Մածունի պատմությունը և առողջարար առավելությունները
Երբ անդրադարձ է կատարվում հայկական խոհանոցին, անմիջապես կարևորվում և ընդգծվում են վերջինիս հարուստ ու բազմազան համերը։ Անուշաբույր խոտաբույսերից և համեմունքներից մինչև հյութեղ միս և համեղ խմորեղեն, հայկական սնունդը իսկական խոհարարական հաճույք է: Հայկական գաստրոնոմիայի բազմաթիվ գանձերի մեջ կա մեկ անուն, որն աչքի է ընկնում իր յուրահատուկ համով և առողջարար օգտակարությամբ՝ մածունը՝ հայկական ավանդական կաթնամթերք։
Ավանդույթի համ
Մածունը կաթնամթերք է, որը սերունդներ շարունակ սիրված ու փայփայված է Հայաստանում: Նրա արմատները կարելի է գտնել հին ժամանակներից, երբ հայերն առաջին անգամ բացահայտեցին մածուն պատրաստելու արվեստը: Մածունն ունի հստակ թանձր կառուցվածք, որը հաճախ նկարագրվում է որպես մածունի և թթվասերի միջանկյալ որակ։
Հայաստանի ազգային ուտեստ
Մածունը հայկական մշակույթում առանձնահատուկ տեղ է զբաղեցնում և համարվում է ազգային ուտեստ։ Այն դարեր շարունակ եղել է հայ ընտանիքներում, որտեղ ընտանիքները սերնդեսերունդ փոխանցել են մածուն պատրաստելու իրենց սիրելի տեխնիկան:
Մածունի պատրաստման համար կաթը տաքացնում են, այնուհետև սառեցնում մինչև այնպիսի ջերմաստիճան, որը թույլ է տալիս բազմանալու օգտակար բակտերիաներին: Այնուհետև այն թողնում են խմորման մի քանի ժամ կամ նույնիսկ մեկ գիշեր: Արդյունքը յուղալի, պրոբիոտիկներով հարուստ մածունն է, որը և՛ սննդարար է, և՛ համեղ:
Մածունի օգտակարությունը
Մածունը հարուստ է այնպիսի սննդանյութերով, ինչպիսիք են կալցիումը, սպիտակուցը և B վիտամինը: Այն կարող է գերազանց հավելում լինել հավասարակշռված դիետայի համար, հատկապես այն անհատների համար, ովքեր կարող են լակտոզայի անհանդուրժողականություն ունենալ, քանի որ խմորման գործընթացը նվազեցնում է լակտոզայի պարունակությունը:
Մարսողական առողջություն
Մածունը օգնում է թեթևացնել մարսողական խնդիրները, ինչպիսիք են գրգռված աղիքի համախտանիշը և փորլուծությունը:
Ոսկորների առողջություն
Մածունի մեջ կալցիումի պարունակությունը կենսական նշանակություն ունի ամուր և առողջ ոսկորների պահպանման համար:
Մածունը դարձել է սիրված և օգտակար կաթնամթերք, որը վայելում են ամբողջ աշխարհում: Իր հարուստ պատմությունից մինչև բազմաթիվ առողջապահական առավելություններ, մածունը լայնորեն օգտագործվում է հայկական խոհանոցում: Անկախ նրանից՝ դուք համտեսում եք այն ինքնուրույն, կամ օգտագործում եք տարբեր ուտեստների մեջ, մածունը վկայում է հայկական խոհանոցի հարատև գրավչության և մեր ժամանակակից սննդակարգում ժամանակի հարգված ավանդույթները ընդունելու իմաստության մասին: