Categories: Բլոգ

Սպաս կամ թանապուր ՝ հայկական ազգային ուտեստ

Հայկական խոհանոցը ազգի հարուստ պատմության և մշակութային ժառանգության վկայությունն է:

Հայկական խոհանոցի ամենահայտնի ուտեստներից է սպասը։ Սպասը հայկական ավանդական ապուր է, որը դարեր շարունակ վայելել են ինչպես տեղացիները, այնպես էլ զբոսաշրջիկները։ Այս ուտեստը ոչ միայն համեղ է, այլև հիանալի կերպով արտացոլում է հայկական մշակույթն ու պատմությունը։

Սպասի ծագումը

Սպասն իր արմատներն ունի Հայաստանի պատմության մեջ։ Ի սկզբանե այս ուտեստը ստեղծվել է Հայաստանի գյուղական վայրերում, որտեղ ֆերմերներն օգտագործել են իրենց ունեցած բաղադրիչները ։ Սպասը ավանդաբար պատրաստվում էր երեք հիմնական բաղադրիչներով՝ մածուն, ջուր և աղ: 

Սպասի բաղադրությունը

Սպասը բովանդակությամբ պարզ ապուր է։ Սպասի հիմնական բաղադրիչներն են մածունը, ջուրը, աղը։ Ապուրն ավելի հագեցնող դարձնելու համար ավելացնում են ցորեն։ Հաճախ ապուրը մատուցվում է սառը վիճակում ՝ այն դարձնելով կատարյալ ուտեստ ամռան շոգ ամիսների համար: 

Ինչպես պատրաստել համեղ հայկական սպաս

Սպասը համեմատաբար հեշտ պատրաստվող ուտեստ է։ Ձավարով սպաս պատրաստելու համար հարկավոր է մեկուկես բաժակ մածուն, չորս բաժակ ջուր, մեկուկես բաժակ ձավար, մեկ ճաշի գդալ չոր անանուխ և աղ՝ ըստ ճաշակի ։ Նախ, մածունը խառնեք ջրի և աղի հետ՝ հեղուկ համասեռ խառնուրդ ստանալու համար: Մանրացված ձավարը ավելացրեք հեղուկ խառնուրդին և թողեք մնա երեսուն րոպե։ Երբ ձավարը փափկի, խառնուրդին ավելացրեք կանաչին՝ անանուխը: Ապուրը մատուցել սառը վիճակում։ 

Սպասի առողջարար առավելությունները

Թանով սպասը առողջ և սննդարար ուտեստ է, որը հարուստ է վիտամիններով, հանքանյութերով և հակաօքսիդիչներով: Սպասի հիմնական բաղադրիչը ՝ մածունը, սպիտակուցի և կալցիումի հիանալի աղբյուր է, որոնք անհրաժեշտ են ոսկորների և մկանների ամրապնդման համար: Այն նաև պարունակում է պրոբիոտիկներ, որոնք օգնում են բարելավել մարսողությունը և խթանել իմունային համակարգը: Սպասի մեկ այլ հիմնական բաղադրիչը՝ ցորենը հարուստ է մանրաթելերով, վիտամիններով և հանքանյութերով, որոնք օգնում են կարգավորել մարսողությունը և խթանում սրտի կանոնավոր աշխատանքը: 

Սպասը հայկական ավանդական ուտեստ է, որը դարեր շարունակ վայելել են ինչպես տեղացիները, այնպես էլ զբոսաշրջիկները։ Ապուրը ոչ միայն համեղ է, այլև հիանալի կերպով արտացոլում է հայկական մշակույթն ու պատմությունը։ Անկախ նրանից, թե դուք հայկական խոհանոցի երկրպագու եք, թե մեկը, ով սիրում է նոր համեր հայտնաբերել, սպասը մի ուտեստ է, որը դուք անպայման պետք է փորձեք: Ապուրը հեշտ է պատրաստել, օգտակար է առողջության համար և կատարյալ է ամռան շոգ ամիսների համար: Այսպիսով, համեցե՛ք Գաթա պանդոկ՝ համտեսելու մեր սպասը և թույլ տվեք, որ հայկական խոհանոցի հարուստ համերը ձեզ տեղափոխեն խոհարարական ավանդական աշխարհ:

 

 

gata_pandok

Recent Posts

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

6 օր ago

Թագավորի պես ճաշակելով՝ ինչ էին ուտում հայ թագավորներն ու թագուհիները

Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…

2 շաբաթ ago

Ինչու է հայկական խոհանոցը դառնում համաշխարհային խոհանոցի նոր միտում

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…

2 շաբաթ ago

Քաղաքային զբոսանք ու հայկական խոհանոցի համտես՝ Երևանյան անկյունում

Երևանը միայն քարաշեն փողոցներով ու պատմական շենքերով քաղաք չէ․ այն իրականում բացօթյա թանգարան է, որտեղ…

4 շաբաթ ago

Հայկական գինին՝ գաթայի լավագույն ընկեր

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…

1 ամիս ago

Համաշխարհային մարզերի համային շրջագայություն

Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով…

1 ամիս ago