Categories: Բլոգ

Խորովածը՝ հայկական խոհանոցի արքա

Հայկական խոհանոցը համերի և հոտերի գանձարան է, որն արտացոլում է դարավոր խոհարարական ավանդույթները:

Հայկական խոհանոցի բազում ուտեստների մեջ առանձնանում է հայկական խորովածը: Բլոգի այս գրառման մեջ մենք կխորանանք խորովածի հարուստ պատմության մեջ, կանդրադառնանք խորովածի պատրաստմանն ու հայկական մշակույթում վերջինիս նշանակությանը։

Պատմություն

Խորովածն իր ծագումը կարող է գտնել հին ժամանակներից, երբ հայերը հայտնի էին իրենց անասնապահությամբ: Միսը բաց կրակի վրա խորովելու արվեստը շատ արագ դարձավ նրանց խոհարարական ժառանգության անբաժանելի մասը: Դարերի ընթացքում խորովածը վերածվել է հասարակ մսային ուտեստից հայկական ինքնության խորհրդանիշի, որը փայփայում են տեղացիները և վայելում այցելուները:

Խոհարարական արվեստ

Խորովածը պատրաստվում է շամփուրների վրա շարած մարինացված մսի կտորները (սովորաբար գառան կամ խոզի միս) կրակի վրա դնելով։ Խորովածի իսկական կախարդանքը դրա պատրաստման մեջ է։ Ավանդաբար, միսը խորովում են բաց կրակի վրա կամ մանղալի մեջ: Դանդաղ և կանխամտածված խորովելու գործընթացը երաշխավորում է, որ միսը կստացվի նուրբ և հյութալի։

Միասնության խորհրդանիշ

Խորովածն ավելին է, քան պարզապես ճաշատեսակ. այն միասնության և համերաշխության խորհրդանիշ է: Հայկական մշակույթում խորոված պատրաստելն ու վայելելը հաճախ համայնքային գործունեություն է, որը միավորում է ընտանիքներին և սոցիալական տարբեր խմբերին:

Հայկական խոհանոցի արքան՝ խորովածը, պարզապես ուտեստ չէ  դա պատմության, մշակույթի և համայնքի մարմնացում է: Իր պարզ, բայց բուրավետ բաղադրիչներով, մանրակրկիտ փորձառությունների բերկրանքով խորովածը հատուկ տեղ է գրավում հայերի և բոլոր նրանց սրտերում, ովքեր ճաշակել են վերջինիս համը: Խորովածն իսկապես արքայավայել ուտեստ է։

gata_pandok

Recent Posts

Նռան Ուժը՝ Հայաստանի Ազգային Միրգը

Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…

6 օր ago

Հայաստանի աշնանային համերը․ Ուղեցույց Գաթա Պանդոկի աշնանային մենյուի վերաբերյալ

Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…

1 շաբաթ ago

Խաշը Վարպետորեն՝ 7 Կարևոր Հայկական Էթիկետի Կանոն՝ Տեղացու Նման Ուտելու Համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…

2 շաբաթ ago

Սնունդ և հավատք՝ հայկական խոհանոցի ու հոգևորության սրբազան կապը

Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…

4 շաբաթ ago

Թագավորի պես ճաշակելով՝ ինչ էին ուտում հայ թագավորներն ու թագուհիները

Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…

1 ամիս ago

Ինչու է հայկական խոհանոցը դառնում համաշխարհային խոհանոցի նոր միտում

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…

1 ամիս ago