Գիտե՞ք, որ մարդիկ գինի են պատրաստում ավելի քան 8000 տարի: Այդ տարիների ընթացքում գինին դարձել է սիրելի խմիչքներից մեկը: Այն սիրելի խմիչքների ցանկում է շատ երկրներում, այդ թվում նաև Հայաստանում: Այդ է պատճառը, որ հայկական խոհանոցում գինու հետ համատեղելի ուտեստները շատ են և բազմազան։
Ամենատարածված ուտեստներից է ձկան տեսականին։ Որպես կանոն ձկան հետ լավագույնս համադրվում է սպիտակ գինին. նույնիսկ ընդունված է ասել «Կարմիր գինին` մսի հետ, իսկ սպիտակ գինին` ձկան»: Սակայն կարմիր գինին ևս շատ լավ կարելի է համադրել ձկան հետ, դա կախված է ձկան տեսակից և, իհարկե, պատրաստման ձևից: Գաթա պանդոկում խոհարարի հատուկ բաղադրատոմսով պատրաստված իշխանը հիանալի համադրություն է գինու հետ: Գինու հետ համատեղելի տարբերակ է նաև` իշխանը լցոնած սուլուգունիով, կիտրոնով և նարշարաբով: Շատ համեղ համադրություն է ջեռուցում պատրաստված ստերլետը՝ բանջարեղենով։
Քաղցր գինու սիրահարները հաստատ կհավանեն Գաթա պանդոկում մատուցվող մրգային տնական գինիները` նռան, բալի, մոշի, հոնի, սերկևիլի, վարդի, խաղողի համով: Պանիրը համարվում է գինու հետ համադրելի ամենասիրցած խորտիկը բոլոր ժամանակներում և, առհասարակ, սառը խորտիկները հիանալի լուծում են գինու հետ։ Գաթա պանդոկում առկա է սառը խորտիկների հարուստ տեսականի, որոնք կարելի է համադրել գինու հետ: Դրանցից են` պանրի տեսականին, մսի տեսականին, հորթի լեզուն և , իհարկե, հումուսը, որը մատուցվում է չորահացով։
Գինու հետ համադրելի է նաև միսը։ Եթե միսը կարմիր է, օրինակ՝ հորթի միսը, ապա այդ դեպքում կարելի է մատուցել կարմիր գինի։ Այս համադրությունը՝ նույնիսկ օգտակար է համարվում։ Մի քանի ուսումնասիրություններ ցույց են տվել, որ կարմիր գինին իսկապես կարող է օգնել մարսել միսը, քանի որ այն ունի համեմատաբար բարձր թթվայնություն, որն օգնում է ստամոքսին քայքայել սպիտակուցը։ Այն նաև օգնում է ստամոքսին հեռացնելու կարմիր մսի մեջ պարունակվող պոտենցիալ վնասակար նյութերը:
Գաթա պանդոկում կարող եք կարմիր գինու հետ վայելել համեղ հայկական բումբարը, տժվժիկը, ադանան և քարահունջը։ Սպիտակ գինին ևս շատ համեղ է համադրվում մսի հետ և ավելի համեղ՝ թռչնամսի հետ։ Գաթա պանդոկում թռչնամսով շատ համեղ ուտեստներ կան։ Դրանցից են հավի միսը արիշտայով, հավի կրծքամիսը ռոկֆոր սոուսով և այլ շատ համեղ ուտեստներ, որոնք կարելի է փորձել սպիտակ գինով։
Ընտանեկան ռեստորան, որտեղ կարող եք համտեսել համեղ մսային ուտեստներ, խորտիկներ և միաժամանակ վայելել համեղ տնական գինիներ՝ դա Գաթա պանդոկն է։
Հայկական գաթա ընկույզով՝ ավանդույթների և քաղցրության համադրություն Հայկական խոհանոցը հարուստ է տարբեր ուտեստներով, որոնք խորհրդանշում…
Այս երկու հայկական համեղ ուտեստները, նազուկն ու գաթան, ունեն իրենց յուրահատուկ հատկանիշները և միմյանցից տարբերվող…
Երբ խոսքը գնում է հայկական խոհանոցի մասին, քչերն են կարող ներկայացնել ազգային խոհանոցի էությունը: Քաբաբ՝…
Հայկական մշակույթը իր հարուստ ավանդույթներով, պատմությամբ և ծեսերով վաղուց աչքի է ընկնում։ Տարբեր ուտեստներ ու…
Եթե ցանկանում եք ձեր հաջորդ պիկնիկը դարձնել անմոռանալի, Գաթա Պանդոկի խորովածի հավաքածուն լավագույն լուծումն է:…
Հայկական խոհանոցը դարերի ընթացքում ձևավորվել է որպես հարուստ և բազմազան խոհարարական մշակույթ, որը արտացոլում է…