Categories: Բլոգ

Վրացական Սուլուգունի պանիր խորովածի պատմությունն ու ծագումը

Վրաստանը, որը փոքր երկիր է և գտնվում է Հարավային Կովկասում, հայտնի է իր հարուստ խոհարարական ավանդույթներով և համեղ ուտեստներով:

Բազմաթիվ դելիկատեսների մեջ, որոնք ազգային ուտեստից դարձել են միջազգային ճաշացանկի բաղկացուցիչ, տապակած սուլուգունի պանիրն առանձնանում է որպես իսկական գաստրոնոմիական հաճույք: Այս բլոգի գրառման մեջ մենք կուսումնասիրենք տապակած վրացական սուլուգունի պանրի ծագումն ու պատմությունը:

Պանիրը, որը ծագել է Վրաստանում

Սուլուգունի պանիրը աղաջրած կիսապինդ պանիր է՝ յուրահատուկ համով և հյուսվածքով: Նրա ակունքները սկիզբ են առնում Վրաստանի լեռնային շրջաններից, որտեղ կաթնամթերքի արտադրությունը և պանրագործությունը դարեր շարունակ եղել են մշակույթի անբաժանելի մասը:


Տապակած սուլուգունի պանիրը՝ վրացերեն «Սուլուգունի Շեմթխվեվի», համեղ տարբերակ է, որը դարձել է վրացական խոհանոցի հիմնական բաղադրիչը:

Այս ուտեստը պատրաստելու համար սուլուգունի պանրի կտորները պատում են ալյուրի և հարած ձվի խառնուրդի մեջ, որը տապակելիս խրթխրթան կեղև է ձևավորում: Պանիրը տապակվում է տապակի մեջ մինչև ոսկե դարչնագույն դառնալը՝ ստեղծելով հյուսվածքների հիանալի համադրություն, արտաքին շերտի փխրունություն և ներսից թափանցիկ հալված պանիր:

Սուլուգունի պանրի մատուցում

Տապակած Սուլուգունի պանիրը սովորաբար մատուցվում է տաք վիճակում, հաճախ համեմված տարբեր համեմունքներով: Բուրավետ հավելումները լրացնում են պանրի յուղալի, թեթևակի աղի բնույթը՝ ստեղծելով ճաշակի սիմֆոնիա:

Այսպիսով՝ հաջորդ անգամ, երբ հնարավորություն ունենաք ճաշակելու տապակած սուլուգունի պանիրը, դուք մտովի կտեղափոխվեք Վրաստանի պանրագործության կենտրոն և կզգաք բնության հոտն ու համը:

gata_pandok

Recent Posts

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

6 օր ago

Թագավորի պես ճաշակելով՝ ինչ էին ուտում հայ թագավորներն ու թագուհիները

Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…

2 շաբաթ ago

Ինչու է հայկական խոհանոցը դառնում համաշխարհային խոհանոցի նոր միտում

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…

2 շաբաթ ago

Քաղաքային զբոսանք ու հայկական խոհանոցի համտես՝ Երևանյան անկյունում

Երևանը միայն քարաշեն փողոցներով ու պատմական շենքերով քաղաք չէ․ այն իրականում բացօթյա թանգարան է, որտեղ…

4 շաբաթ ago

Հայկական գինին՝ գաթայի լավագույն ընկեր

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…

1 ամիս ago

Համաշխարհային մարզերի համային շրջագայություն

Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով…

1 ամիս ago