Տարբեր տարածաշրջանային ճաշատեսակների շարքում արցախյան խոհանոցն առանձնանում է բաղադրիչների և համերի յուրահատուկ համադրությամբ: Այսօր մենք ավելի մանրամասն կանդրադառնանք հայկական՝ մասնավորապես արցախյան խոհանոցի ամենահամեղ ուտեստներից մեկին՝ ջեռոցում պատրաստված արցախյան հավին:
Պատրաստվեք անուշաբույր ճանապարհորդության, որի արդյունքում մենք կբացահայտենք արցախյան յուրահատուկ համերի միաձուլումը այս համեղ ուտեստի մեջ:
Արցախը ( Մեծ Հայքի նահանգներից), որը պատմականորեն նշանակալից տարածաշրջան է և հայտնի է իր բարեբեր ու բերրի հողով, խոհարարական ավանդույթներով հարստացնում և առանձնահատուկ է դարձնում հայկական խոհանոցը։ Թարմ բանջարեղենից և անուշաբույր խոտաբույսերից մինչև հյութեղ միս, արցախյան ոճի ուտեստները հատուկ տեղ են զբաղեցնում սննդի սիրահարների սրտերում:
Արցախյան խոհանոցի խոհարարական գոհարներից է արցախյան հավը: Այս ուտեստը արցախյան յուրահատուկ համերի միաձուլում է, որը ավելի քան հիացնում է մեր քիմքը: Արցախյան ոճով հավի պատրաստումը վկայում է տարածաշրջանի գյուղատնտեսական առատության և բաղադրիչների հնարամիտ խառնուրդի մասին:
Այս համեղ ուտեստը պատրաստելու համար անհրաժեշտ է
Այս ուտեստի գաղտնիքը մարինացման գործընթացն է: Հավի միսը մարինացվում է թարմ խոտաբույսերի, սխտորի, սոխի և բուլղարական պղպեղի խառնուրդի մեջ՝ ստեղծելով համերի հրավառություն: Մարինացումից հետո հավը դրվում է ջեռոցում՝ դանդաղ պատրաստման պլանավորումով։ Ջեռոցում դանդաղ բովելու մեթոդը երաշխավորում է, որ հավի միսը կմնա հյութալի, իսկ համային միաձուլումը մաքսիմալ, ինչի արդյունքում ստեղծվում է իսկապես յուրահատուկ խոհարարական փորձ: Բույրը, որը տարածվում է խոհանոցում եփելու ընթացքում, անտարբեր չի թողնի ոչ մեկին։
Արցախյան հավը վկայում է Հայաստանի հարուստ խոհարարական ժառանգության և արցախյան տարածաշրջանի յուրահատուկ համերի մասին: Այս ուտեստը յուրահատուկ բաղադրիչների և տեխնիկայի համադրում է։
Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…
Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…
Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…
Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…