Categories: Բլոգ

Մսի սիրահարների համար յուրшհատուկ հայկական ուտեստների ճաշացանկ

Հայ խոհարարական ժառանգությունը.

Եթե դուք մսի սիրահար եք և փնտրում եք հայկական համեղ ուտեստների տարբերակներ ձեր առաջիկա ճամփորդության համար, ապա դուք ճիշտ էջում եք: Այս ուղեցույցը կօգնի ձեզ ուսումնասիրել տեղական համերը:

Հայկական խոհանոցը բազմադարյա պատմություն ունի, որոշ բաղադրատոմսեր ավելի քան 3000 տարվա վաղեմություն ունեն։ Հայկական խոհանոցը համեղ ուտեստների մասին է, որոնք պատրաստված են շատ մսով, պանիրներով և կանաչեղենով: Այն հայտնի է նաև իր ձկնային կերակրատեսակներով, հատկապես՝ տեղացիների կողմից սիրված Սևանի իշխանով:

Հայկական մշակույթում միասին ճաշելը կարևոր է, այդ իսկ պատճառով շատ ուտեստներ նախատեսված են ընտանիքի և ընկերների հետ կիսելու համար: Հայ ժողովրդի ջերմությունն ու հյուրընկալությունն արտացոլված են ուտեստների առատ բաժիններով և ուրախ մթնոլորտով, որը տիրում է ճաշի ընթացքում ։

Հայկական հայտնի մսային ուտեստներ

Մսի սիրահարների համար հայկական խոհանոցն իսկապես համեղ տարբերակներ ունի։ Եկեք բացահայտենք դրանցից մի քանիսը.

Խորոված. Հայկական խոհանոցում խոզի միսը խորովածի համար ամենատարածված ընտրությունն է,  սակայն հաճախ կհանդիպեք նաեւ գառան, տավարի կամ հավի միս: Պատրաստման ընթացքը պարզ է. միսը կտրատվում է  և համեմվում կտրատած սոխի, աղի և համեմունքների առատ խառնուրդով: Մարինացումից հետո միսը լավ խորովվում է, ինչի արդյունքում ստացվում է Հայկական խոհանոցի ամենասիրված ուտեստը։

Տոլմա. Մսի, բրնձի, սոխի եւ կանաչիների խառնուրդը փաթաթվում է խաղողի տերևներով կամ կաղամբով, այնուհետեւ եփվում ջրով կաթսայի մեջ: Խաղողի տերեւներով տարբերակը սովորաբար վայելում են մածունի հետ:

Քուֆթան փափուկ կոլոլակներով ուտեստ է՝ պատրաստված հատուկ մսից, որը եփվում է արգանակի մեջ: Սկզբում միսը բարակ կտրատվում է, ապա հատուկ գործիքով հարվում։ Դրանից հետո ստացված խառնուրդին ավելացնում են ձու, ալյուր, աղ, ջուր և համեմունքներ։ Այս խառնուրդից ձեռքով ձևավորում են գնդիկներ, այնուհետև դնում  տաք ջրի մեջ, որն աստիճանաբար տաքանում է մինչև եռալը: Մոտ կես ժամից քյուֆթան պատրաստ է։

Խաշը հայկական ավանդական ուտեստ է, որը վայելում են հատկապես ցուրտ ամիսներին: Այն յուրահատուկ ապուր է, որը պատրաստվում է կովի ոտքերից և այլ մասերով: Գործընթացը ներառում է դանդաղ եփում, հաճախ գիշերը, մինչև արգանակը դառնա դոնդողանման: Սովորաբար այն համեմում են սխտորով, լավաշով և աղով։

Հայկական միս պատրաստելու եղանակներ

Խոսենք միսը հայկական եղանակով եփելու տարբեր ձևերի մասին։ Հայերը մի քանի հիանալի մեթոդներ ունեն միսը համեմելու համար:

Խորոված (Խորոված). Ինչպես արդեն նշեցինք, հայերը սիրում են միս խորովել, հատկապես ընտանեկան հավաքույթների ժամանակ: Նրանք պատրաստում են շամփուրները և խորովում մարինացված գառան, տավարի կամ խոզի միսը: Արդյունքը գերհամեղ ավանդական ուտեստն է՝ կատարյալ բացօթյա խնջույքների համար:

Շոգեխաշած (Հարիսա). Հարիսան ճաշատեսակ է, որտեղ միսը, սովորաբար հավը, դանդաղ եփում են ձավարով:

Եռացող (խաշ). Խաշի պատրաստման մասին խոսել ենք վերևում։

Տապակել (Տժվժիկ). Տժվժիկը պատրաստվում է տավարի կտրատած սիրտը, լյարդը, թոքը և ճարպը թավայի մեջ տապակելով: Այնուհետև ավելացնում են սոխը, տոմատի մածուկը, աղն ու պղպեղը, և ամբողջը եփվում է: Մատուցելուց առաջ ավելացվում է կանաչի։

Հայերը, անշուշտ, գիտեն, թե ինչպես պատրաստել միսը համեղ՝ օգտագործելով պատրաստման այս տարբեր մեթոդները:

 

gata_pandok

Recent Posts

Տոնական հայկական Ամանոր՝ ավանդույթներ, ճաշատեսակներ և միասնություն

Հայաստանում Ամանորը նշվում է մեծ շուքով և համարվում է տարվա ամենասպասված տոներից մեկը: Այն հայկական…

2 շաբաթ ago

Հայկական ազգային ձմեռային ապուր՝ պուտուկ

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ ու ավանդական, տաք ու սրտալի ուտեստներով։ Տարբեր շրջաններում պատրաստվող…

2 շաբաթ ago

Գաթա պանդոկ՝ խաշի լավագույն վայրը Երևանում

Երևանյան ավանդական խոհանոցը հաճախ է զարմացնում իր յուրահատուկ ուտեստներով, սակայն քիչ են այն վայրերը, որոնք…

3 շաբաթ ago

Ճամփորդություն հայկական խոհանոցի միջով՝ բումբար ուտեստի պատմությունը

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ, յուրահատկությամբ, որոնք փոխկապակցված են ժողովրդի պատմության, մշակույթի հետ: Այս…

4 շաբաթ ago

Բորակի՝ հայկական հյուրընկալության և ավանդույթի սիրտը

Հայկական խոհանոցն իր հազարամյակների պատմությամբ ունի բազմաթիվ ճաշատեսակներ, որոնք փոխանցվում են սերնդեսերունդ։ Այդ ուտեստներից է…

1 ամիս ago

Ավանադույթի համ՝ խորոված բանջանեղեն Գաթա պանդոկում

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր հարուստ ու բազմազան ուտեստներով, որոնցից կարևոր մաս է կազմում  խորոված…

2 ամիս ago