Categories: Բլոգ

Ի՞նչ է գաթան

Գաթան հայկական աղանդեր է, որի հիմքում խորիզն է` պատրաստված ալյուրով, շաքարավազով և կարագով:
Այն ոչ միայ թխվածք է, այլ նաև ծիսական նշանակություն ունեցող արժեք: Գաթան ընտանիքի միավորման, բարօրրության խորհրդանիշ է:

Հայ ընտանիքներում մշտապես թխել ու թխում են ավանդական գաթան, հատկապես տոն օրերին: Այն թխվում է ինչպես կլոր տարբերակով, այնպես էլ հատիկներով: Հայաստանի տարբեր շրջաններում գաթաների տարբեր տեսակներ կան, օրինակ` Գավառի, Գառնու, Էջմիածնի:

Գաթա պանդոկում կարող եք համտեսել նաև ընկույզով, չրերով, շոկոլադային խորիզով, հալվայով գաթաներ:

Gata Pandok

Recent Posts

Խաշը Վարպետորեն՝ 7 Կարևոր Հայկական Էթիկետի Կանոն՝ Տեղացու Նման Ուտելու Համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…

22 ժամ ago

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

2 շաբաթ ago

Թագավորի պես ճաշակելով՝ ինչ էին ուտում հայ թագավորներն ու թագուհիները

Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…

3 շաբաթ ago

Ինչու է հայկական խոհանոցը դառնում համաշխարհային խոհանոցի նոր միտում

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…

3 շաբաթ ago

Քաղաքային զբոսանք ու հայկական խոհանոցի համտես՝ Երևանյան անկյունում

Երևանը միայն քարաշեն փողոցներով ու պատմական շենքերով քաղաք չէ․ այն իրականում բացօթյա թանգարան է, որտեղ…

1 ամիս ago

Հայկական գինին՝ գաթայի լավագույն ընկեր

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…

1 ամիս ago