Categories: Բլոգ

Հայկական խոհանոցի հարուստ համերը. Ավանդական ուտեստներն ու խոհարարական հաճույքները

Հայկական խոհանոցը Մերձավոր Արևելքի և Արևելյան Եվրոպայի համերի հարուստ և բազմազան համադրություն է:

Յուրահատուկ խոհանոց՝ որը լի է համերով և բազմազանությամբ: Մսային համեղ ուտեստներից մինչև ամենանրբահամ աղանդեր՝ այս ամենն ու շատ ուրիշ կերակրատեսակներ կգտնես հայկական խոհանոցում:

Ազգային խոհանոցը երկար ու հարուստ պատմություն ունի՝ սկսած հին ժամանակներից։ Հայերը հայտնի էին սննդի հանդեպ իրենց սիրով և համեղ հայկական ազգային ուտեստներ ստեղծելու ունակությամբ: Այսօր ամբողջ աշխարհում հայկական խոհանոցը առանձնանում է իր խոհանոցով։

Հիմա անդրադառնանք հայկական խոհանոցի ամենահայտնի ուտեստներից մի քանիսին:

Տոլման հայկական դասական ուտեստ է, որը դարեր շարունակ պատրաատել ու վայելել են մեր նախնիներն ու նրանց սերունդները։ Ավանդական տոլման պատրաստվում է մսի խճողակով (հիմնականում՝ տավարի)՝ բրնձով և համեմունքներով: Տոլման սովորաբար մատուցվում է մածունով: Խաղողի տերևների, համեղ մսի և բուրավետ համեմունքների համադրությունը ձեր բերանում համի գերագույն հաճույք է ստեղծում:

Լավաշը հայկական խոհանոցի ամենագլխավոր և ամենակարևոր բաղադրիչն է։ Այս բարակ, անթթխմոր տափակ հացը պատրաստվում է ալյուրից, ջրից, աղից և թխվում թոնրի մեջ։ Լավաշն այնքան կարևոր է հայկական խոհանոցի համար, որ ՅՈՒՆԵՍԿՕ-ի կողմից ճանաչվել է որպես մարդկության ոչ նյութական մշակութային ժառանգություն։

Փախլավա` հայկական խոհանոցում տարածված մեղրածոր խմորեղեն։ Փախլավան պատրաստվում է խմորը շերտավորելով կարագով, թակած ընկույզով և մեղրի օշարակով: Խմորի գնդերը զգուշորեն և խնամքով գրդնակում են, շերտերին քսում կարագ, որն էլ ապահովում է խմորի շերտավոր հյուսվածքը։ Ամենավերջում ավելացնում են մեղրի օշարակը և թողնում, որ այն պատշաճ կերպով ներծծվի: Փախլավան Հայաստան է բերվել 16-րդ դարում։ Այդ ժամանակվանից հայերը կատարելագործել են բաղադրատոմսը՝ ավելացնելով իրենց յուրօրինակ նրբությունները՝ այն դարձնելով կատարյալ:

Հայկական խոհանոցը համերի և անուշ հոտերի անզուգական բույլ է, որն ունի բոլորի համար ինչ-որ բան. մսային համեղ ուտեստներից մինչև քաղցր խմորեղեն։ Անկախ նրանից՝ խոհանոցի գիտակ եք, թե՝ ոչ, սննդի սիրահար կամ քչակեր, կամ գուցե հետաքրքրասեր մեկը, հայկական խոհանոցի հարուստ համերը ուսումնասիրելը մի փորձառություն է, որը չեք մոռանա: Ուրեմն ինչու՞ այսօր չայցելել Գաթա պանդոկ ՝ փորձելու հայկական ավանդական խոհանոցի ուտեստները, ինչպես նաև պարզելու հայկական խոհանոցի առանձնահատուկ լինելու գաղտնիքը:

 

 

 

gata_pandok

Recent Posts

Նռան Ուժը՝ Հայաստանի Ազգային Միրգը

Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…

6 օր ago

Հայաստանի աշնանային համերը․ Ուղեցույց Գաթա Պանդոկի աշնանային մենյուի վերաբերյալ

Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…

1 շաբաթ ago

Խաշը Վարպետորեն՝ 7 Կարևոր Հայկական Էթիկետի Կանոն՝ Տեղացու Նման Ուտելու Համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…

2 շաբաթ ago

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

4 շաբաթ ago

Թագավորի պես ճաշակելով՝ ինչ էին ուտում հայ թագավորներն ու թագուհիները

Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…

1 ամիս ago

Ինչու է հայկական խոհանոցը դառնում համաշխարհային խոհանոցի նոր միտում

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…

1 ամիս ago