Այսօր մենք կանդրադառնանք այնպիսի ուտեստի, որը ոչ այնքան ավանդական է, որքան գյուղական, ագրարային։ Նապաստակի չախոբիլին հաճախ պատրաստել են այն ընտանիքներում, որոնք զբաղվել են ֆերմերային տնտեսությամբ, սակայն ժամանակի ընթացքում այն տարածվել և սիրված է դարձել շատ-շատերի համար՝ լրացնելով Հայաստանի հարուստ խոհարարական գոբելենը:
Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր համարձակ և տարբերվող համերով՝ ժամանակով փորձված և վերահաստատված։ Անուշաբույր խոտաբույսերից մինչև հյութեղ միս, յուրաքանչյուր ուտեստ հանդիսանում է խոհարարական ստեղծագործության գլուխգործոց՝ իր թարմ և էկոլոգիապես մաքուր բաղադրիչներով։
Այս համեղ ուտեստը ձեր սեփական խոհանոցում վերարտադրելու համար հավաքեք հետևյալ բաղադրիչները.
Մեծ կաթսայի մեջ տաքացրեք ձիթապտղի յուղը և տապակեք մանր կտրատած սոխը մինչև կիսաթափանցիկ դառնալը: Կաթսայի մեջ ավելացրեք նապաստակի կտորները և բոլոր կողմերից կարմրացրեք։ Խառնեք աղացած սխտորն ու խորանարդիկ կտրատած լոլիկը։ Խառնուրդը համեմեք աղացած համեմով, չամանով, աղով և պղպեղով՝ քանակները կարգավորելով ըստ ճաշակի։ Լցրեք մի բուռ թարմ խոտաբույսեր և դափնու տերևներ, ապա ծածկեք կաթսան և թողեք, որ եփվի այնքան ժամանակ մինչև նապաստակի միսը փափկի և համերը միաձուլվեն:
Նապաստակի չախոբիլին ավելին է, քան պարզապես ուտեստը. դա համային յուրահատուկ ճանապարհորդություն է հայկական խոհանոցով :
Էջմիածնում քյուֆթան շատերի համար պարզապես ուտեստ չէ․ այն ընտանիքի տոնական սեղանի խորհրդանիշ է։ Այստեղ այն…
Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…
Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…
Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…
Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…