Խուրջինը իր հարուստ ժառանգությամբ և ժամանակակից շրջադարձերով վկայում է դարավոր բաղադրատոմսերի և ժամանակակից գաստրոնոմիական տեխնիկայի ներդաշնակության մասին:
Այս ուտեստի անվանումն առաջացել է հայերեն «խուրջին» բառից, որը նշանակում է «պարկ»։ Հին ժամանակներում հայերը նման տոպրակներ էին օգտագործում միրգ, բանջարեղեն, հաց և ցանկացած այլ սննդամթերք տեղափոխելու համար։
Ամենակարևոր երկու բաղադրիիչներն են՝ լավաշը և միսը։ Սովորաբար օգտագործում են խոզի կամ հորթի միս։ Բացի այդ օգտագործվում է նաև սոխ, բուլղարական պղպեղ, սխտոր,գազար, կարտոֆիլ։
Միսը մանր կտրատել և տապակել մինչև եփվի տաք տապակի մեջ՝ առանց կափարիչով ծածկելու։ Բայց կարևոր է միսը չափից շատ չչորացնել։ Այնուհետեւ ավելացնել մանր կտրատած սոխն ու գազարը։ Թողնել մի քիչ եփվի։ Այնուհետև ավելացնել մանր կտրատած, կեղևազրկած սմբուկը։ Ավելացնել աղ, պղպեղ, համեմունքներ, խառնել և մի փոքր եփել։ Կարտոֆիլը կտրատել փոքր խորանարդիկների, տապակել առանձին։ Մեկ լավաշը ժապավեններով կտրել, որպեսզի դրանով կապենք մնացած լավաշը: Միջուկը դնել լավաշի վրա, փաթաթել և կապել։ Լավաշը միջուկով դնել 20-30 րոպե նախապես տաքացրած ջեռոցում։
Խուրջինը ներկայացնում է ժամանակակից գաստրոնոմիային հանդիպելու ավանդույթի գեղեցկությունը: Սա տարածաշրջանի պատմության տոն է, մշակութային փոխանակման վկայություն և խոհարարական նորարարության արվեստը:
Խուրջինյան համերին տրվելով՝ դուք մեկնում եք ճանապարհորդություն, որը գերազանցում է ժամանակը և տարածությունը՝ վայելելով հնի և նորի հիանալի ներդաշնակությունը:
Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր հարուստ ու բազմազան ուտեստներով, որոնցից կարևոր մաս է կազմում խորոված…
Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ և հարուստ պատմությամբ, իսկ պանիրը դրա կարևոր և անբաժանելի…
«Գաթա» պանդոկը, հայկական ավանդական խոհանոցի սիրահարների համար, հրաշալի վայր է, որտեղ կարելի է վայելել Հայաստանի…
Հայկական գաթա ընկույզով՝ ավանդույթների և քաղցրության համադրություն Հայկական խոհանոցը հարուստ է տարբեր ուտեստներով, որոնք խորհրդանշում…
Այս երկու հայկական համեղ ուտեստները, նազուկն ու գաթան, ունեն իրենց յուրահատուկ հատկանիշները և միմյանցից տարբերվող…
Երբ խոսքը գնում է հայկական խոհանոցի մասին, քչերն են կարող ներկայացնել ազգային խոհանոցի էությունը: Քաբաբ՝…