Categories: Բլոգ

Վրացական Սուլուգունի պանիր խորովածի պատմությունն ու ծագումը

Վրաստանը, որը փոքր երկիր է և գտնվում է Հարավային Կովկասում, հայտնի է իր հարուստ խոհարարական ավանդույթներով և համեղ ուտեստներով:

Բազմաթիվ դելիկատեսների մեջ, որոնք ազգային ուտեստից դարձել են միջազգային ճաշացանկի բաղկացուցիչ, տապակած սուլուգունի պանիրն առանձնանում է որպես իսկական գաստրոնոմիական հաճույք: Այս բլոգի գրառման մեջ մենք կուսումնասիրենք տապակած վրացական սուլուգունի պանրի ծագումն ու պատմությունը:

Պանիրը, որը ծագել է Վրաստանում

Սուլուգունի պանիրը աղաջրած կիսապինդ պանիր է՝ յուրահատուկ համով և հյուսվածքով: Նրա ակունքները սկիզբ են առնում Վրաստանի լեռնային շրջաններից, որտեղ կաթնամթերքի արտադրությունը և պանրագործությունը դարեր շարունակ եղել են մշակույթի անբաժանելի մասը:


Տապակած սուլուգունի պանիրը՝ վրացերեն «Սուլուգունի Շեմթխվեվի», համեղ տարբերակ է, որը դարձել է վրացական խոհանոցի հիմնական բաղադրիչը:

Այս ուտեստը պատրաստելու համար սուլուգունի պանրի կտորները պատում են ալյուրի և հարած ձվի խառնուրդի մեջ, որը տապակելիս խրթխրթան կեղև է ձևավորում: Պանիրը տապակվում է տապակի մեջ մինչև ոսկե դարչնագույն դառնալը՝ ստեղծելով հյուսվածքների հիանալի համադրություն, արտաքին շերտի փխրունություն և ներսից թափանցիկ հալված պանիր:

Սուլուգունի պանրի մատուցում

Տապակած Սուլուգունի պանիրը սովորաբար մատուցվում է տաք վիճակում, հաճախ համեմված տարբեր համեմունքներով: Բուրավետ հավելումները լրացնում են պանրի յուղալի, թեթևակի աղի բնույթը՝ ստեղծելով ճաշակի սիմֆոնիա:

Այսպիսով՝ հաջորդ անգամ, երբ հնարավորություն ունենաք ճաշակելու տապակած սուլուգունի պանիրը, դուք մտովի կտեղափոխվեք Վրաստանի պանրագործության կենտրոն և կզգաք բնության հոտն ու համը:

gata_pandok

Recent Posts

Հայկական գաթա ընկույզով

Հայկական գաթա ընկույզով՝ ավանդույթների և քաղցրության համադրություն Հայկական խոհանոցը հարուստ է տարբեր ուտեստներով, որոնք խորհրդանշում…

2 օր ago

Նազուկ թե գաթա, երկու հայկական համեղ ուտեստների համապարփակ համեմատություն

Այս երկու հայկական համեղ ուտեստները, նազուկն ու գաթան, ունեն իրենց յուրահատուկ հատկանիշները և միմյանցից տարբերվող…

1 շաբաթ ago

Քաբաբ ուտեստ, որը ամփոփում է Հայաստանի համը

Երբ խոսքը գնում է հայկական խոհանոցի մասին, քչերն են կարող ներկայացնել ազգային խոհանոցի էությունը: Քաբաբ՝…

2 շաբաթ ago

Թանի մշակութային նշանակությունը հայկական ավանդույթներում և տոներում

Հայկական մշակույթը իր հարուստ ավանդույթներով, պատմությամբ և ծեսերով վաղուց աչքի է ընկնում։ Տարբեր ուտեստներ ու…

3 շաբաթ ago

Գաթա Պանդոկի խորովածի հավաքածուն՝ լավագույն ընտրություն ձեր պիկնիկի համար

Եթե ցանկանում եք ձեր հաջորդ պիկնիկը դարձնել անմոռանալի, Գաթա Պանդոկի խորովածի հավաքածուն լավագույն լուծումն է:…

1 ամիս ago

Հայկական տոնական ճաշատեսակներ

 Հայկական խոհանոցը դարերի ընթացքում ձևավորվել է որպես հարուստ և բազմազան խոհարարական մշակույթ, որը արտացոլում է…

1 ամիս ago