հայկական խոհանոց
Նման ավանդական ճաշատեսակներից մեկը, որն առանձնանում է, խաշլաման է՝ մսից և բանջարեղենից պատրաստված: Այս բլոգի գրառման մեջ մենք կուսումնասիրենք խաշլամայի պատմությունը և կբացահայտենք բաղադրատոմսը, որը ժամանակի ընթացքում կատարելագործվել է:
Խաշլաման Հայաստանում վայելել են դարեր շարունակ և երկար պատմություն ունի երկրի խոհանոցում։ Այն ի սկզբանե ստեղծվել է որպես ամբողջ կենդանին օգտագործելու միջոց՝ ներառյալ ոսկորները և մսի կոշտ կտորները: Միջնադարում խաշլաման հայ զինվորների շրջանում տարածված ուտեստ էր։
«Խաշլամա» բառը հայերենում թարգմանաբար նշանակում է «եփած միս», իսկ ճաշատեսակը ավանդաբար պատրաստվում էր գառան կամ տավարի մսից։ Ժամանակի ընթացքում բաղադրատոմսը զարգացել է՝ ներառելով տարբեր բանջարեղեններ և համեմունքներ՝ դարձնելով այն օգտակար և սննդարար կերակուր:
Խաշլամայի պատրաստման համար հարկավոր են մի քանի հիմնական բաղադրիչներ՝ գառան կամ տավարի միս, կարտոֆիլ, սոխ, գազար, լոլիկ և մի
շարք համեմունքներ: Միսը կտրատում են մեծ կտորներով և դնում եփվելու։ Այնուհետև ավելացվում է բանջարեղեն: Խաշլաման եփում են թույլ կրակի վրա
մի քանի ժամ, մինչև միսը փափկի: Խաշլամայի բաղադրատոմսը կարող է տարբեր լինել տարածաշրջանից տարածաշրջան և նույնիսկ ընտանիքից
ընտանիք: Որոշ մարդիկ շոգեխաշի մեջ ավելացնում են սմբուկ, բուլղարական պղպեղ կամ այլ բանջարեղեն։ Մյուսները գինի կամ քացախ են ավելացնում՝
թանձր համ հաղորդելով խաշլամային։ Ամենաճիշտ տարբերակը բաղադրատոմսերը փորձարկելը և բաղադրիչների ցանկալի համադրություն գտնելն է։
Հայաստանում խաշլաման ավանդաբար մատուցում են թարմ հացի և տնական օղու հետ: Հացն օգտագործվում է անուշաբույր արգանակը ներծծելու համար:
Խաշլաման մեծ ժողովրդականություն վայելող կերակուր է, որը մատուցվում է մեծ հավաքույթներին և տոնակատարություններին։ Այն հայկական խոհանոցի հիմնական ուտեստներից է: Խաշլաման համեղ ուտեստ է, որը ժամանակի փորձությունն է անցել։ Իսկական հայկական խաշլամայի անուշ բույրը կգերի ցանկացածին ու կբացի նույնիսկ ամենակուշտ մարդու ախորժակը։
Այսպիսով, ինչո՞ւ չհավաքվել բարեկամներով և չուտել ամենահամով խաշլաման Գաթա պանդոկում (Թումանյան 22)։ Դե ինչ ՝ Ձեզ տեսնենք….
Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…
Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…
Երևանը միայն քարաշեն փողոցներով ու պատմական շենքերով քաղաք չէ․ այն իրականում բացօթյա թանգարան է, որտեղ…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…
Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով…