Հայկական խոհանոցը միշտ առանձնացել է իր սրտաբուխ ու տաք ուտեստներով, որոնք ոչ միայն սեղանը, այլև մարդու հոգին են ջերմացնում։ Մեր կլիման, լեռնային գոտիները և տարվա սեզոնային առանձնահատկությունները ձևավորել են մի խոհանոց, որտեղ տաք ու բուրավետ ուտեստները դարձել են ազգային ինքնության մի մաս։ Հայկական խոհանոցում ձմեռային սեզոնը երբեք չի անցնում առանց հարիսայի, ղափամայի, ապուրների և տարբեր տաք բանջարեղենային ու մսային ուտեստների, որոնք պատրաստվում են դանդաղ եփման եղանակով՝ թույլ տալով, որ համերն ամբողջությամբ բացվեն։ Այս ուտեստները աչքի են ընկնում բարձր սննդարարությամբ, տաքացնող հատկությամբ և ընտանեկան ջերմ միջավայր ստեղծելու կարողությամբ։
Ձմռան հայկական խոհանոցը ոչ միայն սնվելու, այլև հավաքվելու, պատմելու, հիշողություններն ու ժառանգությունը փոխանցելու մշակույթ է։ Ապուրը, մի քանի ժամ եփված միսը կամ խաշված հացահատիկը դառնում են պատրվակ, որ ընտանիքները նստեն մեկ սեղանի շուրջ։ Այդտեղ է ծնվում հայկական խոհանոցի իրական ուժը՝ այն միավորում է մարդկանց։ Գյուղական տներում այսօր էլ մնացել է սովորույթ, որ երկար եփվող ուտեստը «տան բույրն» է, իսկ ձմռան երեկոները չեն համեղվի, եթե տանը չի տարածվում տաք ուտեստի հոտը։ Եվ հենց այդ պատճառով էլ տաք հայկական ուտեստները ոչ միայն սնունդ են, այլև հոգատարություն՝ մատուցված ափսեի մեջ։
Հայկական խոհանոցը դժվար է պատկերացնել առանց տաք ու հոտավետ գաթայի, որը դարձել է ոչ միայն թխվածք, այլև ազգային ավանդույթ։ Հայկական գաթա, հատկապես ձմռանը, ունի յուրահատուկ նշանակություն․ այն կարծես տան ջերմությունն է պահում իր մեջ։ Երբ գաթան նոր է թխվում, տան յուրաքանչյուր անկյուն լցվում է քաղցր, կարագոտ բուրմունքով, և այդ բույրը տարիներ շարունակ հիշվում է որպես մանկության կամ հայրական օջախի հուշ։ Թոնրի գաթան, Շիրակի գաթան, Արցախյան գաթան՝ բոլորն ունեն իրենց ձևը, հյուսքը, միջուկը, բայց նպատակը նույնն է՝ ստեղծել հյուրասիրության և բարիության մթնոլորտ։
Հայկական գաթան նաև հանդիսանում է հայկական թեյի սեղանի աստղը։ Ձմռան սառը օրերին, երեկոյան, գաթան՝ տաք-տաք թեյի հետ միասին, դառնում է համի ու հարմարավետության կատարյալ զույգ։ Բացի այդ, գաթան հաճախ օգտագործվում է տոնական արարողությունների ժամանակ։ Մետաղադրամով գաթայի ավանդույթը նույնպես խոր արմատներ ունի, երբ յուրաքանչյուր կտորը դառնում էր տարվա հաջողություն բերելու սիմվոլ։ Գաթան ոչ միայն քաղցր է, այլև հոգևոր ու մշակութային արժեք, որը սերնդեսերունդ իր դերն է պահում հայկական խոհանոցում։
Ձմեռը գուցե սառն է դրսում, բայց հայկական խոհանոցը այն դարձնում է առավել ջերմ։ Մեր ազգային խոհանոցը յուրահատուկ է նրանով, որ սեզոնային ուտեստները ոչ միայն համեղ են, այլև սիմվոլիկ։ Ղափաման՝ մեղրով քաղցրացված դդումով և չրերով, դառնում է իսկական ձմեռային հեքիաթ, որը հիշեցնում է մանկություն ու տոնական սեղաններ։ Հարիսան՝ համերաշխության ու միասնականության ուտեստը, շարունակում է մնալ ձմեռվա աստղը՝ իր փափուկ, մետաքսանման կառուցվածքով և ջերմացնող հատկությամբ։ Դրանից բացի, հայկական սառը օրերը չեն անցնում առանց մսային խորովածների, տոլմայի տաք տապակված տարբերակների, թարմ թոնրի հացի և բնական բուրավետ սոուսների։
Հայկական խոհանոցում տաք ուտեստները միշտ մնում են ուշադրության կենտրոնում, բայց ձմռանը դրանք դառնում են ամբողջական մշակույթ։ Մարդիկ հավաքվում են մեկ սենյակում, սպասում են, որ ուտեստը պատրաստվի դանդաղ կրակով, և այդ ընթացքում կիսվում են պատմություններով ու զրույցներով։ Հենց այս կերպ է հայկական խոհանոցը կապում սերունդներին՝ ոչ միայն համերով, այլև ջերմությամբ։ Իսկ վերջում՝ անպայման գաթա։ Քաղցր, հոտավետ, տան բույրով լի հայկական գաթա, որը դառնում է ձմեռային ճաշացանկի վերջին ու ամենակայուն նոտան։ Այդպես հայկական խոհանոցը սովորեցնում է, որ նույնիսկ տարվա ամենացուրտ օրերին կարող ես տաքանալ՝ պարզապես նստելով ընտանիքի սեղանի շուրջ և կիսելով մի համեղ ու տնային ուտեստ։
Էջմիածնում քյուֆթան շատերի համար պարզապես ուտեստ չէ․ այն ընտանիքի տոնական սեղանի խորհրդանիշ է։ Այստեղ այն…
Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…
Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…
Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…
Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…