Խորտիկները պատրաստի սննդի տեսակներ են, որոնք ժամանակատար չեն, հագեցնող են և համեղ։ Դեռ հնում խորտիկները ճաշացանկի մի մասն են կազմել: Մարդիկ ճաշացանկի մեջ ունեցել են մրգերի և բանջարեղենի փոքր չափաբաժիններ կամ ընդեղեն՝ էներգիան լրացնելու և քաղցը հագեցնելու համար: Այս մշակույթը զարգացավ և ավելի շատ տարածում գտավ 19-րդ դարում`վերամշակված, փաթեթավորված խորտիկների ի հայտ գալով: Այս ամենի զարգացմանը նպաստեց մարդկանց հագեցած առօրյան։ Այսպիսով, նրանք դիմեցին նախուտեստներին՝ որպես հեշտ հասանելի տարբերակ, որը կարող է փոխարինել սովորական նախաճաշին, ճաշին կամ ընթրիքին: Մեր օրերում ևս նախուտեստները ամենօրյա սննդակարգի կարևոր մասն են:
Հայկական խոհանոցում խորտիկներն ունեն իրենց ուրույն տեղը: Դրանք են կանաչին, պանիրը, մածունը, թթվասերը և մսի տեսականին: Ազգային ուտեստների ցանկում է մսի տեսականին, որը ներկայացված է սուջուխով, բաստուրմայով, երշիկի տեսականիով և խոզապուխտով։ Հայկական բաստուրման և սուջուխը շատ տարածված խորտիկներ են ոչ միայն Հայաստանում, այլև Հայաստանից դուրս: Բաստուրման՝ չորացած միս է՝ հատուկ եղանակով պատրաստված: Սուջուխի բաղադրատոմսի գլխավոր տարրը ևս միսն է, աղացած միսը՝ տավարի, խոզի կամ ոչխարի։
Հայկական լեռնաշխարհը հարուստ է կանաչիների տեսականիով։ Հայկական ուտեստների համ ու հոտի գաղտնիքը նաև կանաչիների լայն օգտագործումն է։ Չկա ուտեստ, որի բաղադրության մեջ որևէ կանաչի չլինի։
Հայկական խոհանոցը հայտնի է պանրի տեսակներով։ Պանիրը կաթից պատրաստվող սննդամթերք է, որը դեռ հնագույն ժամանակներից միշտ եղել է հայերի ճաշացանկում։ Դեռևս մ.թ.ա. III–II հազարամյակներին վերաբերվող հնավայր՝ Կարմիր բլուրի պեղումների ժամանակ հայտնաբերվել է «պանրագործարան»:
Հայկական պանիրներից է լոռի պանիրը, որը պահպանվում է աղաջրի մեջ, այդ իսկ պատճառով չունի կոշտ մակերես, այն ունի պինդ բաղադրություն և յուրահատուկ՝ սպիտակից մինչև բաց դեղին գույն: Մոթալը շատ քիչ աղ դրած պանիրն է՝ այծի կամ ոչխարի կաթից պատրաստված։ Նույնիսկ 2011 թվականին այդ պանիրն ընդգրկվել է «Համի տապան» ցուցակում՝ որպես անհետացման եզրին գտնվող մթերք: Այն պատրաստում են ամռանը և ոչ շատ մեծ քանակությամբ:
Լոռի պանիրն առանձնանում է իր յուրահատուկ համով: Այն ստանում են կովի կաթից:
Եղեգնաձոր պանիրը (հորած պանիր) ազգային պանիրների ցանկում է: Այն ստանում են կովի կամ այծի կաթից։ Շատ հետաքրքիր է դրա պատրաստումը և պահպանումը (հատուկ մշակված կավե կճուճների մեջ)։ Համարվում է զբոսաշրջիկների սիրելի պանիրը, քանի որ պահպանվում է կճուճի մեջ և ունի տարբերվող համ ու հոտ։ Այն նաև հրաշալի նվեր է Հայաստանից տանելու համար:
Գաթա պանդոկում կարող եք համտեսել խորտիկների յուրահատուկ տեսականի, դրանցից է հորթի լեզուն, որն ունի հատուկ պատրաստման եղանակ և յուրահատուկ համ: Կարող ենք առանձնացնել նաև ղավուրման, որն իր համային հատկանիշներով շատ նման է պահածոյացված մսի: Հին ժամանակներում մեր նախնիները միշտ ուշ աշնանը պատրաստում էին ղավուրմա, որն օգտագործում էին մինչև գարուն` մսով կերակուրների պատրաստման, ինչպես նաև ուղղակի մատուցման համար: Գաթա պանդոկի խորտիկների ճաշացանկից կարող ենք առանձնացնել սմբուկով և լոլիկով բուրգը՝ մեր խոհարարի բաղադրատոմսով պատրաստված:
Գաթա պանդոկում կարող եք փորձել ոչ միայն հայկական, այլև համեղ արևելյան խորտիկներ: Կան խորտիկներ, որոնք մերձավորարևելյան ծագում ունեն, բայց հայտնի և սիրելի խորտիկներ են համարվում նաև Հայաստանում: Դրանցից է օրինակ ՝ հումուսը։ Այն սննդարար է ( իր սպիտակուցային արժեքով համարժեք է մսին), առողջարար և բավականին համեղ: Գաթա պանդոկում հումուսը մատուցվում է չորահացի հետ միասին: Արևելյան համեղ ուտեստներից կարող ենք առանձնացնել նաև իմամ բայալդին, որն իրենից ներկայացնում է` տապակած սմբուկ, պղպեղ, լոլիկ, սոխ:
Հայկական խոհանոցը հարուստ է համեղ խորտիկներով: Հայկական ռեստորան Երևանում, որտեղ կարող եք համտեսել հայկական և արևելյան համեղ խորտիկներ՝ դա Գաթա Պանդոկն է։
Երևանը միայն քարաշեն փողոցներով ու պատմական շենքերով քաղաք չէ․ այն իրականում բացօթյա թանգարան է, որտեղ…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…
Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով…
Հայկական խոհանոցում հացն ու աղը միայն կերակուր չեն․ դրանք խորհրդանիշներ են։ Հայկական սեղանի վրա հացը…
Գաթան ոչ միայն հայկական խոհանոցից հայտնի աղանդեր է, այլև մեր ավանդական մշակույթի անբաժանելի մասը։ Այն…
Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…