Հայաստանը` տեղակայված Կովկասյան տարածաշրջանում, կարող է պարծենալ հարուստ խոհարարական ժառանգությամբ, որն արտացոլում է իր պատմությունը, մշակույթը և աշխարհագրությունը: Եկեք բացահայտենք հայկական գաստրոնոմիան խորհրդանշող տասը ազգային ուտեստները։
Հայկական գաստրոնոմիան հնագույն ժամանակներից խորը արմատներ ունի Կովկասի բերրի հողերում: Որպես աշխարհի հնագույն քաղաքակրթություններից մեկը՝ Հայաստանի խոհարարական ժառանգությունը ձևավորվել է նրա աշխարհագրական դիրքով պայմանավորված. այն գտնվում է Եվրոպայի և Ասիայի միջև առևտրային ճանապարհների խաչմերուկում: Դարերի ընթացքում իրար հաջորդող կայսրությունները, ինչպիսիք են պարսկական, հռոմեական և բյուզանդական, ազդել են հայկական խոհանոցի վրա՝ նպաստելով նոր բաղադրիչների, պատրաստման մեթոդների և համային պրոֆիլների ներմուծմանը: Մշակույթների այս բարդ փոխազդեցությունը հանգեցրել է խոհարարական զարգացման, որն արտացոլում է երկրի հարուստ պատմությունն ու մշակութային բազմազանությունը:
Հայկական խոհանոցին բնորոշ են թարմ կանաչեղենը, համեմունքները, հացահատիկները և մսամթերքը։ Բաղադրիչները, ինչպիսիք են գառան միսը, սմբուկը, մածունը և բլղուրը, առկա են շատ ուտեստների մեջ՝ ցուցադրելով երկրի գյուղատնտեսական առատությունը:
Սնունդը կենտրոնական դեր է խաղում հայկական մշակույթում՝ միավորելով հարազատներին ու ընկերներին հավաքույթների ժամանակ: Միասին հաց կիսելը նվիրական ավանդույթ է, որը խորհրդանշում է հայկական հյուրասիրությունը և առատաձեռնությունը:
Հայկական խոհանոցում իր ուրույն տեղն է զբաղեցնում լավաշը՝ բարակ, փափուկ տափակ հացը։ Ալյուրից, ջրից և աղից պատրաստված լավաշն ավանդաբար թխում են թոնրի մեջ։
Հայկական ոճով խորովածը սիրված ուտեստ է, որը պատրաստվում է բաց կրակի վրա մարինացված մսի կտորներով: Սովորաբար օգտագործվում է գառան, տավարի կամ խոզի միս՝ համեմված սխտորով, սոխով և տեղական կանաչեղենով: Խորովածը հաճախ վայելում են լավաշի և խորոված բանջարեղենի հետ։
Բոլորիս հայտնի տոլման ունի տարբեր տեսակներ՝ խաղողի տերևներից մինչեւ լցոնած բանջարեղեն, որոնք լցված են բրնձի, աղացած մսի, խոտաբույսերի և համեմունքների խառնուրդով: Տարբերակները շատ են տարբեր շրջաններում, ոմանք ընտրում են վեգանական լցոնումներ: Թփով տոլման սովորաբար մատուցվում է մածունով:
Հարիսա
Սիրված ուտեստներից է նաեւ հարիսան, որն իրենից ներկայացնում է թանձր զանգված՝ պատրաստված՝ ձավարից և հավի մսից դանդաղ կրակի վրա, անուշաբույր համեմունքներով:
Ղափաման տոնական ուտեստ է, որն ունի հետաքրքիր եւ տարբերվող պատրաստման ձեւ ։ Դդումը փորում են և լցնում բրնձի, չրերի, ընկույզների և համեմունքների անուշահոտ խառնուրդով, այնուհետև թխում մինչև դդմի փափկելը:
Բաստուրմա՝
չորացրած տավարի միս, որը համեմվում է տարատեսակ համեմունքների խառնուրդով, այնուհետև հնեցվում օդում կախված, որպեսզի հասնի իր հստակ համին: Բարակ կտրատված՝ որպես նախուտեստ, կամ սենդվիչների մեջ մատուցվող բաստուրման վկայում է հայկական մսի արհեստագործական վարպետության մասին:
Ժինգյալով հաց
Ժենգյալով հացը լցոնած տափակ հաց է, որ պարունակում է մանր կտրատած կանաչեղեն։ Կանաչիները լցվում են բարակ խմորի մեջ փակվում և եփվում կրակի վրա հատուկ ձեւով: Այս սիրված ուտեստը հայտնի է Արցախի տարածաշրջանից:
Սուջուխը եւս չորացրած, կծու աղացած միս է՝ (սովորաբար տավարի կամ գառան)՝ համեմված սխտորով, պղպեղով և չամանով։ Պատրաստման ձեւը նման է բաստուրմային, չորացվում և հնեցվում է: Սուջուխը կարելի է վայելել բարակ կտրատած՝ որպես խորտիկ կամ ներառել տարբեր ուտեստների մեջ:
Փախլավա Հայկական աղանդերի շարքից.
Պատրաստվում է շերտավոր խմորի, ընկույզի կամ պիստակի, մեղրի առատ շերտերից: Տոների և ընտանեկան հավաքույթների ժամանակ մատուցվող փախլավան ուրախության և տոնախմբության խորհրդանիշ է։
Հայկական խոհանոցը վկայում է երկրի հարուստ պատմության, կենսունակ մշակույթի և խորը արմատավորված ավանդույթների մասին: Առատ մսից մինչև նուրբ խմորեղեն, յուրաքանչյուր ուտեստ ներկայացնում է Հայաստանի խոհարարական ժառանգությունը:
Սկսեք ձեր սեփական գաստրոնոմիական արկածը և վայելեք այս հնագույն երկրի համերը:
Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…
Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…
Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…
Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…