Categories: Բլոգ

Վրացական Սուլուգունի պանիր խորովածի պատմությունն ու ծագումը

Վրաստանը, որը փոքր երկիր է և գտնվում է Հարավային Կովկասում, հայտնի է իր հարուստ խոհարարական ավանդույթներով և համեղ ուտեստներով:

Բազմաթիվ դելիկատեսների մեջ, որոնք ազգային ուտեստից դարձել են միջազգային ճաշացանկի բաղկացուցիչ, տապակած սուլուգունի պանիրն առանձնանում է որպես իսկական գաստրոնոմիական հաճույք: Այս բլոգի գրառման մեջ մենք կուսումնասիրենք տապակած վրացական սուլուգունի պանրի ծագումն ու պատմությունը:

Պանիրը, որը ծագել է Վրաստանում

Սուլուգունի պանիրը աղաջրած կիսապինդ պանիր է՝ յուրահատուկ համով և հյուսվածքով: Նրա ակունքները սկիզբ են առնում Վրաստանի լեռնային շրջաններից, որտեղ կաթնամթերքի արտադրությունը և պանրագործությունը դարեր շարունակ եղել են մշակույթի անբաժանելի մասը:


Տապակած սուլուգունի պանիրը՝ վրացերեն «Սուլուգունի Շեմթխվեվի», համեղ տարբերակ է, որը դարձել է վրացական խոհանոցի հիմնական բաղադրիչը:

Այս ուտեստը պատրաստելու համար սուլուգունի պանրի կտորները պատում են ալյուրի և հարած ձվի խառնուրդի մեջ, որը տապակելիս խրթխրթան կեղև է ձևավորում: Պանիրը տապակվում է տապակի մեջ մինչև ոսկե դարչնագույն դառնալը՝ ստեղծելով հյուսվածքների հիանալի համադրություն, արտաքին շերտի փխրունություն և ներսից թափանցիկ հալված պանիր:

Սուլուգունի պանրի մատուցում

Տապակած Սուլուգունի պանիրը սովորաբար մատուցվում է տաք վիճակում, հաճախ համեմված տարբեր համեմունքներով: Բուրավետ հավելումները լրացնում են պանրի յուղալի, թեթևակի աղի բնույթը՝ ստեղծելով ճաշակի սիմֆոնիա:

Այսպիսով՝ հաջորդ անգամ, երբ հնարավորություն ունենաք ճաշակելու տապակած սուլուգունի պանիրը, դուք մտովի կտեղափոխվեք Վրաստանի պանրագործության կենտրոն և կզգաք բնության հոտն ու համը:

gata_pandok

Recent Posts

Հայկական ավանդական ուտեստ Մեծ Պահքի և Զատիկի համար

Հայկական խոհանոցը հարուստ է ոչ միայն ավանդական ուտեստներով, այլև յուրահատուկ ծեսերով, որոնք ուղեկցում են Մեծ…

3 օր ago

Հիշարժան պահեր՝ պատվիրեք հայկական հարսանեկան գաթա Ձեր հարսանիքի համար

Հայկական հարսանիքը պարզապես տոն չէ, այլ մշակույթի, ավանդույթների և ընտանեկան ջերմության արտացոլանք։ Հարսանիքի յուրաքանչյուր տարր՝…

2 շաբաթ ago

Հայկական տոնական ուտեստներ, որոնք կարող եք փորձել Գաթա պանդոկում

Հայկական խոհանոցը հարուստ է ավանդական տոնական ուտեստներով, որոնք դարեր շարունակ զարդարել են տոնական սեղանները։ Գաթա…

3 շաբաթ ago

Հայկական ապուրների համը՝ սիրտն ու հոգին ջերմացնող ախորժելի ուտեստներ

Հայկական խոհանոցը հարուստ է ոչ միայն իր խոր արմատներով ու ավանդույթներով, այլև յուրօրինակ ուտեստներով, որոնք…

4 շաբաթ ago

Հայկական մեղր՝ գաթայի և այլ ավանդական քաղցրավենիքի հիմնական բաղադրիչը

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր հարուստ ավանդույթներով, բնական բաղադրիչներով ու համային յուրահատկություններով։ Դարեր շարունակ մեղրը…

1 ամիս ago

Հայկական խոհանոցի տարածաշրջանային առանձնահատկությունների ուսումնասիրություն

Հայկական խոհանոցը ձևավորվել է դարերի ընթացքում և դարձել է յուրահատուկ մշակութային ժառանգություն, որը արտացոլում է…

1 ամիս ago