Categories: Բլոգ

Հայկական խոհանոցի զարդը՝ աննկարագրելի համեղ թփով դոլմա

Բազմաթիվ ուտեստների շարքում, որոնք առանձնահատուկ տեղ են զբաղեցնում ամբողջ աշխարհի սննդի սիրահարների սրտերում, տոլման հանդես է գալիս որպես սերնդեսերունդ փոխանցված խոհարարական ստեղծագործական արվեստի վկայություն:

Այս ճանապարհորդության ընթացքում մենք կանդրադառնանք տոլմայի հարուստ պատմությանը՝ բացահայտելով խաղողի տերևներով բարուրված այս համեղ ուտեստի գաղտնիքները։

Տոլմայի ծագումը

«Տոլման» պատրաստում են և՛ մսային, և՛ բանջարեղենային հումքով, լցոնած և փաթաթված՝ «տիլլի»–ի մեջ (ուրարտերեն՝ «տոլի» բառից, որը նշանակում է խաղողի տերև, այստեղից էլ տոլմա = խաղողի տերևի մէջ լցոնված և փաթաթված ճաշատեսակ)։ Դարերի ընթացքում այս ուտեստը ընդունվել, հարմարեցվել և տոնվել է տարբեր մշակույթների կողմից՝ իր վրա կրելով տարբեր ազդեցություններ:

Պատրաստման եղանակը

Խաղողի տերևների օգտագործումը որպես միջուկը փաթաթելու միջոց ոչ միայն հնարամիտ է, այլև գործնական, քանի որ խաղողի տերևները հեշտությամբ հասանելի են այն շրջաններում, որտեղ ուտեստը տարածված է: Տոլմա պատրաստելուց առաջ թարմ խաղողի տերևները եփում են: Բրնձի, համեմունքների և աղացած հորթի մսի անուշաբույր խառնուրդը խնամքով փաթաթվում է խաղողի տերևների մեջ՝ ստեղծելով գլանափաթեթների անուշաբույր բույլ։ Տոլման եփում են մարմանդ կրակի վրա, հետո անպայման թողնում՝ հանգստանա։

Մշակութային նշանակություն

Տոլման հսկայական մշակութային նշանակություն ունի: Ավանդական այս ուտեստը , որը հաճախ պատրաստվում է տոնական առիթների, ընտանեկան հավաքույթների և տոների ժամանակ, խորհրդանշում է միասնությունը, ժառանգությունը և ավանդույթների փոխանցումը մի սերնդից մյուսին:

Տոլմայի պատրաստումը սիրո աշխատանք է, որը միավորում է ընտանիքներին և համայնքներին, երբ նրանք հավաքվում են միասին խաղողի տերևները քաղելիս և տոլման փաթաթելիս։ Երբ մենք ուսումնասիրում ենք տոլմայի հարուստ պատմությունը, հասկանում ենք նրա ամենազորավոր կողմը՝ ուտեստի հավաքական ուժը: Այս սիրելի ուտեստը միավորում է ընտանիքներին և ընդգծում գերդաստանի գեղեցկությունը բառի ամբողջական իմաստով։

gata_pandok

Recent Posts

Գաթա պանդոկի գաթաներն արդեն նոր փաթեթավորմամբ

 Տարիներ շարունակ ԳԱԹԱ ՊԱՆԴՈԿԸ  լինելով պահանջված և սիրված վայր, օտարերկրացիներին և տեղաբնակներին  զարմացնում է ոչ…

4 օր ago

Հաճախորդների կարծիքներ ։ Ի՞նչն են սիրում մարդիկ Գաթա Պանդոկում

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր հարուստ համերով, ավանդական ուտեստներով, և ռեստորաններից մեկը, որը գրավել է…

1 ամիս ago

Հայկական փառատոններ` Վարդավառից մինչև Գինու Օրեր

Հայաստանը հարուստ մշակութային ժառանգություն ունեցող երկիր է, և նրա փառատոնները հրաշալի միջոց են վայելելու  ավանդույթներն…

2 ամիս ago

Եկեք նշելու Ձեր ծննդյան տարեդարձը Գաթա պանդոկում

Ծննդյան տոների կատարյալ վայրեր գտնելու հարցում Գաթա Պանդոկը առանձնանում է որպես բացառիկ ընտրություն: Երևանի սրտում՝…

2 ամիս ago

Մենք բացվել ենք: Մեր Գաթաները ԳՈՒՄ-ի շուկայում

Վերջերս բացված Գաթա բեյքրին, որը տեղակայված է Երևանի սրտում՝ հանրահայտ ԳՈՒՄ-ի շուկայում, կարճ ժամանակում հասցրել…

3 ամիս ago

Ուսումնասիրելով Գաթան Հայաստանի սիրված թխվածքը

Գաթան, առանձնահատուկ տեղ է գրավում հայկական մշակույթում՝ փայփայված իր նրբաճաշակ համով և հարուստ պատմությամբ: Այս…

4 ամիս ago