Categories: Բլոգ

Հայկական հնագույն և համեղ ուտեստ՝ խաշլամա

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր համերով և, յուրահատուկ ուտեստներով, որոնք փոխանցվել են սերնդեսերունդ:

Նման ավանդական ճաշատեսակներից մեկը, որն առանձնանում է, խաշլաման է՝ մսից և բանջարեղենից պատրաստված: Այս բլոգի գրառման մեջ մենք կուսումնասիրենք խաշլամայի պատմությունը և կբացահայտենք բաղադրատոմսը, որը ժամանակի ընթացքում կատարելագործվել է:

Խաշլամայի պատմություն

Խաշլաման Հայաստանում վայելել են դարեր շարունակ և երկար պատմություն ունի երկրի խոհանոցում։ Այն ի սկզբանե ստեղծվել է որպես ամբողջ կենդանին օգտագործելու միջոց՝ ներառյալ ոսկորները և մսի կոշտ կտորները: Միջնադարում խաշլաման հայ զինվորների շրջանում տարածված ուտեստ էր։

«Խաշլամա» բառը հայերենում թարգմանաբար նշանակում է «եփած միս», իսկ ճաշատեսակը ավանդաբար պատրաստվում էր գառան կամ տավարի մսից։ Ժամանակի ընթացքում բաղադրատոմսը զարգացել է՝ ներառելով տարբեր բանջարեղեններ և համեմունքներ՝ դարձնելով այն օգտակար և սննդարար կերակուր:

Բաղադրիչներ և պատրաստում

Խաշլամայի պատրաստման համար հարկավոր են մի քանի հիմնական բաղադրիչներ՝ գառան կամ տավարի միս, կարտոֆիլ, սոխ, գազար, լոլիկ և մի

շարք համեմունքներ: Միսը կտրատում են մեծ կտորներով և դնում եփվելու։ Այնուհետև ավելացվում է բանջարեղեն: Խաշլաման եփում են թույլ կրակի վրա

մի քանի ժամ, մինչև միսը փափկի: Խաշլամայի բաղադրատոմսը կարող է տարբեր լինել տարածաշրջանից տարածաշրջան և նույնիսկ ընտանիքից

ընտանիք: Որոշ մարդիկ շոգեխաշի մեջ ավելացնում են սմբուկ, բուլղարական պղպեղ կամ այլ բանջարեղեն։ Մյուսները գինի կամ քացախ են ավելացնում՝

թանձր համ հաղորդելով խաշլամային։ Ամենաճիշտ տարբերակը բաղադրատոմսերը փորձարկելը և բաղադրիչների ցանկալի համադրություն գտնելն է։

Մատուցում

Հայաստանում խաշլաման ավանդաբար մատուցում են թարմ հացի և տնական օղու հետ: Հացն օգտագործվում է անուշաբույր արգանակը ներծծելու համար:

Խաշլաման մեծ ժողովրդականություն վայելող կերակուր է, որը մատուցվում է մեծ հավաքույթներին և տոնակատարություններին։ Այն հայկական խոհանոցի հիմնական ուտեստներից է: Խաշլաման համեղ ուտեստ է, որը ժամանակի փորձությունն է անցել։ Իսկական հայկական խաշլամայի անուշ բույրը կգերի ցանկացածին ու կբացի նույնիսկ ամենակուշտ մարդու ախորժակը։

Այսպիսով, ինչո՞ւ չհավաքվել բարեկամներով և չուտել ամենահամով խաշլաման Գաթա պանդոկում (Թումանյան 22)։ Դե ինչ ՝ Ձեզ տեսնենք….

gata_pandok

Recent Posts

Նռան Ուժը՝ Հայաստանի Ազգային Միրգը

Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…

6 օր ago

Հայաստանի աշնանային համերը․ Ուղեցույց Գաթա Պանդոկի աշնանային մենյուի վերաբերյալ

Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…

1 շաբաթ ago

Խաշը Վարպետորեն՝ 7 Կարևոր Հայկական Էթիկետի Կանոն՝ Տեղացու Նման Ուտելու Համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…

2 շաբաթ ago

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

4 շաբաթ ago

Թագավորի պես ճաշակելով՝ ինչ էին ուտում հայ թագավորներն ու թագուհիները

Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…

1 ամիս ago

Ինչու է հայկական խոհանոցը դառնում համաշխարհային խոհանոցի նոր միտում

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…

1 ամիս ago