Categories: Բլոգ

Ի՞նչ է գաթան

Գաթան հայկական աղանդեր է, որի հիմքում խորիզն է` պատրաստված ալյուրով, շաքարավազով և կարագով:
Այն ոչ միայ թխվածք է, այլ նաև ծիսական նշանակություն ունեցող արժեք: Գաթան ընտանիքի միավորման, բարօրրության խորհրդանիշ է:

Հայ ընտանիքներում մշտապես թխել ու թխում են ավանդական գաթան, հատկապես տոն օրերին: Այն թխվում է ինչպես կլոր տարբերակով, այնպես էլ հատիկներով: Հայաստանի տարբեր շրջաններում գաթաների տարբեր տեսակներ կան, օրինակ` Գավառի, Գառնու, Էջմիածնի:

Գաթա պանդոկում կարող եք համտեսել նաև ընկույզով, չրերով, շոկոլադային խորիզով, հալվայով գաթաներ:

Gata Pandok

Recent Posts

Հաց, աղ ու հոգի` հայկական ուտեստի ծեսերը

Հայկական խոհանոցում հացն ու աղը միայն կերակուր չեն․ դրանք խորհրդանիշներ են։ Հայկական սեղանի վրա հացը…

4 ժամ ago

Գաթայի գաղտնիքը՝ ինչու է այն ամենասիրելի հայկական քաղցրավենիքներից

Գաթան ոչ միայն հայկական խոհանոցից հայտնի աղանդեր է, այլև մեր ավանդական մշակույթի անբաժանելի մասը։ Այն…

3 շաբաթ ago

Հայկական կաթնամթերքի հարուստ համերը՝ ինչպես են պանիրն ու մածունը ընդգծում ուտեստների համը

Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…

1 ամիս ago

Ինչու է նուռը հայկական խոհանոցի սիրտը՝ բաղադրատոմսեր և խորհուրդներ

Նուռը, հնագույն պտուղներից մեկը, դարձել է հայկական խոհանոցի իսկական սիրտը։ Դարեր շարունակ այն եղել է…

1 ամիս ago

10 հայկական նախուտեստ, որ պետք է անպայման փորձել

Հայկական խոհանոցը համարվում է աշխարհի ամենահին և ամենահարուստ խոհանոցներից մեկը։ Այն իր մեջ ներառում է…

2 ամիս ago

Հայկական բուսակերական խոհանոցի ավանդական գանձերը

Հայկական խոհանոցի պատմությունը վկայում է, որ դարեր շարունակ միսը համարվել է տոնական մթերք, մինչդեռ առօրյա…

2 ամիս ago