Այն արտադրվում է հազարավոր տարիներ շարունակ։ Հայաստանում գինեգործությամբ են զբաղվել ավելի քան 6000 տարի առաջ. դրա վկայությունն են Արենի գյուղի մոտ գտնվող քարանձավում կատարված պեղումների արդյունքում հնագետների հայտնաբերած խաղողի տրորման, խմորման և պահպանման համար նախատեսված կավե անոթները, խաղողի կորիզներն ու բաժակները:
Գինին օժտված է մարդու համար օգտակար մի շարք հատկություններով, պարունակում է ֆերմենտներ, որոնք օրգանիզմում նպաստում են նյութափոխանակությանը, ունի հականեխիչ հատկություններ, իսկ կարմիր գինին օրգանիզմից հեռացնում է թունավոր նյութերը:
Գինեգործությունը գինու արտադրությունն է՝ սկսած մրգի ընտրությունից, խմորումից, ալկոհոլի վերածելուց և պատրաստի հեղուկի շշալցումից։ Մրգի ճիշտ ընտրությունը շատ կարևոր է։ Հայկական լեռնաշխարհում հնուց ի վեր զարգացած է եղել խաղողի մշակումը: Հայաստանը համարվում է խաղողագործության հնագույն երկրներից մեկը։ Ըստ Աստվածաշնչյան հայտնի պատմության, խաղողագործության և գինեգործության հայրենիքը Հայաստանն է։
Արարատյան դաշտի արևաշատ բերքն օգտագործվում է մրգային գինիների արտադրության մեջ։ Գաթա պանդոկում կարող եք փորձել տնական գինիների լայն տեսականի՝ նռան, բալի, մոշի, հոնի, սերկևիլի, վարդի, խաղողի։
Գաթան ոչ միայն հայկական խոհանոցից հայտնի աղանդեր է, այլև մեր ավանդական մշակույթի անբաժանելի մասը։ Այն…
Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…
Նուռը, հնագույն պտուղներից մեկը, դարձել է հայկական խոհանոցի իսկական սիրտը։ Դարեր շարունակ այն եղել է…
Հայկական խոհանոցը համարվում է աշխարհի ամենահին և ամենահարուստ խոհանոցներից մեկը։ Այն իր մեջ ներառում է…
Հայկական խոհանոցի պատմությունը վկայում է, որ դարեր շարունակ միսը համարվել է տոնական մթերք, մինչդեռ առօրյա…
Հայկական խոհանոցը հագեցած է բազմազանությամբ, սակայն նույնիսկ ամենահեղինակավոր ռեստորաններում հաճախ մնում են այնպիսի ուտեստներ, որոնք…