Գիտե՞ք, որ մարդիկ գինի են պատրաստում ավելի քան 8000 տարի: Այդ տարիների ընթացքում գինին դարձել է սիրելի խմիչքներից մեկը: Այն սիրելի խմիչքների ցանկում է շատ երկրներում, այդ թվում նաև Հայաստանում: Այդ է պատճառը, որ հայկական խոհանոցում գինու հետ համատեղելի ուտեստները շատ են և բազմազան։
Ամենատարածված ուտեստներից է ձկան տեսականին։ Որպես կանոն ձկան հետ լավագույնս համադրվում է սպիտակ գինին. նույնիսկ ընդունված է ասել «Կարմիր գինին` մսի հետ, իսկ սպիտակ գինին` ձկան»: Սակայն կարմիր գինին ևս շատ լավ կարելի է համադրել ձկան հետ, դա կախված է ձկան տեսակից և, իհարկե, պատրաստման ձևից: Գաթա պանդոկում խոհարարի հատուկ բաղադրատոմսով պատրաստված իշխանը հիանալի համադրություն է գինու հետ: Գինու հետ համատեղելի տարբերակ է նաև` իշխանը լցոնած սուլուգունիով, կիտրոնով և նարշարաբով: Շատ համեղ համադրություն է ջեռուցում պատրաստված ստերլետը՝ բանջարեղենով։
Քաղցր գինու սիրահարները հաստատ կհավանեն Գաթա պանդոկում մատուցվող մրգային տնական գինիները` նռան, բալի, մոշի, հոնի, սերկևիլի, վարդի, խաղողի համով: Պանիրը համարվում է գինու հետ համադրելի ամենասիրցած խորտիկը բոլոր ժամանակներում և, առհասարակ, սառը խորտիկները հիանալի լուծում են գինու հետ։ Գաթա պանդոկում առկա է սառը խորտիկների հարուստ տեսականի, որոնք կարելի է համադրել գինու հետ: Դրանցից են` պանրի տեսականին, մսի տեսականին, հորթի լեզուն և , իհարկե, հումուսը, որը մատուցվում է չորահացով։
Գինու հետ համադրելի է նաև միսը։ Եթե միսը կարմիր է, օրինակ՝ հորթի միսը, ապա այդ դեպքում կարելի է մատուցել կարմիր գինի։ Այս համադրությունը՝ նույնիսկ օգտակար է համարվում։ Մի քանի ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ կարմիր գինին իսկապես կարող է օգնել մարսել միսը, քանի որ այն ունի համեմատաբար բարձր թթվայնություն, որն օգնում է ստամոքսին քայքայել սպիտակուցը։ Այն նաև օգնում է ստամոքսին հեռացնելու կարմիր մսի մեջ պարունակվող պոտենցիալ վնասակար նյութերը:
Գաթա պանդոկում կարող եք կարմիր գինու հետ վայելել համեղ հայկական բումբարը, տժվժիկը, ադանան և քարահունջը։ Սպիտակ գինին ևս շատ համեղ է համադրվում մսի հետ և ավելի համեղ՝ թռչնամսի հետ։ Գաթա պանդոկում թռչնամսով շատ համեղ ուտեստներ կան։ Դրանցից են հավի միսը արիշտայով, հավի կրծքամիսը ռոկֆոր սոուսով և այլ շատ համեղ ուտեստներ, որոնք կարելի է փորձել սպիտակ գինով։
Ընտանեկան ռեստորան, որտեղ կարող եք համտեսել համեղ մսային ուտեստներ, խորտիկներ և միաժամանակ վայելել համեղ տնական գինիներ՝ դա Գաթա պանդոկն է։
Երևանը միայն քարաշեն փողոցներով ու պատմական շենքերով քաղաք չէ․ այն իրականում բացօթյա թանգարան է, որտեղ…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…
Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով…
Հայկական խոհանոցում հացն ու աղը միայն կերակուր չեն․ դրանք խորհրդանիշներ են։ Հայկական սեղանի վրա հացը…
Գաթան ոչ միայն հայկական խոհանոցից հայտնի աղանդեր է, այլև մեր ավանդական մշակույթի անբաժանելի մասը։ Այն…
Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…