Categories: Բլոգ

Երբ պատրաստել միջինքի գաթան

Մեծ Պահքի 24-րդ օրը կոչվում է Միջինք: Այդ ժամանակ Մեծ պահքի օրերը կիսվում են: Մեծ պահքի ընթացքը մեղմելու համար հայոց կենցաղում ընդունված է նշել այդ օրը: Միջինքի տոնը հայկական կենցաղում նշվում է դեռ շատ վաղուց և սիրելի ավանդույթներից է համարվում։ Միջինքի ժամանակ Մեծ պահքը չի ընդհատվում, պահեցողները շարունակում են պահք պահել: Նույնիսկ այդ օրը կարող են իրենց մի փոքր ուրախություն թույլ տալ` չխախտելով պասի խիստ կանոնները։ Ուրախությունն էլ պետք է չափի մեջ լինի, քանի որ պահքը շարունակվում է և այն խախտել չի կարելի, սա վերաբերում է նաև սննդի օգտագործմանը։

Բաղադրություն

Հայկական կենցացում միջինքի տոնի հետ կապված կա մի ավանդույթ, որը կատարվում է գրեթե բոլոր ընտանիքներում: Այդ օրը պատրաստում են հայկական ավանդական գաթա:  Հայկական խոհանոցում միջինքի գաթան ունի մի քանի տարբեր բաղադրատոմսեր քանի որ ամեն մարզ ունի իր հատուկ գաթան` հատուկ բաղադրատոմսով: Շատ կարևոր է, որ գաթան չպարունակի կենդանական ծագման սննդամթերք քանի որ պասի շրջանում դա արգելված է: Միջինքի գաթան չի տարբերվում միայն բաղադրատոմսով, այլ նաև կտրման կարգով և միջուկով: Եվ թե ինչ կդրվի մեջը դա նույնպես հաստատուն չէ, ամեն մարզին հատուկ է իր խորհրդանիշը։

Ավանդույթ

Ավանդության համաձայն՝ Միջինքի օրը ընտանիքներում տան ամենամեծ անդամը գաթա է պատրաստում, որի մեջ մետաղադրամ, ուլունք, փոքրիկ թղթիկների վրա գրված սաղմոսներ, լոբի կամ էլ փայտյա խաչ է դնում և այն կտրում են տան ամենափոքր անդամի մեջքին: Այնուհետև Գաթան բաժանում տան բոլոր անդամներին. Գաթայի մի կտոր բաժին է հասնում նաև անասուններին, հողին: Ում բաժին է հասնում մետաղադրամը, ուլունքը, լոբին կամ փայտյա խաչը, նրան հաջողություն է սպասվում ողջ տարվա ընթացքում, իսկ եթե դանակը հատում է մետաղադրամը, նշանակում է հաջողությունն ամբողջ ընտանիքինն է լինելու:

 

gata_pandok

Recent Posts

Տաք հայկական ուտեստների հմայքը՝ ձմռան իսկական փրկություն

Հայկական խոհանոցը միշտ առանձնացել է իր սրտաբուխ ու տաք ուտեստներով, որոնք ոչ միայն սեղանը, այլև…

4 օր ago

Էջմիածնի ավանդական քյուֆթա՝ գյուղական պարզության ու նրբության համադրություն

Էջմիածնում քյուֆթան շատերի համար պարզապես ուտեստ չէ․ այն ընտանիքի տոնական սեղանի խորհրդանիշ է։ Այստեղ այն…

2 շաբաթ ago

Նռան Ուժը՝ Հայաստանի Ազգային Միրգը

Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…

4 շաբաթ ago

Հայաստանի աշնանային համերը․ Ուղեցույց Գաթա Պանդոկի աշնանային մենյուի վերաբերյալ

Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…

4 շաբաթ ago

Խաշը Վարպետորեն՝ 7 Կարևոր Հայկական Էթիկետի Կանոն՝ Տեղացու Նման Ուտելու Համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…

1 ամիս ago

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

2 ամիս ago