Հայկական խոհանոցի ամենահայտնի ուտեստներից է սպասը։ Սպասը հայկական ավանդական ապուր է, որը դարեր շարունակ վայելել են ինչպես տեղացիները, այնպես էլ զբոսաշրջիկները։ Այս ուտեստը ոչ միայն համեղ է, այլև հիանալի կերպով արտացոլում է հայկական մշակույթն ու պատմությունը։
Սպասն իր արմատներն ունի Հայաստանի պատմության մեջ։ Ի սկզբանե այս ուտեստը ստեղծվել է Հայաստանի գյուղական վայրերում, որտեղ ֆերմերներն օգտագործել են իրենց ունեցած բաղադրիչները ։ Սպասը ավանդաբար պատրաստվում էր երեք հիմնական բաղադրիչներով՝ մածուն, ջուր և աղ:
Սպասը բովանդակությամբ պարզ ապուր է։ Սպասի հիմնական բաղադրիչներն են մածունը, ջուրը, աղը։ Ապուրն ավելի հագեցնող դարձնելու համար ավելացնում են ցորեն։ Հաճախ ապուրը մատուցվում է սառը վիճակում ՝ այն դարձնելով կատարյալ ուտեստ ամռան շոգ ամիսների համար:
Սպասը համեմատաբար հեշտ պատրաստվող ուտեստ է։ Ձավարով սպաս պատրաստելու համար հարկավոր է մեկուկես բաժակ մածուն, չորս բաժակ ջուր, մեկուկես բաժակ ձավար, մեկ ճաշի գդալ չոր անանուխ և աղ՝ ըստ ճաշակի ։ Նախ, մածունը խառնեք ջրի և աղի հետ՝ հեղուկ համասեռ խառնուրդ ստանալու համար: Մանրացված ձավարը ավելացրեք հեղուկ խառնուրդին և թողեք մնա երեսուն րոպե։ Երբ ձավարը փափկի, խառնուրդին ավելացրեք կանաչին՝ անանուխը: Ապուրը մատուցել սառը վիճակում։
Թանով սպասը առողջ և սննդարար ուտեստ է, որը հարուստ է վիտամիններով, հանքանյութերով և հակաօքսիդիչներով: Սպասի հիմնական բաղադրիչը ՝ մածունը, սպիտակուցի և կալցիումի հիանալի աղբյուր է, որոնք անհրաժեշտ են ոսկորների և մկանների ամրապնդման համար: Այն նաև պարունակում է պրոբիոտիկներ, որոնք օգնում են բարելավել մարսողությունը և խթանել իմունային համակարգը: Սպասի մեկ այլ հիմնական բաղադրիչը՝ ցորենը հարուստ է մանրաթելերով, վիտամիններով և հանքանյութերով, որոնք օգնում են կարգավորել մարսողությունը և խթանում սրտի կանոնավոր աշխատանքը:
Սպասը հայկական ավանդական ուտեստ է, որը դարեր շարունակ վայելել են ինչպես տեղացիները, այնպես էլ զբոսաշրջիկները։ Ապուրը ոչ միայն համեղ է, այլև հիանալի կերպով արտացոլում է հայկական մշակույթն ու պատմությունը։ Անկախ նրանից, թե դուք հայկական խոհանոցի երկրպագու եք, թե մեկը, ով սիրում է նոր համեր հայտնաբերել, սպասը մի ուտեստ է, որը դուք անպայման պետք է փորձեք: Ապուրը հեշտ է պատրաստել, օգտակար է առողջության համար և կատարյալ է ամռան շոգ ամիսների համար: Այսպիսով, համեցե՛ք Գաթա պանդոկ՝ համտեսելու մեր սպասը և թույլ տվեք, որ հայկական խոհանոցի հարուստ համերը ձեզ տեղափոխեն խոհարարական ավանդական աշխարհ:
Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր հարուստ ու բազմազան ուտեստներով, որոնցից կարևոր մաս է կազմում խորոված…
Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ և հարուստ պատմությամբ, իսկ պանիրը դրա կարևոր և անբաժանելի…
«Գաթա» պանդոկը, հայկական ավանդական խոհանոցի սիրահարների համար, հրաշալի վայր է, որտեղ կարելի է վայելել Հայաստանի…
Հայկական գաթա ընկույզով՝ ավանդույթների և քաղցրության համադրություն Հայկական խոհանոցը հարուստ է տարբեր ուտեստներով, որոնք խորհրդանշում…
Այս երկու հայկական համեղ ուտեստները, նազուկն ու գաթան, ունեն իրենց յուրահատուկ հատկանիշները և միմյանցից տարբերվող…
Երբ խոսքը գնում է հայկական խոհանոցի մասին, քչերն են կարող ներկայացնել ազգային խոհանոցի էությունը: Քաբաբ՝…