Categories: Բլոգ

Գարեջրի ստեղծման պատմությունը Հայկական լեռնաշխարհում

 

 

Գարեջուր՝ աշխարհի ամենասպառվող  խմիչքներից մեկը։ Այն համարվում է երրորդ ամենատարածված ըմպելիքը  աշխարհում ջրից և թեյից հետո: Գաթա պանդոկում կարող եք փորձել լավագույն գարեջուրը Երևանում՝   իր հայկական ավանդական խորտիկներով։

 

Պատմական ակնարկ

Գարեջուրը համարվում է աշխարհի ամենահին ալկոհոլային խմիչքներից մեկը։ Հին դարերում աշխատողներին վարձատրում էին գարեջրով։ Օրինակ՝ հանրահայտ Գիզայի բուրգի կառուցման ժամանակ աշխատողները ստանում էին գարեջուր որպես սնունդ և զովացուչիչ ըմպելիք։

Հայերը գարեջուր են պատրաստել դեռ վաղուց, այդ մասին տեղեկանում ենք հույն պատմաբան Քսենոֆոնի գրառումներից։ Այն հիմնականում պատրաստվում էր տան պայմաններում։ Երբեմն այն պարունակում էր մրգեր, մեղր, բազմաթիվ բույսերի տեսակներ, համեմունքներ և այլ նյութեր։ Հայկական ռեստորաններում գարեջուրը միշտ եղել է պահանջված խմիչքների ցանկում։

 

Գարեջրի օգտակարությունը

Խելամիտ քանակով օգտագործելու դեպքում գարեջուրը օգտակար է առողջությանը։ Այն մեծ քանակով հակաօքսիդանտներ, վիտամիններ, հանքանյութեր և այլ սննդարար նյութեր է պարունակում, որոնք օգուտ են բերում  բոլոր օրգան-համակարգերին.

Oրգանիզմը հագեցնում է սննդարար նյութերով, ամրացնում ոսկորները։ Այն խթանում է նյութափոխանակությանը, նվազեցնում չարորակ գոյացությունների, սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը։ Վերականգնում է օրգանիզմի ջրային հավասարակշռությունը,  գարեջուրը նաև հանքանյութեր է պարունակում, վերականգնում է հանքային աղերի քանակը ֆիզիկական ակտիվությունից հետո։ Կարող է օգնել պաշտպանել սիրտ-անոթային համակարգը։ Այն նպաստում է արյան մաքրմանը։

 

Գարեջուրը Գաթա պանդոկում

Գարեջուր արտադրվել և վաճառվել է ընտանեկան մակարդակում: Արդյունաբերական հեղափոխության ընթացքում գարեջրի արտադրությունը արհեստավորական արտադրությունից փոխվեց արդյունաբերական արտադրության, ընտանեկան արտադրությունները 19-րդ դարի վերջին արդեն դադարել են էական դեր ունենալ: Այսօր էլ ընտանեկան միջավայրում այլևս չի պատրաստվում։ Փոխարենը՝ Երևանյան պանդոկներում՝ այդ թվում նաև Գաթա պանդոկում մատուցվում է գարեջրի լայն ընտրանի։

 

gata_pandok

Recent Posts

Հայկական խոհանոցի մոռացված բաղադրատոմսերի վերածնունդ

Հայկական խոհանոցը, իր բազմազանությամբ և հարուստ ավանդույթներով, ամենից առաջ ներկայացնում է բնության դառը և քաղցր…

13 ժամ ago

Էրզրում աղցան՝ համերի յուրահատուկ համադրություն

Հայկական խոհանոցը միշտ էլ առանձնացել է իր բազմազան ու յուրահատուկ ուտեստներով, որտեղ յուրաքանչյուր բաղադրիչ կրում…

1 շաբաթ ago

Դասական հայկական բանջարեղենային ուտեստներ

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր ավանդական ուտեստներով, որոնք համատեղում են առողջ սնունդն ու համային բազմազանությունը։…

2 շաբաթ ago

Ամանորը Հայաստանում՝ ջերմությամբ և սիրով տոնենք միասին Գաթա Պանդոկում

Հայաստանը եզակի վայր է Ամանորը տոնելու համար՝ շնորհիվ իր հարուստ մշակույթի, հյուրընկալության և անկրկնելի ավանդույթների։…

3 շաբաթ ago

Տոնական հայկական Ամանոր՝ ավանդույթներ, ճաշատեսակներ և միասնություն

Հայաստանում Ամանորը նշվում է մեծ շուքով և համարվում է տարվա ամենասպասված տոներից մեկը: Այն հայկական…

1 ամիս ago

Հայկական ազգային ձմեռային ապուր՝ պուտուկ

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ ու ավանդական, տաք ու սրտալի ուտեստներով։ Տարբեր շրջաններում պատրաստվող…

1 ամիս ago