Categories: Բլոգ

Հայկական խոհանոցը հաճույք գուրմանների համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ճաշատեսակներ են, այլ նաև պատմություն, մշակույթ և ավանդույթներ։

Այս խոհանոցը միավորում է Արևելքի և Արևմուտքի համերն ու բույրերը՝ դարձնելով այն յուրահատուկ և յուրօրինակ։ Եթե սիրում եք համեղ սնվել, ապա անպայման պետք է փորձել հին հայկական ուտեստները։

Հին հայկական ուտեստներ

Հայկական ավանդական խոհանոցը հարուստ է բազմազան ուտեստներով։ Ամենահայտնիներից մեկը՝ հայկական ռեստորանների զարդը՝ խորովածն է։ Հայկական խորովածի համը տարբերվում է յուրաքանչյուր այլ խորովածից, այն համարվում է հայկական ժառանգություն։

Մեկ այլ սիրված ուտեստ է գաթան՝ հայկական ազգային հրուշակեղեն, որը տարածում ունի ինչպես Հայաստանում, այնպես էլ հայկական սփյուռքում։ Գաթան թխվում է ինչպես կլոր տարբերակով, այնպես էլ հատով։ Այսօր գաթան գործածական է առօրյա կյանքում, հաճախ մատուցվում է թեյի կամ սուրճի հետ։

Բացի այդ, Հայաստանում կարելի է փորձել հարիսա, որը տեսքով պինդ շիլա է հիշեցնում։ Հարիսան պատրաստվում է ցորենից և մսից (հիմնականում հավ կամ ոչխար) և հանդիսանում է հայկական ավանդական ուտեստ։

Լահմաջոն նույնպես տարածված ուտեստներից է. այն մսային միջուկով բարակ հաց է, որը հիշեցնում է իտալական պիցցա։ Ուտեստի հիմքը բարակ հացային բլիթն է, որի վրա լցնում են համեմված աղացած միս և տեղափոխում ջեռոց։

Հայկական խմիչքներ

Հայկական հայտնի ուտեստների համար կարող եք նաև հայկական խմիչքներ վերցնել։ Ամենահայտնիներից է կոնյակը, որը թունդ ալկոհոլային խմիչք է։ Արտադրվում է խաղողի որոշ տեսակներից թորման և հնեցման հատուկ տեխնոլոգիայով։ Հայաստանի տաք կլիման ապահովում է խաղողի քաղցր համը, որից էլ պատրաստվում է բարձրորակ կոնյակ և գինի։ Հայկական ըմպելիքները հռչակավոր են իրենց որակով և համով։

Հայկական խոհանոցն իսկական հաճույք է գուրմանների համար։ Ուտեստների բազմազանությունը, յուրահատուկ համերն ու բույրերը, ինչպես նաև ավանդույթներն ու մշակույթը այն դարձնում են առանձնահատուկ։ Եթե նախատեսում եք այցելել Հայաստան, անպայման փորձեք տեղական խոհանոցը։ Իսկ հայկական ավանդական ուտեստներ կարող եք ճաշակել տիպիկ հայկական ռեստորանում՝ Գաթա պանդոկում (Թումանյան 22)։

gata_pandok

Recent Posts

Նռան Ուժը՝ Հայաստանի Ազգային Միրգը

Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…

6 օր ago

Հայաստանի աշնանային համերը․ Ուղեցույց Գաթա Պանդոկի աշնանային մենյուի վերաբերյալ

Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…

1 շաբաթ ago

Խաշը Վարպետորեն՝ 7 Կարևոր Հայկական Էթիկետի Կանոն՝ Տեղացու Նման Ուտելու Համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…

2 շաբաթ ago

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

4 շաբաթ ago

Թագավորի պես ճաշակելով՝ ինչ էին ուտում հայ թագավորներն ու թագուհիները

Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…

1 ամիս ago

Ինչու է հայկական խոհանոցը դառնում համաշխարհային խոհանոցի նոր միտում

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…

1 ամիս ago