Categories: Բլոգ

Հայկական հնագույն և համեղ ուտեստ՝ խաշլամա

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր համերով և, յուրահատուկ ուտեստներով, որոնք փոխանցվել են սերնդեսերունդ:

Նման ավանդական ճաշատեսակներից մեկը, որն առանձնանում է, խաշլաման է՝ մսից և բանջարեղենից պատրաստված: Այս բլոգի գրառման մեջ մենք կուսումնասիրենք խաշլամայի պատմությունը և կբացահայտենք բաղադրատոմսը, որը ժամանակի ընթացքում կատարելագործվել է:

Խաշլամայի պատմություն

Խաշլաման Հայաստանում վայելել են դարեր շարունակ և երկար պատմություն ունի երկրի խոհանոցում։ Այն ի սկզբանե ստեղծվել է որպես ամբողջ կենդանին օգտագործելու միջոց՝ ներառյալ ոսկորները և մսի կոշտ կտորները: Միջնադարում խաշլաման հայ զինվորների շրջանում տարածված ուտեստ էր։

«Խաշլամա» բառը հայերենում թարգմանաբար նշանակում է «եփած միս», իսկ ճաշատեսակը ավանդաբար պատրաստվում էր գառան կամ տավարի մսից։ Ժամանակի ընթացքում բաղադրատոմսը զարգացել է՝ ներառելով տարբեր բանջարեղեններ և համեմունքներ՝ դարձնելով այն օգտակար և սննդարար կերակուր:

Բաղադրիչներ և պատրաստում

Խաշլամայի պատրաստման համար հարկավոր են մի քանի հիմնական բաղադրիչներ՝ գառան կամ տավարի միս, կարտոֆիլ, սոխ, գազար, լոլիկ և մի

շարք համեմունքներ: Միսը կտրատում են մեծ կտորներով և դնում եփվելու։ Այնուհետև ավելացվում է բանջարեղեն: Խաշլաման եփում են թույլ կրակի վրա

մի քանի ժամ, մինչև միսը փափկի: Խաշլամայի բաղադրատոմսը կարող է տարբեր լինել տարածաշրջանից տարածաշրջան և նույնիսկ ընտանիքից

ընտանիք: Որոշ մարդիկ շոգեխաշի մեջ ավելացնում են սմբուկ, բուլղարական պղպեղ կամ այլ բանջարեղեն։ Մյուսները գինի կամ քացախ են ավելացնում՝

թանձր համ հաղորդելով խաշլամային։ Ամենաճիշտ տարբերակը բաղադրատոմսերը փորձարկելը և բաղադրիչների ցանկալի համադրություն գտնելն է։

Մատուցում

Հայաստանում խաշլաման ավանդաբար մատուցում են թարմ հացի և տնական օղու հետ: Հացն օգտագործվում է անուշաբույր արգանակը ներծծելու համար:

Խաշլաման մեծ ժողովրդականություն վայելող կերակուր է, որը մատուցվում է մեծ հավաքույթներին և տոնակատարություններին։ Այն հայկական խոհանոցի հիմնական ուտեստներից է: Խաշլաման համեղ ուտեստ է, որը ժամանակի փորձությունն է անցել։ Իսկական հայկական խաշլամայի անուշ բույրը կգերի ցանկացածին ու կբացի նույնիսկ ամենակուշտ մարդու ախորժակը։

Այսպիսով, ինչո՞ւ չհավաքվել բարեկամներով և չուտել ամենահամով խաշլաման Գաթա պանդոկում (Թումանյան 22)։ Դե ինչ ՝ Ձեզ տեսնենք….

gata_pandok

Recent Posts

Տոնական հայկական Ամանոր՝ ավանդույթներ, ճաշատեսակներ և միասնություն

Հայաստանում Ամանորը նշվում է մեծ շուքով և համարվում է տարվա ամենասպասված տոներից մեկը: Այն հայկական…

2 շաբաթ ago

Հայկական ազգային ձմեռային ապուր՝ պուտուկ

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ ու ավանդական, տաք ու սրտալի ուտեստներով։ Տարբեր շրջաններում պատրաստվող…

2 շաբաթ ago

Գաթա պանդոկ՝ խաշի լավագույն վայրը Երևանում

Երևանյան ավանդական խոհանոցը հաճախ է զարմացնում իր յուրահատուկ ուտեստներով, սակայն քիչ են այն վայրերը, որոնք…

3 շաբաթ ago

Ճամփորդություն հայկական խոհանոցի միջով՝ բումբար ուտեստի պատմությունը

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ, յուրահատկությամբ, որոնք փոխկապակցված են ժողովրդի պատմության, մշակույթի հետ: Այս…

4 շաբաթ ago

Բորակի՝ հայկական հյուրընկալության և ավանդույթի սիրտը

Հայկական խոհանոցն իր հազարամյակների պատմությամբ ունի բազմաթիվ ճաշատեսակներ, որոնք փոխանցվում են սերնդեսերունդ։ Այդ ուտեստներից է…

1 ամիս ago

Ավանադույթի համ՝ խորոված բանջանեղեն Գաթա պանդոկում

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր հարուստ ու բազմազան ուտեստներով, որոնցից կարևոր մաս է կազմում  խորոված…

2 ամիս ago