Categories: Բլոգ

Խորոված ստերլետ` գուրմանական հաճույք ծովամթերքի սիրահարների համար

Այս բլոգում կբացահայտենք ստերլետ ձկան խորովածի նշանակությունը հայկական խոհանոցում և այն, թե ինչպես է այս ուտեստը դարձել հայկական խոհանոցի մի մաս։

Ստերլետը թառափի տեսակ է։ Այն հաճախ համարվում է ձկնաշխարհի արիստոկրատը։ Կասպից և Սև ծովյան տարածաշրջանների այս փոքրիկ, բայց բացառիկ ձուկը դարեր շարունակ գնահատվել է իր նուրբ մսի համար: Իրականում, ստերլետը հայտնի է նաև իր խավիարով, բայց մենք ավելի շատ կանդրադառնանք ստերլետ մսատեսակի յուրահատկությանը։

Խորոված ստերլետ. խոհարարական արվեստ

Հայաստանում ստերլետի պատրաստումն ու խորովածը ոչ այլ ինչ է, քան խոհարարական արվեստի գլուխգործոց։ Գործընթացը սկսվում է ամենաթարմ ստերլետ ձկան ընտրությամբ, որը հայտնի է իր արծաթափայլ մաշկով և նուրբ վարդագույն երանգով: Այս ձկները ավանդաբար խորովվում են բաց կրակի վրա, ինչը թույլ է տալիս, որպեսզի միսը ծխահարվի, որը ուժեղացնում է ձկան բնական համը:

Այն, ինչ առանձնացնում է ստերլետի խորովածը, պատրաստման պարզությունն է: Ձուկը սովորաբար մարինացվում է նվազագույն բաղադրիչներով՝ ձիթապտղի յուղ, կիտրոնի հյութ, թարմ խոտաբույսեր և մի պտղունց աղ:

Կատարյալ զուգորդում

Ստերլետի խորովածը լրացնելու համար Հայաստանում շատ ռեստորաններ առաջարկում են կողմնակի ճաշատեսակներ։ Թարմ թխած հացը, թարմ աղցանները և անուշաբույր բրնձով կերակրատեսակները ներդաշնակորեն համադրվում են ստերլետի խորովածի հետ։

Հայկական գինիներն ու օղիները, որոնք հայտնի են իրենց բացառիկ որակով ու անկրկնելի համով, նախընտրելի են խորոված ստերլետի հետ : Այս ըմպելիքները բացահայտում են ստերլետ խորովածի հարուստ համը՝ դարձնելով ձեր խաշն ու ընթրիքը անմոռանալի։

Ծովամթերքի սիրահարների համար, ովքեր փնտրում են արտասովոր խոհարարական համեր, ստերլետ խորովածը գուրմանական հաճույք է, որը պետք չէ բաց թողնել: Այսպիսով, հաջորդ անգամ, երբ Հայաստանում լինեք և սնվեք ռեստորանում՝ հատկապես Գաթա պանդոկում, անպայման համտեսեք այս բացառիկ գուրմանային հաճույքը:

gata_pandok

Recent Posts

Նռան Ուժը՝ Հայաստանի Ազգային Միրգը

Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…

6 օր ago

Հայաստանի աշնանային համերը․ Ուղեցույց Գաթա Պանդոկի աշնանային մենյուի վերաբերյալ

Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…

1 շաբաթ ago

Խաշը Վարպետորեն՝ 7 Կարևոր Հայկական Էթիկետի Կանոն՝ Տեղացու Նման Ուտելու Համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…

2 շաբաթ ago

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

4 շաբաթ ago

Թագավորի պես ճաշակելով՝ ինչ էին ուտում հայ թագավորներն ու թագուհիները

Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…

1 ամիս ago

Ինչու է հայկական խոհանոցը դառնում համաշխարհային խոհանոցի նոր միտում

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…

1 ամիս ago