Categories: Բլոգ

Հայկական խոհանոցը հաճույք գուրմանների համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ճաշատեսակներ են, այլ նաև պատմություն, մշակույթ և ավանդույթներ։

Այս խոհանոցը միավորում է Արևելքի և Արևմուտքի համերն ու բույրերը՝ դարձնելով այն յուրահատուկ և յուրօրինակ։ Եթե սիրում եք համեղ սնվել, ապա անպայման պետք է փորձել հին հայկական ուտեստները։

Հին հայկական ուտեստներ

Հայկական ավանդական խոհանոցը հարուստ է բազմազան ուտեստներով։ Ամենահայտնիներից մեկը՝ հայկական ռեստորանների զարդը՝ խորովածն է։ Հայկական խորովածի համը տարբերվում է յուրաքանչյուր այլ խորովածից, այն համարվում է հայկական ժառանգություն։

Մեկ այլ սիրված ուտեստ է գաթան՝ հայկական ազգային հրուշակեղեն, որը տարածում ունի ինչպես Հայաստանում, այնպես էլ հայկական սփյուռքում։ Գաթան թխվում է ինչպես կլոր տարբերակով, այնպես էլ հատով։ Այսօր գաթան գործածական է առօրյա կյանքում, հաճախ մատուցվում է թեյի կամ սուրճի հետ։

Բացի այդ, Հայաստանում կարելի է փորձել հարիսա, որը տեսքով պինդ շիլա է հիշեցնում։ Հարիսան պատրաստվում է ցորենից և մսից (հիմնականում հավ կամ ոչխար) և հանդիսանում է հայկական ավանդական ուտեստ։

Լահմաջոն նույնպես տարածված ուտեստներից է. այն մսային միջուկով բարակ հաց է, որը հիշեցնում է իտալական պիցցա։ Ուտեստի հիմքը բարակ հացային բլիթն է, որի վրա լցնում են համեմված աղացած միս և տեղափոխում ջեռոց։

Հայկական խմիչքներ

Հայկական հայտնի ուտեստների համար կարող եք նաև հայկական խմիչքներ վերցնել։ Ամենահայտնիներից է կոնյակը, որը թունդ ալկոհոլային խմիչք է։ Արտադրվում է խաղողի որոշ տեսակներից թորման և հնեցման հատուկ տեխնոլոգիայով։ Հայաստանի տաք կլիման ապահովում է խաղողի քաղցր համը, որից էլ պատրաստվում է բարձրորակ կոնյակ և գինի։ Հայկական ըմպելիքները հռչակավոր են իրենց որակով և համով։

Հայկական խոհանոցն իսկական հաճույք է գուրմանների համար։ Ուտեստների բազմազանությունը, յուրահատուկ համերն ու բույրերը, ինչպես նաև ավանդույթներն ու մշակույթը այն դարձնում են առանձնահատուկ։ Եթե նախատեսում եք այցելել Հայաստան, անպայման փորձեք տեղական խոհանոցը։ Իսկ հայկական ավանդական ուտեստներ կարող եք ճաշակել տիպիկ հայկական ռեստորանում՝ Գաթա պանդոկում (Թումանյան 22)։

gata_pandok

Recent Posts

Հայկական կաթնամթերքի հարուստ համերը՝ ինչպես են պանիրն ու մածունը ընդգծում ուտեստների համը

Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…

6 օր ago

Ինչու է նուռը հայկական խոհանոցի սիրտը՝ բաղադրատոմսեր և խորհուրդներ

Նուռը, հնագույն պտուղներից մեկը, դարձել է հայկական խոհանոցի իսկական սիրտը։ Դարեր շարունակ այն եղել է…

2 շաբաթ ago

10 հայկական նախուտեստ, որ պետք է անպայման փորձել

Հայկական խոհանոցը համարվում է աշխարհի ամենահին և ամենահարուստ խոհանոցներից մեկը։ Այն իր մեջ ներառում է…

3 շաբաթ ago

Հայկական բուսակերական խոհանոցի ավանդական գանձերը

Հայկական խոհանոցի պատմությունը վկայում է, որ դարեր շարունակ միսը համարվել է տոնական մթերք, մինչդեռ առօրյա…

4 շաբաթ ago

Մեր մենյուի թաքնված համեղ ուտեստները, որոնք դեռ չեք փորձել

Հայկական խոհանոցը հագեցած է բազմազանությամբ, սակայն նույնիսկ ամենահեղինակավոր ռեստորաններում հաճախ մնում են այնպիսի ուտեստներ, որոնք…

1 ամիս ago

Գաթա Պանդոկի ինտերիերի պատմությունը

Երբ Գաթա Պանդոկ ես մտնում, զգում ես, թե ինչպես է անցյալը վերածվում ներկայի։ Ամեն մանրուք՝…

1 ամիս ago