Categories: Բլոգ

Խուրջին գառի մսով՝ հայկական համեղ ուտեստ

Պատմությամբ և կենսունակ մշակույթով թաթախված երկրի սրտում խուրջինը խոհարարական գանձ է, որը հիանալի կերպով ամփոփում է ավանդույթի և նորարարության էությունը:

Խուրջինը իր հարուստ ժառանգությամբ և ժամանակակից շրջադարձերով վկայում է դարավոր բաղադրատոմսերի և ժամանակակից գաստրոնոմիական տեխնիկայի ներդաշնակության մասին:

Խուրջինի ծագումը

Այս ուտեստի անվանումն առաջացել է հայերեն «խուրջին» բառից, որը նշանակում է «պարկ»։ Հին ժամանակներում հայերը նման տոպրակներ էին օգտագործում միրգ, բանջարեղեն, հաց և ցանկացած այլ սննդամթերք տեղափոխելու համար։

Խուրջին բաղադրատոմս

Ամենակարևոր երկու բաղադրիիչներն են՝ լավաշը և միսը։ Սովորաբար օգտագործում են խոզի կամ հորթի միս։ Բացի այդ օգտագործվում է նաև սոխ, բուլղարական պղպեղ, սխտոր,գազար, կարտոֆիլ։

Պատրաստման ընթացքը

Միսը մանր կտրատել և տապակել մինչև եփվի տաք տապակի մեջ՝ առանց կափարիչով ծածկելու։ Բայց կարևոր է միսը չափից շատ չչորացնել։ Այնուհետեւ ավելացնել մանր կտրատած սոխն ու գազարը։ Թողնել մի քիչ եփվի։ Այնուհետև ավելացնել մանր կտրատած, կեղևազրկած սմբուկը։ Ավելացնել աղ, պղպեղ, համեմունքներ, խառնել և մի փոքր եփել։ Կարտոֆիլը կտրատել փոքր խորանարդիկների, տապակել առանձին։ Մեկ լավաշը ժապավեններով կտրել, որպեսզի դրանով կապենք մնացած լավաշը: Միջուկը դնել լավաշի վրա, փաթաթել և կապել։ Լավաշը միջուկով դնել 20-30 րոպե նախապես տաքացրած ջեռոցում։

Խուրջինը ներկայացնում է ժամանակակից գաստրոնոմիային հանդիպելու ավանդույթի գեղեցկությունը: Սա տարածաշրջանի պատմության տոն է, մշակութային փոխանակման վկայություն և խոհարարական նորարարության արվեստը:

Խուրջինյան համերին տրվելով՝ դուք մեկնում եք ճանապարհորդություն, որը գերազանցում է ժամանակը և տարածությունը՝ վայելելով հնի և նորի հիանալի ներդաշնակությունը:

gata_pandok

Recent Posts

Նռան Ուժը՝ Հայաստանի Ազգային Միրգը

Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…

6 օր ago

Հայաստանի աշնանային համերը․ Ուղեցույց Գաթա Պանդոկի աշնանային մենյուի վերաբերյալ

Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…

1 շաբաթ ago

Խաշը Վարպետորեն՝ 7 Կարևոր Հայկական Էթիկետի Կանոն՝ Տեղացու Նման Ուտելու Համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…

2 շաբաթ ago

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

4 շաբաթ ago

Թագավորի պես ճաշակելով՝ ինչ էին ուտում հայ թագավորներն ու թագուհիները

Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…

1 ամիս ago

Ինչու է հայկական խոհանոցը դառնում համաշխարհային խոհանոցի նոր միտում

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…

1 ամիս ago