Categories: Բլոգ

Մսի սիրահարների համար յուրшհատուկ հայկական ուտեստների ճաշացանկ

Հայ խոհարարական ժառանգությունը.

Եթե դուք մսի սիրահար եք և փնտրում եք հայկական համեղ ուտեստների տարբերակներ ձեր առաջիկա ճամփորդության համար, ապա դուք ճիշտ էջում եք: Այս ուղեցույցը կօգնի ձեզ ուսումնասիրել տեղական համերը:

Հայկական խոհանոցը բազմադարյա պատմություն ունի, որոշ բաղադրատոմսեր ավելի քան 3000 տարվա վաղեմություն ունեն։ Հայկական խոհանոցը համեղ ուտեստների մասին է, որոնք պատրաստված են շատ մսով, պանիրներով և կանաչեղենով: Այն հայտնի է նաև իր ձկնային կերակրատեսակներով, հատկապես՝ տեղացիների կողմից սիրված Սևանի իշխանով:

Հայկական մշակույթում միասին ճաշելը կարևոր է, այդ իսկ պատճառով շատ ուտեստներ նախատեսված են ընտանիքի և ընկերների հետ կիսելու համար: Հայ ժողովրդի ջերմությունն ու հյուրընկալությունն արտացոլված են ուտեստների առատ բաժիններով և ուրախ մթնոլորտով, որը տիրում է ճաշի ընթացքում ։

Հայկական հայտնի մսային ուտեստներ

Մսի սիրահարների համար հայկական խոհանոցն իսկապես համեղ տարբերակներ ունի։ Եկեք բացահայտենք դրանցից մի քանիսը.

Խորոված. Հայկական խոհանոցում խոզի միսը խորովածի համար ամենատարածված ընտրությունն է,  սակայն հաճախ կհանդիպեք նաեւ գառան, տավարի կամ հավի միս: Պատրաստման ընթացքը պարզ է. միսը կտրատվում է  և համեմվում կտրատած սոխի, աղի և համեմունքների առատ խառնուրդով: Մարինացումից հետո միսը լավ խորովվում է, ինչի արդյունքում ստացվում է Հայկական խոհանոցի ամենասիրված ուտեստը։

Տոլմա. Մսի, բրնձի, սոխի եւ կանաչիների խառնուրդը փաթաթվում է խաղողի տերևներով կամ կաղամբով, այնուհետեւ եփվում ջրով կաթսայի մեջ: Խաղողի տերեւներով տարբերակը սովորաբար վայելում են մածունի հետ:

Քուֆթան փափուկ կոլոլակներով ուտեստ է՝ պատրաստված հատուկ մսից, որը եփվում է արգանակի մեջ: Սկզբում միսը բարակ կտրատվում է, ապա հատուկ գործիքով հարվում։ Դրանից հետո ստացված խառնուրդին ավելացնում են ձու, ալյուր, աղ, ջուր և համեմունքներ։ Այս խառնուրդից ձեռքով ձևավորում են գնդիկներ, այնուհետև դնում  տաք ջրի մեջ, որն աստիճանաբար տաքանում է մինչև եռալը: Մոտ կես ժամից քյուֆթան պատրաստ է։

Խաշը հայկական ավանդական ուտեստ է, որը վայելում են հատկապես ցուրտ ամիսներին: Այն յուրահատուկ ապուր է, որը պատրաստվում է կովի ոտքերից և այլ մասերով: Գործընթացը ներառում է դանդաղ եփում, հաճախ գիշերը, մինչև արգանակը դառնա դոնդողանման: Սովորաբար այն համեմում են սխտորով, լավաշով և աղով։

Հայկական միս պատրաստելու եղանակներ

Խոսենք միսը հայկական եղանակով եփելու տարբեր ձևերի մասին։ Հայերը մի քանի հիանալի մեթոդներ ունեն միսը համեմելու համար:

Խորոված (Խորոված). Ինչպես արդեն նշեցինք, հայերը սիրում են միս խորովել, հատկապես ընտանեկան հավաքույթների ժամանակ: Նրանք պատրաստում են շամփուրները և խորովում մարինացված գառան, տավարի կամ խոզի միսը: Արդյունքը գերհամեղ ավանդական ուտեստն է՝ կատարյալ բացօթյա խնջույքների համար:

Շոգեխաշած (Հարիսա). Հարիսան ճաշատեսակ է, որտեղ միսը, սովորաբար հավը, դանդաղ եփում են ձավարով:

Եռացող (խաշ). Խաշի պատրաստման մասին խոսել ենք վերևում։

Տապակել (Տժվժիկ). Տժվժիկը պատրաստվում է տավարի կտրատած սիրտը, լյարդը, թոքը և ճարպը թավայի մեջ տապակելով: Այնուհետև ավելացնում են սոխը, տոմատի մածուկը, աղն ու պղպեղը, և ամբողջը եփվում է: Մատուցելուց առաջ ավելացվում է կանաչի։

Հայերը, անշուշտ, գիտեն, թե ինչպես պատրաստել միսը համեղ՝ օգտագործելով պատրաստման այս տարբեր մեթոդները:

 

gata_pandok

Recent Posts

Հայկական հացերի հարուստ պատմության ուսումնասիրություն

Հայկական խոհանոցը դարերի ավանդույթներով հյուսված պատմություն ունի, որտեղ հացը սուրբ տեղ է զբաղեցնում սեղանի վրա:…

5 օր ago

Գաթա Պանդոկ` հայկական ռեստորան կենդանի երաժշտությամբ

Երևանի սրտում տեղակայված Գաթա պանդոկը հայկական խոհարարական գերազանցության և մշակութային կարևոր վայրերից մեկն է: Ջերմ…

2 շաբաթ ago

Հայկական ավանդական ուտեստներ, որոնք պետք է փորձել Հայաստանում գտնվելու ժամանակ

Խորովածի հյութալի կտորներից մինչև անուշահամ տոլմա՝ հայկական խոհանոցը գրավում է բոլորին: Յուրաքանչյուր ճաշատեսակ խնամքով ընտրված…

4 շաբաթ ago

Թթվի տեսականին՝ որպես հայկական խոհանոցի հիմնական բաղադրիչ

Հայկական խոհանոցը ոգեշնչման աղբյուր է հանդիսանում բազմաթիվ մշակույթների համար՝ առաջարկելով խոհարարական բազմազան և համեղ փորձ:…

1 ամիս ago

Բաստուրմայի մշակութային նշանակությունը հայկական խոհանոցում

Հայկական խոհանոցը համերի, ավանդույթների և մշակութային ժառանգության հարուստ խճանկար է: Իր բազմաթիվ խոհարարական համերի մեջ…

1 ամիս ago

Բացահայտելով Հայաստանի խոհարարական գանձերը. 10 ազգային ուտեստներ, որոնք պետք է փորձել

Հայաստանը` տեղակայված Կովկասյան տարածաշրջանում, կարող է պարծենալ հարուստ խոհարարական ժառանգությամբ, որն արտացոլում է իր պատմությունը,…

2 ամիս ago