Բլոգի այս գրառման մեջ մենք կբացահայտենք տոնական միջոցառումները, որոնք ընդգծում են նրա հարուստ խոհարարական ավանդույթները:
Հայկական խոհանոցն արտացոլում է երկրի գյուղատնտեսական առատությունը: Այն պարունակում է թարմ բանջարեղենի, մրգերի, կաթնամթերքի, մսի և անուշաբույր խոտաբույսերի լայն տեսականի: Հայկական ավանդական ուտեստները հաճախ պատրաստվում են դարերով եկած ավանդական մեթոդներով՝ պահպանելով կարգի իսկությունն ու համը: Հայկական փառատոնները աշխույժ հարթակ են ստեղծում երկրի խոհարարական գանձերը ցուցադրելու և նրա հարուստ մշակութային ժառանգությունը ընդգծելու համար: Այս իրադարձությունները գրավում են ինչպես տեղացիներին, այնպես էլ այցելուներին՝ առաջարկելով համերի, բույրերի, երաժշտության, երգի ու պարի իսկական հրավառություն։
Երևանի գինու օրերը, որոնք ամեն տարի անցկացվում են Հայաստանի մայրաքաղաք Երևանում, հանդիսանում են երկրի գինեգործության հնագույն ավանդույթների տոն: Այցելուները կարող են վայելել գինու տարբեր տեսակներ, ծանոթանալ գինեգործության գործընթացին և վայելել կենդանի երաժշտություն և կատարումներ:
Տոլմայի փառատոն
Տոլմայի՝ հայկական ազգային գլխավոր ուտեստներից մեկի, փառատոնը թերևս ամենատեսարժանն ու ամենասպասվածն է փառատոնների շարքում։ Այս միջոցառման ժամանակ դուք կարող եք ականատեսը դառնալ տոլմայի՝ որպես ճաշատեսակի, բազմապիսի ցուցադրությանը, ինչպես նաև համտեսել դրանք։ Եվ այս ամենը տեղի է ունենում ամենաիսկական հայկական միջավայրում՝ մշակութային ներկայացումների ուղեկցությամբ։
Գաթա, հայկական ավանդական խմորեղեն, որը պատրաստվում է մածունով և խորիզով։ Խորիզն իր հերթին պատրաստվում է կարագով, շաքարավազով և ալյուրով։ Գաթայի ավանդական տեսակից զատ, հայկական խոհանոցում առկա են նաև հավելումներով տեսակներ՝ ընկույզով, տնական հալվայով, չրերով և այլն։ Գաթայի փառատոնի ընթացքում դուք կհամտեսեք տարբեր համերով գաթաներ։ Այս միջոցառումը հարգանքի տուրք է մատուցում հացթուխների վարպետությանը և ցուցադրում է մարդկային երևակայության իրեղեն ստեղծագործությունների լայն տեսականի: Այցելուները կարող են համտեսել հին հայկական ուտեստներ, մասնակցել հացաբուլկեղենի սեմինարներին, վայելել կենդանի երաժշտություն և դիտել պարային կատարումներ:
Հայաստանի սնունդն ու կազմակերպվող փառատոնները վկայում են երկրի հարուստ մշակութային ժառանգության մասին՝ միավորելով մարդկանց և ավանդույթները։ Խոհանոցը ցուցադրելու, համերն ու բույրերը զգալու գաստրոնոմիական հրավառությունը բոլորի համար է. անուշաբույր լավաշի շարվածքները , խորովածների, տոլմայի տեսականին, հարիսան և մյուս ճաշատեսակները ցանկալի փորձություն են իսկական գուրմանների համար:
Հայկական սննդին նվիրված փառատոններին մասնակցելը թույլ է տալիս այցելուներին ներթափանցել մշակույթի մեջ, դառնալ վերջինիս կրողը և տարածողը։ Հայաստանի խոհարարական տոնակատարությունների և ավանդական միջոցառումների ուսումնասիրությունը ոչ միայն ճամփորդություն է համերի միջով, այլև բացահայտում՝ այս հինավուրց երկրի հոգեկան կերտվածքի:
Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր հարուստ ու բազմազան ուտեստներով, որոնցից կարևոր մաս է կազմում խորոված…
Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ և հարուստ պատմությամբ, իսկ պանիրը դրա կարևոր և անբաժանելի…
«Գաթա» պանդոկը, հայկական ավանդական խոհանոցի սիրահարների համար, հրաշալի վայր է, որտեղ կարելի է վայելել Հայաստանի…
Հայկական գաթա ընկույզով՝ ավանդույթների և քաղցրության համադրություն Հայկական խոհանոցը հարուստ է տարբեր ուտեստներով, որոնք խորհրդանշում…
Այս երկու հայկական համեղ ուտեստները, նազուկն ու գաթան, ունեն իրենց յուրահատուկ հատկանիշները և միմյանցից տարբերվող…
Երբ խոսքը գնում է հայկական խոհանոցի մասին, քչերն են կարող ներկայացնել ազգային խոհանոցի էությունը: Քաբաբ՝…