Բլոգ

Ինչո՞վ է յուրահատուկ հայկական խոհանոցը

Հայկական խոհանոցը միշտ առանձնացել է իր յուրահատկությամբ և բազմազանությամբ։

Այդ առանձնահատկությունները հիմնականում պայմանավորված են պատմական մշակութային գործոններով։ Խոսելով հայկական խոհանոցից` կարող ենք առանձնացնել հետևյալ առանձնահատկությունները:

Պատմություն

Հայկական խոհանոցն ունի շատ երկար տարիների պատմություն: Մեզ հաջողվել է պահպանել հնուց եկած ճաշատեսակներից շատերը: Ազգային խոհանոցը ներառում է հնուց եկած ուտեստներ՝ ինչպիսիք են տոլման, խաշը և գաթան: Սակայն այս ամենը զուտ կերակուրներ չեն, նրանցից յուրաքանչյուրն ունեցել է հատուկ ծիսական նշանակություն: Գաթա պանդոկում կարող եք ծանոթանալ հայկական ավանդական ուտեստներին, և պատմությանը

Աշխարհագրական դիրք

Այստեղ համեղ և ախորժելի ուտեստներ կգտնեն և բուսակերները և մսակերները: Պայմանավորված Հայաստանի աշխարհագրական դիրքով՝ հայկական խոհանոցն առանձնահատուկ է նաև բույսերի և համեմունքների առատությամբ: Կան ավելի քան 300 տեսակի բույսեր, որոնք հարուստ են վիտամիններով և ունեն համային յուրահատկություն։ Ամենատարածվածներից են անանուխը, ավելուկը, ծնեբեկը, սպանախը, ուրցը:

Գաթա պանդոկում կարող եք ճաշակել տոլմա, ավելուկով ապուր, գառնի յարախ, որոնք պատրասռվում են հայկական լեռնաշխարհում աճող բույսերից և բանջարեղեններից: Օրինակ՝ տոլման պատրասրվում է խաղողի թփով և զբոսաշրջիկների ամենասիրելի ճաշատեսակներից է: Ավելուկով ապուրը, ի շնորհիվ ավելուկի, ստանում է յուրահատուկ թթվաշ համ: Իսկ Գառնի յարախը պատրաստվում է հայկական բանջարեղենով և համեմունքներով:

Բազմազանություն

Անհնար է հիշել և նկարագրել հայկական խոհանոցի բոլոր ուտեստները, քանի որ ազգային խոհանոցն այնքան բազմազան է, որ բոլոր բաղադրատոմսերը չեն տեղավորվի խոհարարական գրքերի մեջ: Հայաստանում լավ արտահայտված են տարվա չորս եղանակները, և ամեն եղանակ առանձնանում է համապատասխան ուտեստով: Գաթա պանդոկում կգտնեք ձեր սիրելի ուտեստները կլոր տարի։ Ձմռանը հիանալի համադրություն կարող է համարվել թթվապուրը կամ խաշը: Գարնանը` խոզի միս տապակած բանջարեղենով և , իհարկե, գառան մաչան բանջարեղենով: Ամռանը կարող եք փորձել խաշլամա կամ սունկ սուլուգունի պանրով :

Աշնանը` ղափամա, թանապուր կամ Վանա փլավ , որոնք ձեզ կփոխանցեն աշնանային գույներ և տրամադրություն:

gata_pandok

Recent Posts

Թոնիր՝ հայոց հողի ներքուստ ծնված հնագույն հրաշք

Հայկական խոհանոցը իր բազմադարյա խորությամբ երբեք ամբողջական չէր լինի առանց թոնրի, այն միստիկ, հողին սերտ…

6 օր ago

Տաք հայկական ուտեստների հմայքը՝ ձմռան իսկական փրկություն

Հայկական խոհանոցը միշտ առանձնացել է իր սրտաբուխ ու տաք ուտեստներով, որոնք ոչ միայն սեղանը, այլև…

2 շաբաթ ago

Էջմիածնի ավանդական քյուֆթա՝ գյուղական պարզության ու նրբության համադրություն

Էջմիածնում քյուֆթան շատերի համար պարզապես ուտեստ չէ․ այն ընտանիքի տոնական սեղանի խորհրդանիշ է։ Այստեղ այն…

4 շաբաթ ago

Նռան Ուժը՝ Հայաստանի Ազգային Միրգը

Նուռը դարերով եղել է հայության ազգային խորհրդանիշներից մեկը՝ ներկայացնելով առատություն, միասնություն ու կենսական ուժ, և…

1 ամիս ago

Հայաստանի աշնանային համերը․ Ուղեցույց Գաթա Պանդոկի աշնանային մենյուի վերաբերյալ

Հայաստանում աշունը պարզապես եղանակ չէ․ այն մի ամբողջ զգացողություն է։ Երբ դաշտերը դառնում են ոսկեգույն,…

1 ամիս ago

Խաշը Վարպետորեն՝ 7 Կարևոր Հայկական Էթիկետի Կանոն՝ Տեղացու Նման Ուտելու Համար

Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի, այլև սովորույթների ու խորհրդանիշների մի ամբողջ աշխարհ է։ Եթե կա…

1 ամիս ago