Categories: Բլոգ

Խորովածը՝ հայկական խոհանոցի արքա

Հայկական խոհանոցը համերի և հոտերի գանձարան է, որն արտացոլում է դարավոր խոհարարական ավանդույթները:

Հայկական խոհանոցի բազում ուտեստների մեջ առանձնանում է հայկական խորովածը: Բլոգի այս գրառման մեջ մենք կխորանանք խորովածի հարուստ պատմության մեջ, կանդրադառնանք խորովածի պատրաստմանն ու հայկական մշակույթում վերջինիս նշանակությանը։

Պատմություն

Խորովածն իր ծագումը կարող է գտնել հին ժամանակներից, երբ հայերը հայտնի էին իրենց անասնապահությամբ: Միսը բաց կրակի վրա խորովելու արվեստը շատ արագ դարձավ նրանց խոհարարական ժառանգության անբաժանելի մասը: Դարերի ընթացքում խորովածը վերածվել է հասարակ մսային ուտեստից հայկական ինքնության խորհրդանիշի, որը փայփայում են տեղացիները և վայելում այցելուները:

Խոհարարական արվեստ

Խորովածը պատրաստվում է շամփուրների վրա շարած մարինացված մսի կտորները (սովորաբար գառան կամ խոզի միս) կրակի վրա դնելով։ Խորովածի իսկական կախարդանքը դրա պատրաստման մեջ է։ Ավանդաբար, միսը խորովում են բաց կրակի վրա կամ մանղալի մեջ: Դանդաղ և կանխամտածված խորովելու գործընթացը երաշխավորում է, որ միսը կստացվի նուրբ և հյութալի։

Միասնության խորհրդանիշ

Խորովածն ավելին է, քան պարզապես ճաշատեսակ. այն միասնության և համերաշխության խորհրդանիշ է: Հայկական մշակույթում խորոված պատրաստելն ու վայելելը հաճախ համայնքային գործունեություն է, որը միավորում է ընտանիքներին և սոցիալական տարբեր խմբերին:

Հայկական խոհանոցի արքան՝ խորովածը, պարզապես ուտեստ չէ  դա պատմության, մշակույթի և համայնքի մարմնացում է: Իր պարզ, բայց բուրավետ բաղադրիչներով, մանրակրկիտ փորձառությունների բերկրանքով խորովածը հատուկ տեղ է գրավում հայերի և բոլոր նրանց սրտերում, ովքեր ճաշակել են վերջինիս համը: Խորովածն իսկապես արքայավայել ուտեստ է։

gata_pandok

Recent Posts

Քաղաքային զբոսանք ու հայկական խոհանոցի համտես՝ Երևանյան անկյունում

Երևանը միայն քարաշեն փողոցներով ու պատմական շենքերով քաղաք չէ․ այն իրականում բացօթյա թանգարան է, որտեղ…

2 օր ago

Հայկական գինին՝ գաթայի լավագույն ընկեր

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…

1 շաբաթ ago

Համաշխարհային մարզերի համային շրջագայություն

Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով…

2 շաբաթ ago

Հաց, աղ ու հոգի` հայկական ուտեստի ծեսերը

Հայկական խոհանոցում հացն ու աղը միայն կերակուր չեն․ դրանք խորհրդանիշներ են։ Հայկական սեղանի վրա հացը…

3 շաբաթ ago

Գաթայի գաղտնիքը՝ ինչու է այն ամենասիրելի հայկական քաղցրավենիքներից

Գաթան ոչ միայն հայկական խոհանոցից հայտնի աղանդեր է, այլև մեր ավանդական մշակույթի անբաժանելի մասը։ Այն…

1 ամիս ago

Հայկական կաթնամթերքի հարուստ համերը՝ ինչպես են պանիրն ու մածունը ընդգծում ուտեստների համը

Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…

2 ամիս ago