Հայկական խոհանոց
Մի շարք ուտեստների բաղադրատոմսերը չեն փոխվել և մինչև օրս սերնդեսերունդ փոխանցվում են։ Հայկական խոհանոցը մշտապես առանձանցել է զբոսաշրջիկների կողմից՝ իր համային առաննահատկություններով։ Հայաստանում ամենահայտնի և սիրված ավանդական ուտեստներից է հարիսան ՝ շիլայի նման ուտեստ, որը պատրաստվում է մանրացրած ցորենով և հավի մսով: Հարիսան երկար պատմություն ունի հայկական մշակույթում, որը սկիզբ է առել հին ժամանակներից ։
Հարիա բառը ծագել է հարել բառից։ Ըստ Խրիմյան Հայրիկի պատմած ավանդույթի Գրիգոր Լուսավորիչը Խոր Վիրապից դուրս գալուց հետո, Վաղարշապատում 60 օր քարոզել է հեթանոսներին, ապա ցանկացել է աղքատներին ճաշ տալ։ Եզ ու ոչխար են մորթել, միսը լցրել կաթսաները, կորկոտան (ձավարն) էլ վրան։ Լուսավորչի՝ <<հարեք զսա>> հրամանով ջլապինդ կտրիճները խառնել են կաթսայում եղած միսն ու ձավարը։ Այդտեղից էլ կերակուրի անունը մնում է հարիսա։
Ժամանակի ընթացքում հարիսայի պատրաստման եղանակը զարգացավ և դարձավ ավելի քիչ ժամանակատար։ Մեր օրերում այս ուտեստը սովորաբար պատրաստվում է ցորենն ու հավը միասին խաշելով այնքան ժամանակ մինչև փափուկ դառնալը։ Ճաշատեսակը հաճախ համեմում են աղով և պղպեղով ՝ ըստ ճաշակի, վերջում ավելացնում կարագ։
Հարիսան Մուսալեռցիների համար պատմական անցյալ և խորհուրդ ունի։ Մուսա լեռան հերոսամարտի ընթացքում պաշարված Մուսալեռցիները ցորեն ու այծի միս են ունեցել ու դրանով են պատրաստել իրենց կերակուրը։ Հարիսան եղել է նրանց հիմնական սնունդը ու կենսական նշանակություն է ունեցել նրանց համար։
Ձավարը մի քանի ժամ թրջել սառը ջրով: Հավի միսը կտրատել, դնել կաթսայի մեջ, վրան լցնել ձավարը, լցնել այնքան ջուր, որ 4-5 սմ ծածկի կաթսայի պարունակությունը: Եռալուց սկսած փրփուրը հեռացնել: Կրակը իջեցնել և եփել մարմանդ կրակի վրա: Երբ զանգվածը թանձրանա, պետք է խառնել փայտե գդալով: Եփել այնքան, որ դառնա ծորուն համասեռ շիլա: Պարբերաբար խառնել, որ չկպչի: Ընթացքում առանձնացած ոսկորները հանել: Վերջում աղ անել: Մատուցել`վրան յուղ դնելով:
Հարիսան ավելին է, քան պարզապես համեղ ուտեստը. այն նաև հայկական մշակութային ժառանգության կարևոր մասն է: Հարիսան հաճախ մատուցվում է կրոնական տոների և հատուկ առիթների ժամանակ, ինչպիսիք են հարսանիքները և կնունքները: Շատ հայեր այն համարում են միասնության և համախմբման խորհրդանիշ, դարերի ընթացքում այն եփել են մեր պապերը, պապերի պապերը և այսպես շարունակ։
Հարիսան դասվում է զորաց ուտելիքների շարքին: Հնում հարիսայի պատրաստումը ընդունված է եղել որպես զոհամատուցման արարողություն: Այն մի ամբողջ գիշեր եփում էին թոնրի մարմանդ կրակի վրա, որպիսզի առավոտյան մատուցեին: Ամանորին պատրաստվող հարիսան տարբերվում էր ամբողջ տարվա ընթացքում պատրաստվող հարիսայից, որովհետև այն ընդհանրապես չէին խառնում, որպիսզի տարին հաշտ ու խաղաղ անցներ:
Բացի իր մշակութային նշանակությունից, հարիսան հայտնի է նաև առողջության համար օգտակար հատկություններով: Այն հարուստ է սպիտակուցներով և մանրաթելերով։
Հարիսան յուրահատուկ և համեղ ուտեստ է, որը հայկական խոհանոցում զբաղեցնում է իր հաստատուն ու կարևոր տեղը։ Հարիսան իր հարուստ պատմության ու մշակութային նշանակության շնորհիվ դարձել է աշխարհասփյուռ հայերի սիրելի ուտեստը ։ Եթե երբևէ լինեք Հայաստանում, անպայման փորձեք հարիսան և ծանոթացեք այս զարմանահրաշ երկրի Համերին ու ավանդույթներին:
Վերջում նշենք, որ հարիսան հայկական ընտանիքներում սերնդեսերունդ փոխանցված ուտեստ է և հանդիսանում է հայկական խոհանոցի հիմնական ուտեստներից մեկը: Այն ուտեստ է, որը ներծծված է ավանդույթներով և դարձել է հայ ժողովրդի միասնության և մշակութային ինքնության խորհրդանիշ: Անկախ նրանից, թե դուք սննդարար և հագեցնող ուտեստ եք փնտրում, թե պարզապես ցանկանում եք ծանոթանալ Հայաստանի համերին և ավանդույթներին, հարիսան այն ուտեստն է, որը չպետք է բաց թողնել:
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…
Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով…
Հայկական խոհանոցում հացն ու աղը միայն կերակուր չեն․ դրանք խորհրդանիշներ են։ Հայկական սեղանի վրա հացը…
Գաթան ոչ միայն հայկական խոհանոցից հայտնի աղանդեր է, այլև մեր ավանդական մշակույթի անբաժանելի մասը։ Այն…
Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…
Նուռը, հնագույն պտուղներից մեկը, դարձել է հայկական խոհանոցի իսկական սիրտը։ Դարեր շարունակ այն եղել է…