Categories: Բլոգ

Գարեջրի ստեղծման պատմությունը Հայկական լեռնաշխարհում

 

 

Գարեջուր՝ աշխարհի ամենասպառվող  խմիչքներից մեկը։ Այն համարվում է երրորդ ամենատարածված ըմպելիքը  աշխարհում ջրից և թեյից հետո: Գաթա պանդոկում կարող եք փորձել լավագույն գարեջուրը Երևանում՝   իր հայկական ավանդական խորտիկներով։

 

Պատմական ակնարկ

Գարեջուրը համարվում է աշխարհի ամենահին ալկոհոլային խմիչքներից մեկը։ Հին դարերում աշխատողներին վարձատրում էին գարեջրով։ Օրինակ՝ հանրահայտ Գիզայի բուրգի կառուցման ժամանակ աշխատողները ստանում էին գարեջուր որպես սնունդ և զովացուչիչ ըմպելիք։

Հայերը գարեջուր են պատրաստել դեռ վաղուց, այդ մասին տեղեկանում ենք հույն պատմաբան Քսենոֆոնի գրառումներից։ Այն հիմնականում պատրաստվում էր տան պայմաններում։ Երբեմն այն պարունակում էր մրգեր, մեղր, բազմաթիվ բույսերի տեսակներ, համեմունքներ և այլ նյութեր։ Հայկական ռեստորաններում գարեջուրը միշտ եղել է պահանջված խմիչքների ցանկում։

 

Գարեջրի օգտակարությունը

Խելամիտ քանակով օգտագործելու դեպքում գարեջուրը օգտակար է առողջությանը։ Այն մեծ քանակով հակաօքսիդանտներ, վիտամիններ, հանքանյութեր և այլ սննդարար նյութեր է պարունակում, որոնք օգուտ են բերում  բոլոր օրգան-համակարգերին.

Oրգանիզմը հագեցնում է սննդարար նյութերով, ամրացնում ոսկորները։ Այն խթանում է նյութափոխանակությանը, նվազեցնում չարորակ գոյացությունների, սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը։ Վերականգնում է օրգանիզմի ջրային հավասարակշռությունը,  գարեջուրը նաև հանքանյութեր է պարունակում, վերականգնում է հանքային աղերի քանակը ֆիզիկական ակտիվությունից հետո։ Կարող է օգնել պաշտպանել սիրտ-անոթային համակարգը։ Այն նպաստում է արյան մաքրմանը։

 

Գարեջուրը Գաթա պանդոկում

Գարեջուր արտադրվել և վաճառվել է ընտանեկան մակարդակում: Արդյունաբերական հեղափոխության ընթացքում գարեջրի արտադրությունը արհեստավորական արտադրությունից փոխվեց արդյունաբերական արտադրության, ընտանեկան արտադրությունները 19-րդ դարի վերջին արդեն դադարել են էական դեր ունենալ: Այսօր էլ ընտանեկան միջավայրում այլևս չի պատրաստվում։ Փոխարենը՝ Երևանյան պանդոկներում՝ այդ թվում նաև Գաթա պանդոկում մատուցվում է գարեջրի լայն ընտրանի։

 

gata_pandok

Recent Posts

10 հայկական նախուտեստ, որ պետք է անպայման փորձել

Հայկական խոհանոցը համարվում է աշխարհի ամենահին և ամենահարուստ խոհանոցներից մեկը։ Այն իր մեջ ներառում է…

7 օր ago

Հայկական բուսակերական խոհանոցի ավանդական գանձերը

Հայկական խոհանոցի պատմությունը վկայում է, որ դարեր շարունակ միսը համարվել է տոնական մթերք, մինչդեռ առօրյա…

2 շաբաթ ago

Մեր մենյուի թաքնված համեղ ուտեստները, որոնք դեռ չեք փորձել

Հայկական խոհանոցը հագեցած է բազմազանությամբ, սակայն նույնիսկ ամենահեղինակավոր ռեստորաններում հաճախ մնում են այնպիսի ուտեստներ, որոնք…

3 շաբաթ ago

Գաթա Պանդոկի ինտերիերի պատմությունը

Երբ Գաթա Պանդոկ ես մտնում, զգում ես, թե ինչպես է անցյալը վերածվում ներկայի։ Ամեն մանրուք՝…

4 շաբաթ ago

Երևանի ամառային փառատոնները՝ ուտելիքի և մշակույթի հանդիպումը

Ամառը Երևանում նշանակում է ոչ միայն արև, ջերմություն ու ակտիվություն, այլև՝ տասնյակ փառատոներ, որոնք միավորում…

1 ամիս ago

Մոռացված հայկական խոտաբույսեր՝ համեր լեռներից

Հայկական խոհանոցը հպարտորեն կանգնած է ժամանակի դիմաց՝ պահպանելով իր համերի մաքրությունն ու բնությանը հավատարմությունը։ Մեր…

2 ամիս ago