Categories: Բլոգ

Նապաստակի չախոբիլի` համեղ ուտեստ, որը պետք է փորձել

Հայկական խոհանոցը համերի գանձարան է, որտեղ յուրաքանչյուր ճաշատեսակ մի առանձին պատմություն է ավանդույթի մասին:

Այսօր մենք կանդրադառնանք  այնպիսի ուտեստի, որը ոչ այնքան ավանդական է, որքան գյուղական, ագրարային։  Նապաստակի    չախոբիլին հաճախ պատրաստել են այն ընտանիքներում, որոնք զբաղվել են ֆերմերային տնտեսությամբ, սակայն ժամանակի ընթացքում այն տարածվել և սիրված է դարձել շատ-շատերի համար՝ լրացնելով  Հայաստանի հարուստ խոհարարական գոբելենը:

Հայկական խոհանոցի տարբերվող համերը

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր համարձակ և տարբերվող համերով՝ ժամանակով փորձված և վերահաստատված։ Անուշաբույր խոտաբույսերից մինչև հյութեղ միս, յուրաքանչյուր ուտեստ հանդիսանում է խոհարարական ստեղծագործության գլուխգործոց՝ իր թարմ և  էկոլոգիապես մաքուր բաղադրիչներով։

Բաղադրությունը և պատրաստման եղանակը

Այս համեղ ուտեստը ձեր սեփական խոհանոցում վերարտադրելու համար հավաքեք հետևյալ բաղադրիչները.

  • Նապաստակի միս՝ կտորների կտրատած
  • Սոխ՝ կտրատած
  • Լոլիկ՝ կտրատած
  • Սխտոր՝ աղացած
  • Թարմ խոտաբույսեր
  • Աղացած համեմ և չաման
  • Դափնու տերևներ
  • Աղ և պղպեղ՝ ըստ ճաշակի
  • Ձիթայուղ

Մեծ կաթսայի մեջ տաքացրեք ձիթապտղի յուղը և տապակեք մանր կտրատած սոխը մինչև  կիսաթափանցիկ դառնալը: Կաթսայի մեջ ավելացրեք նապաստակի կտորները և բոլոր կողմերից կարմրացրեք։ Խառնեք աղացած սխտորն ու խորանարդիկ կտրատած լոլիկը։ Խառնուրդը համեմեք աղացած համեմով, չամանով, աղով և պղպեղով՝ քանակները կարգավորելով ըստ ճաշակի։ Լցրեք մի բուռ թարմ խոտաբույսեր և դափնու տերևներ, ապա ծածկեք կաթսան և թողեք, որ եփվի այնքան ժամանակ մինչև նապաստակի միսը փափկի և համերը միաձուլվեն:

Նապաստակի չախոբիլին ավելին է, քան պարզապես ուտեստը. դա համային յուրահատուկ  ճանապարհորդություն է հայկական խոհանոցով :

 

gata_pandok

Recent Posts

Ավանադույթի համ՝ խորոված բանջանեղեն Գաթա պանդոկում

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր հարուստ ու բազմազան ուտեստներով, որոնցից կարևոր մաս է կազմում  խորոված…

6 օր ago

Պանրի դերը հայկական խոհարարական ավանդույթում

 Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ և հարուստ պատմությամբ, իսկ պանիրը դրա կարևոր և անբաժանելի…

2 շաբաթ ago

Հայկական ավանդական նախաճաշի հարուստ համերը «Գաթա» պանդոկում

«Գաթա» պանդոկը, հայկական ավանդական խոհանոցի սիրահարների համար, հրաշալի վայր է, որտեղ կարելի է վայելել Հայաստանի…

3 շաբաթ ago

Հայկական գաթա ընկույզով

Հայկական գաթա ընկույզով՝ ավանդույթների և քաղցրության համադրություն Հայկական խոհանոցը հարուստ է տարբեր ուտեստներով, որոնք խորհրդանշում…

4 շաբաթ ago

Նազուկ թե գաթա, երկու հայկական համեղ ուտեստների համապարփակ համեմատություն

Այս երկու հայկական համեղ ուտեստները, նազուկն ու գաթան, ունեն իրենց յուրահատուկ հատկանիշները և միմյանցից տարբերվող…

1 ամիս ago

Քաբաբ ուտեստ, որը ամփոփում է Հայաստանի համը

Երբ խոսքը գնում է հայկական խոհանոցի մասին, քչերն են կարող ներկայացնել ազգային խոհանոցի էությունը: Քաբաբ՝…

1 ամիս ago