Բլոգ

Ինչո՞վ է յուրահատուկ հայկական խոհանոցը

Հայկական խոհանոցը միշտ առանձնացել է իր յուրահատկությամբ և բազմազանությամբ։

Այդ առանձնահատկությունները հիմնականում պայմանավորված են պատմական մշակութային գործոններով։ Խոսելով հայկական խոհանոցից` կարող ենք առանձնացնել հետևյալ առանձնահատկությունները:

Պատմություն

Հայկական խոհանոցն ունի շատ երկար տարիների պատմություն: Մեզ հաջողվել է պահպանել հնուց եկած ճաշատեսակներից շատերը: Ազգային խոհանոցը ներառում է հնուց եկած ուտեստներ՝ ինչպիսիք են տոլման, խաշը և գաթան: Սակայն այս ամենը զուտ կերակուրներ չեն, նրանցից յուրաքանչյուրն ունեցել է հատուկ ծիսական նշանակություն: Գաթա պանդոկում կարող եք ծանոթանալ հայկական ավանդական ուտեստներին, և պատմությանը

Աշխարհագրական դիրք

Այստեղ համեղ և ախորժելի ուտեստներ կգտնեն և բուսակերները և մսակերները: Պայմանավորված Հայաստանի աշխարհագրական դիրքով՝ հայկական խոհանոցն առանձնահատուկ է նաև բույսերի և համեմունքների առատությամբ: Կան ավելի քան 300 տեսակի բույսեր, որոնք հարուստ են վիտամիններով և ունեն համային յուրահատկություն։ Ամենատարածվածներից են անանուխը, ավելուկը, ծնեբեկը, սպանախը, ուրցը:

Գաթա պանդոկում կարող եք ճաշակել տոլմա, ավելուկով ապուր, գառնի յարախ, որոնք պատրասռվում են հայկական լեռնաշխարհում աճող բույսերից և բանջարեղեններից: Օրինակ՝ տոլման պատրասրվում է խաղողի թփով և զբոսաշրջիկների ամենասիրելի ճաշատեսակներից է: Ավելուկով ապուրը, ի շնորհիվ ավելուկի, ստանում է յուրահատուկ թթվաշ համ: Իսկ Գառնի յարախը պատրաստվում է հայկական բանջարեղենով և համեմունքներով:

Բազմազանություն

Անհնար է հիշել և նկարագրել հայկական խոհանոցի բոլոր ուտեստները, քանի որ ազգային խոհանոցն այնքան բազմազան է, որ բոլոր բաղադրատոմսերը չեն տեղավորվի խոհարարական գրքերի մեջ: Հայաստանում լավ արտահայտված են տարվա չորս եղանակները, և ամեն եղանակ առանձնանում է համապատասխան ուտեստով: Գաթա պանդոկում կգտնեք ձեր սիրելի ուտեստները կլոր տարի։ Ձմռանը հիանալի համադրություն կարող է համարվել թթվապուրը կամ խաշը: Գարնանը` խոզի միս տապակած բանջարեղենով և , իհարկե, գառան մաչան բանջարեղենով: Ամռանը կարող եք փորձել խաշլամա կամ սունկ սուլուգունի պանրով :

Աշնանը` ղափամա, թանապուր կամ Վանա փլավ , որոնք ձեզ կփոխանցեն աշնանային գույներ և տրամադրություն:

gata_pandok

Recent Posts

Հայկական խոհանոցի մոռացված բաղադրատոմսերի վերածնունդ

Հայկական խոհանոցը, իր բազմազանությամբ և հարուստ ավանդույթներով, ամենից առաջ ներկայացնում է բնության դառը և քաղցր…

12 ժամ ago

Էրզրում աղցան՝ համերի յուրահատուկ համադրություն

Հայկական խոհանոցը միշտ էլ առանձնացել է իր բազմազան ու յուրահատուկ ուտեստներով, որտեղ յուրաքանչյուր բաղադրիչ կրում…

1 շաբաթ ago

Դասական հայկական բանջարեղենային ուտեստներ

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր ավանդական ուտեստներով, որոնք համատեղում են առողջ սնունդն ու համային բազմազանությունը։…

2 շաբաթ ago

Ամանորը Հայաստանում՝ ջերմությամբ և սիրով տոնենք միասին Գաթա Պանդոկում

Հայաստանը եզակի վայր է Ամանորը տոնելու համար՝ շնորհիվ իր հարուստ մշակույթի, հյուրընկալության և անկրկնելի ավանդույթների։…

3 շաբաթ ago

Տոնական հայկական Ամանոր՝ ավանդույթներ, ճաշատեսակներ և միասնություն

Հայաստանում Ամանորը նշվում է մեծ շուքով և համարվում է տարվա ամենասպասված տոներից մեկը: Այն հայկական…

1 ամիս ago

Հայկական ազգային ձմեռային ապուր՝ պուտուկ

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ ու ավանդական, տաք ու սրտալի ուտեստներով։ Տարբեր շրջաններում պատրաստվող…

1 ամիս ago