համերի մեջ…

1 ամիս ago

Բացահայտելով Հայաստանի խոհարարական գանձերը. 10 ազգային ուտեստներ, որոնք պետք է փորձել

Հայաստանը` տեղակայված Կովկասյան տարածաշրջանում, կարող է պարծենալ հարուստ խոհարարական ժառանգությամբ, որն արտացոլում է իր պատմությունը,…

1 ամիս ago

Բանջարեղենի հիմքով հայկական ավանդական ուտեստներ

Այսօր կբացահայտենք հայկական ավանդական ուտեստներից մի քանիսը, որոնք սիրված են ոչ միայն տեղացիների, այլև արտերկրյա…

2 ամիս ago