Նապաստակի չախոբիլի` համեղ ուտեստ, որը պետք է փորձել
Հայկական խոհանոցը համերի գանձարան է, որտեղ յուրաքանչյուր ճաշատեսակ մի առանձին պատմություն է ավանդույթի մասին:
Այսօր մենք կանդրադառնանք այնպիսի ուտեստի, որը ոչ այնքան ավանդական է, որքան գյուղական, ագրարային։ Նապաստակի չախոբիլին հաճախ պատրաստել են այն ընտանիքներում, որոնք զբաղվել են ֆերմերային տնտեսությամբ, սակայն ժամանակի ընթացքում այն տարածվել և սիրված է դարձել շատ-շատերի համար՝ լրացնելով Հայաստանի հարուստ խոհարարական գոբելենը:
Հայկական խոհանոցի տարբերվող համերը
Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր համարձակ և տարբերվող համերով՝ ժամանակով փորձված և վերահաստատված։ Անուշաբույր խոտաբույսերից մինչև հյութեղ միս, յուրաքանչյուր ուտեստ հանդիսանում է խոհարարական ստեղծագործության գլուխգործոց՝ իր թարմ և էկոլոգիապես մաքուր բաղադրիչներով։
Բաղադրությունը և պատրաստման եղանակը
Այս համեղ ուտեստը ձեր սեփական խոհանոցում վերարտադրելու համար հավաքեք հետևյալ բաղադրիչները.
- Նապաստակի միս՝ կտորների կտրատած
- Սոխ՝ կտրատած
- Լոլիկ՝ կտրատած
- Սխտոր՝ աղացած
- Թարմ խոտաբույսեր
- Աղացած համեմ և չաման
- Դափնու տերևներ
- Աղ և պղպեղ՝ ըստ ճաշակի
- Ձիթայուղ
Մեծ կաթսայի մեջ տաքացրեք ձիթապտղի յուղը և տապակեք մանր կտրատած սոխը մինչև կիսաթափանցիկ դառնալը: Կաթսայի մեջ ավելացրեք նապաստակի կտորները և բոլոր կողմերից կարմրացրեք։ Խառնեք աղացած սխտորն ու խորանարդիկ կտրատած լոլիկը։ Խառնուրդը համեմեք աղացած համեմով, չամանով, աղով և պղպեղով՝ քանակները կարգավորելով ըստ ճաշակի։ Լցրեք մի բուռ թարմ խոտաբույսեր և դափնու տերևներ, ապա ծածկեք կաթսան և թողեք, որ եփվի այնքան ժամանակ մինչև նապաստակի միսը փափկի և համերը միաձուլվեն:
Նապաստակի չախոբիլին ավելին է, քան պարզապես ուտեստը. դա համային յուրահատուկ ճանապարհորդություն է հայկական խոհանոցով :