հայկական խորոված
Հայկական խոհանոցի բազում ուտեստների մեջ առանձնանում է հայկական խորովածը: Բլոգի այս գրառման մեջ մենք կխորանանք խորովածի հարուստ պատմության մեջ, կանդրադառնանք խորովածի պատրաստմանն ու հայկական մշակույթում վերջինիս նշանակությանը։
Խորովածն իր ծագումը կարող է գտնել հին ժամանակներից, երբ հայերը հայտնի էին իրենց անասնապահությամբ: Միսը բաց կրակի վրա խորովելու արվեստը շատ արագ դարձավ նրանց խոհարարական ժառանգության անբաժանելի մասը: Դարերի ընթացքում խորովածը վերածվել է հասարակ մսային ուտեստից հայկական ինքնության խորհրդանիշի, որը փայփայում են տեղացիները և վայելում այցելուները:
Խորովածը պատրաստվում է շամփուրների վրա շարած մարինացված մսի կտորները (սովորաբար գառան կամ խոզի միս) կրակի վրա դնելով։ Խորովածի իսկական կախարդանքը դրա պատրաստման մեջ է։ Ավանդաբար, միսը խորովում են բաց կրակի վրա կամ մանղալի մեջ: Դանդաղ և կանխամտածված խորովելու գործընթացը երաշխավորում է, որ միսը կստացվի նուրբ և հյութալի։
Խորովածն ավելին է, քան պարզապես ճաշատեսակ. այն միասնության և համերաշխության խորհրդանիշ է: Հայկական մշակույթում խորոված պատրաստելն ու վայելելը հաճախ համայնքային գործունեություն է, որը միավորում է ընտանիքներին և սոցիալական տարբեր խմբերին:
Հայկական խոհանոցի արքան՝ խորովածը, պարզապես ուտեստ չէ դա պատմության, մշակույթի և համայնքի մարմնացում է: Իր պարզ, բայց բուրավետ բաղադրիչներով, մանրակրկիտ փորձառությունների բերկրանքով խորովածը հատուկ տեղ է գրավում հայերի և բոլոր նրանց սրտերում, ովքեր ճաշակել են վերջինիս համը: Խորովածն իսկապես արքայավայել ուտեստ է։
Հայկական խոհանոցը մի ամբողջ մշակութային և հոգևոր ժառանգություն է, որը փոխանցվել է սերունդներ շարունակ: Ամեն…
Հայկական խոհանոցը դարեր շարունակ եղել է ոչ միայն ժողովրդի կենցաղի, այլև պետական մեծության արտահայտություն։ Այն…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն ուտելիքների հավաքածու է, այլև հազարամյակների պատմությամբ ու մշակութային հիշողությամբ լի ժառանգություն։…
Երևանը միայն քարաշեն փողոցներով ու պատմական շենքերով քաղաք չէ․ այն իրականում բացօթյա թանգարան է, որտեղ…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…
Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով…