Հայկական խոհանոցն ավելին է, քան պարզապես ուտելիքը. յուրաքանչյուր ուտեստ մի պատմություն է` պատմություն կենսակերպի, ազգային հիշողության։
Հայկական շատ ուտեստներ պարունակում են հազարամյակներ շարունակ տարածաշրջանում մշակված բաղադրիչներ, ինչպիսիք են ցորենը, գարին, ծիրանը, նուռը: Դրանք ոչ միայն բնորոշում են համեղ խոհանոցը, այլև արտացոլում են Հայաստանի հարուստ գյուղատնտեսական պատմությունը:
Ավանդական պատրաստման մեթոդները, ինչպիսիք են բաց կրակի վրա բովելը, թոնրում թխելը, տակառում թթու դնելը, դեռ օգտագործվում են այսօր: Այս տեխնիկան փոխանցվել է սերնդեսերունդ:
Հայկական խոհանոցը կենտրոնական դեր է խաղում տոնակատարությունների և հավաքույթների ժամանակ: Տոլմայի (լցոնած խաղողի տերևներ) և խորովածի պատրաստումն ու փոխանակումը նվիրական ավանդույթներ են, որոնք միավորում են ընտանիքներին և ընկերներին:
Որոշ հայկական ուտեստներ մշակութային խորը նշանակություն ունեն։ Օրինակ՝ լավաշը՝ փափուկ, բարակ տափակ հացը, խորհրդանշում է կյանքն ու մայրությունը։ Եվ ոչ մի հայկական կերակուր ամբողջական չէ առանց մի բաժակ գինու:
Ավանդական խոհանոցի ամենագրավիչ կողմերից մեկը նրա աշխույժ և համարձակ համերն են, անուշաբույր խոտաբույսերի և համեմունքների օգտագործումը։ Թարմ և բուրավետ խոտաբույսերը, ինչպիսիք են մաղադանոսը, թարխունը, սխտորը և սոխը, համ ու գույն են հաղորդում յուրաքանչյուր ուտեստին:
Հայկական խոհանոցը խոհարարական մի մեծ արվեստանոց է, որտեղ ծնվում են իսկական գլուխգործոցներ։ Սկսած հնագույն բաղադրիչներից, որոնք ավանդաբար պահպանվել են, մինչև սննդի հարուստ սիմվոլիզմը հայկական խոհանոցը հնարավորություն է տալիս առնչվելու կենսունակ մշակույթի հետ:
Հայկական խոհանոցում հացն ու աղը միայն կերակուր չեն․ դրանք խորհրդանիշներ են։ Հայկական սեղանի վրա հացը…
Գաթան ոչ միայն հայկական խոհանոցից հայտնի աղանդեր է, այլև մեր ավանդական մշակույթի անբաժանելի մասը։ Այն…
Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…
Նուռը, հնագույն պտուղներից մեկը, դարձել է հայկական խոհանոցի իսկական սիրտը։ Դարեր շարունակ այն եղել է…
Հայկական խոհանոցը համարվում է աշխարհի ամենահին և ամենահարուստ խոհանոցներից մեկը։ Այն իր մեջ ներառում է…
Հայկական խոհանոցի պատմությունը վկայում է, որ դարեր շարունակ միսը համարվել է տոնական մթերք, մինչդեռ առօրյա…