Այն արտադրվում է հազարավոր տարիներ շարունակ։ Հայաստանում գինեգործությամբ են զբաղվել ավելի քան 6000 տարի առաջ. դրա վկայությունն են Արենի գյուղի մոտ գտնվող քարանձավում կատարված պեղումների արդյունքում հնագետների հայտնաբերած խաղողի տրորման, խմորման և պահպանման համար նախատեսված կավե անոթները, խաղողի կորիզներն ու բաժակները:
Գինին օժտված է մարդու համար օգտակար մի շարք հատկություններով, պարունակում է ֆերմենտներ, որոնք օրգանիզմում նպաստում են նյութափոխանակությանը, ունի հականեխիչ հատկություններ, իսկ կարմիր գինին օրգանիզմից հեռացնում է թունավոր նյութերը:
Գինեգործությունը գինու արտադրությունն է՝ սկսած մրգի ընտրությունից, խմորումից, ալկոհոլի վերածելուց և պատրաստի հեղուկի շշալցումից։ Մրգի ճիշտ ընտրությունը շատ կարևոր է։ Հայկական լեռնաշխարհում հնուց ի վեր զարգացած է եղել խաղողի մշակումը: Հայաստանը համարվում է խաղողագործության հնագույն երկրներից մեկը։ Ըստ Աստվածաշնչյան հայտնի պատմության, խաղողագործության և գինեգործության հայրենիքը Հայաստանն է։
Արարատյան դաշտի արևաշատ բերքն օգտագործվում է մրգային գինիների արտադրության մեջ։ Գաթա պանդոկում կարող եք փորձել տնական գինիների լայն տեսականի՝ նռան, բալի, մոշի, հոնի, սերկևիլի, վարդի, խաղողի։
Երևանը միայն քարաշեն փողոցներով ու պատմական շենքերով քաղաք չէ․ այն իրականում բացօթյա թանգարան է, որտեղ…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…
Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով…
Հայկական խոհանոցում հացն ու աղը միայն կերակուր չեն․ դրանք խորհրդանիշներ են։ Հայկական սեղանի վրա հացը…
Գաթան ոչ միայն հայկական խոհանոցից հայտնի աղանդեր է, այլև մեր ավանդական մշակույթի անբաժանելի մասը։ Այն…
Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…