Categories: Բլոգ

Ի՞նչ է խաշը

Խաշը հնագույն հայկական տաք ուտեստ է: Անունը ծագել է «խաշել» բառից: Այն
ուտում են վաղ առավոտյան, ընկերների և հարազատների հետ միասին:
Խաշ ուտելը համարվում է ծիսակարգ և՛ կազմակերպիչների, և՛ մասնակիցների
համար: Խաշը պարզապես կերակուր չէ, այն մտերիմներին սեղանի շուրջ հավաքելու
լավ առիթ է:


Խաշ պատրաստելու գործընթացը բավականին աշխատատար է ու երկարատև, և
դարերի ընթացքում պատրաստման եղանակը մնացել է անփոփոխ:
Խաշի հետ անպայման մատուցում են չոր լավաշ, սխտոր, բողկ, թթու և իհարկե օղի:
Հետաքրքիր է նաև, որ խաշի պատրաստման ընթացքում աղ չեն ավելացնում, քանի
որ խաշը սևանում է, ավելացնում են անմիջապես ուտելու ընթացքում:
Խաշ ուտելու ամենալավ սեզոնը համարվում է ձմեռը, իսկ Գաթա պանդոկում տարվա
ցուրտ օրերին խաշ ուտելը ուղղակի հիանալի առիթ է:

gata_pandok

Recent Posts

Հայկական գաթա ընկույզով

Հայկական գաթա ընկույզով՝ ավանդույթների և քաղցրության համադրություն Հայկական խոհանոցը հարուստ է տարբեր ուտեստներով, որոնք խորհրդանշում…

2 օր ago

Նազուկ թե գաթա, երկու հայկական համեղ ուտեստների համապարփակ համեմատություն

Այս երկու հայկական համեղ ուտեստները, նազուկն ու գաթան, ունեն իրենց յուրահատուկ հատկանիշները և միմյանցից տարբերվող…

1 շաբաթ ago

Քաբաբ ուտեստ, որը ամփոփում է Հայաստանի համը

Երբ խոսքը գնում է հայկական խոհանոցի մասին, քչերն են կարող ներկայացնել ազգային խոհանոցի էությունը: Քաբաբ՝…

2 շաբաթ ago

Թանի մշակութային նշանակությունը հայկական ավանդույթներում և տոներում

Հայկական մշակույթը իր հարուստ ավանդույթներով, պատմությամբ և ծեսերով վաղուց աչքի է ընկնում։ Տարբեր ուտեստներ ու…

3 շաբաթ ago

Գաթա Պանդոկի խորովածի հավաքածուն՝ լավագույն ընտրություն ձեր պիկնիկի համար

Եթե ցանկանում եք ձեր հաջորդ պիկնիկը դարձնել անմոռանալի, Գաթա Պանդոկի խորովածի հավաքածուն լավագույն լուծումն է:…

1 ամիս ago

Հայկական տոնական ճաշատեսակներ

 Հայկական խոհանոցը դարերի ընթացքում ձևավորվել է որպես հարուստ և բազմազան խոհարարական մշակույթ, որը արտացոլում է…

1 ամիս ago