Հայկական խոհանոցը միշտ տարբերվել է իր համով և յուրահատկությամբ։ Ազգային խոհանոցում քաղցրավենիքն իր առանձնահատուկ տեղն ունի: Համեղ քաղցրավենիքների մեծ մասի բաղադրատոմսերը շատ հին են։ Հայկակական քաղցրավենիքները տարբերվում են ոչ միայն իրենց համով, այլ նաև օգտակարությամբ։ Ազգային խոհանոցի համեղ քաղցրվենիքներից կարող ենք առանձնացնել՝ մածունով գաթան, փախլավան, մեղրով պատրաստվող թխվածքները, մրջնաբույնը և այլն։
Հայկական քաղցրավենիքներից խոսելիս առաջինը չենք կարող չառանձնացնել հայկական ավանդական գաթան։ Գաթան եղել է հայկական խոհանոցում դեռ վաղուց և այն միշտ տոնական սեղանների անբաժան մասն է կազմում։ Կան մի շարք բաղադրատոմսեր հայկական ավանդական գաթայի, դա նրանից է, որ ամեն մարզ ունի իր հատուկ բաղադրատոմսը, բացի դա ամեն ընտանիք ևս ունի իր առանձին բաղադրաատոմսը։ Այն հիմնականում պատրաստվում է կարագով, ալյուրով և մածունով, իսկ խորիզը՝ ալյուրով, շաքարավազով, կարագով։ Արդյունքում ստացվում է փափուկ, քաղցր, փխրուն և շատ համեղ քաղցրավենիք։ Գաթա պանդոկում կան նաև ընկույզով, չրերով, գետնանուշով, հալվայով, կիտոնով գաթաներ, որոնք ունեն յուրահատուկ համ և օգտակարություն։
Կա վարկած, որ քաղցրավենիքները վնասում են առողջությանը, միգուցե՝ այո, բայց հայկական քաղցրավենիքների մեծ մասը բացառություն են։ Այդ բացառությունների ցանկում է հայկական չրերի լայն տեսականին։ Հայկական խոհանոցում չրեր պատրաստում են գրեթե բոլոր մրգերից։ Հայկական չրերը տարածված են ամբողջ աշխարհում, առանձնահատուկ են և ունեն հայկական արևով հագեցած յուրահատուկ համ։ Դա նրանից է, որ Հայաստանում աճեցվող մրգերն իրենց տեսքով և համով տարբերվում են այլ երկրների պտուղներից՝ պայմանավորված աշխարհագրական դիրքով, բարենպաստ կլիմայական պայմաններով և արևի առատությամբ։
Հայկական քաղցրավենիքների ցանկում են նաև մուրաբաները։ Այն պատրաստում են զանազան մրգերից, ցիտրուսներից, հատապտուղներից և նույնիսկ որոշ բանջարեղեններից, որոնց բաղադրատոմսերը փոխանցվել են սերնդեսերունդ. հիմնական մթերքը եփվում է շաքարաջրում և պահվում ամուր փակ ամաններում։ Այն շատ լավ համդրություն է թեյի հետ։ Հայերը շատ են սիրում ձմռան ցուրտ երեկոնները անցկացնել ընտանեկան միջավարում հայկական համեղ թեյով և մուրաբայով։
Երևանի սրտում տեղակայված Գաթա պանդոկը հայկական խոհարարական գերազանցության և մշակութային կարևոր վայրերից մեկն է: Ջերմ…
Խորովածի հյութալի կտորներից մինչև անուշահամ տոլմա՝ հայկական խոհանոցը գրավում է բոլորին: Յուրաքանչյուր ճաշատեսակ խնամքով ընտրված…
Հայկական խոհանոցը ոգեշնչման աղբյուր է հանդիսանում բազմաթիվ մշակույթների համար՝ առաջարկելով խոհարարական բազմազան և համեղ փորձ:…
Հայկական խոհանոցը համերի, ավանդույթների և մշակութային ժառանգության հարուստ խճանկար է: Իր բազմաթիվ խոհարարական համերի մեջ…
Հայաստանը` տեղակայված Կովկասյան տարածաշրջանում, կարող է պարծենալ հարուստ խոհարարական ժառանգությամբ, որն արտացոլում է իր պատմությունը,…
Այսօր կբացահայտենք հայկական ավանդական ուտեստներից մի քանիսը, որոնք սիրված են ոչ միայն տեղացիների, այլև արտերկրյա…