Categories: Բլոգ

Ի՞նչ է գաթան

Գաթան հայկական աղանդեր է, որի հիմքում խորիզն է` պատրաստված ալյուրով, շաքարավազով և կարագով:
Այն ոչ միայ թխվածք է, այլ նաև ծիսական նշանակություն ունեցող արժեք: Գաթան ընտանիքի միավորման, բարօրրության խորհրդանիշ է:

Հայ ընտանիքներում մշտապես թխել ու թխում են ավանդական գաթան, հատկապես տոն օրերին: Այն թխվում է ինչպես կլոր տարբերակով, այնպես էլ հատիկներով: Հայաստանի տարբեր շրջաններում գաթաների տարբեր տեսակներ կան, օրինակ` Գավառի, Գառնու, Էջմիածնի:

Գաթա պանդոկում կարող եք համտեսել նաև ընկույզով, չրերով, շոկոլադային խորիզով, հալվայով գաթաներ:

Gata Pandok

Recent Posts

Էջմիածնի ավանդական քյուֆթա՝ գյուղական պարզության ու նրբության համադրություն

Էջմիածնում քյուֆթան շատերի համար պարզապես ուտեստ չէ․ այն ընտանիքի տոնական սեղանի խորհրդանիշ է։ Այստեղ այն…

6 օր ago

Նռան Ուժը՝ Հայաստանի Ազգային Միրգը

Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…

2 շաբաթ ago

Հայաստանի աշնանային համերը․ Ուղեցույց Գաթա Պանդոկի աշնանային մենյուի վերաբերյալ

Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…

2 շաբաթ ago

Խաշը Վարպետորեն՝ 7 Կարևոր Հայկական Էթիկետի Կանոն՝ Տեղացու Նման Ուտելու Համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…

3 շաբաթ ago

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

1 ամիս ago

Թագավորի պես ճաշակելով՝ ինչ էին ուտում հայ թագավորներն ու թագուհիները

Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…

1 ամիս ago