armenian girl

Հայկական հնագույն և համեղ ուտեստ՝ խաշլամա

  /  Բլոգ   /  Հայկական հնագույն և համեղ ուտեստ՝ խաշլամա
հայկական խոհանոց

Հայկական հնագույն և համեղ ուտեստ՝ խաշլամա

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր համերով և, յուրահատուկ ուտեստներով, որոնք փոխանցվել են սերնդեսերունդ:

Նման ավանդական ճաշատեսակներից մեկը, որն առանձնանում է, խաշլաման է՝ մսից և բանջարեղենից պատրաստված: Այս բլոգի գրառման մեջ մենք կուսումնասիրենք խաշլամայի պատմությունը և կբացահայտենք բաղադրատոմսը, որը ժամանակի ընթացքում կատարելագործվել է:

Խաշլամայի պատմություն

Խաշլաման Հայաստանում վայելել են դարեր շարունակ և երկար պատմություն ունի երկրի խոհանոցում։ Այն ի սկզբանե ստեղծվել է որպես ամբողջ կենդանին օգտագործելու միջոց՝ ներառյալ ոսկորները և մսի կոշտ կտորները: Միջնադարում խաշլաման հայ զինվորների շրջանում տարածված ուտեստ էր։

«Խաշլամա» բառը հայերենում թարգմանաբար նշանակում է «եփած միս», իսկ ճաշատեսակը ավանդաբար պատրաստվում էր գառան կամ տավարի մսից։ Ժամանակի ընթացքում բաղադրատոմսը զարգացել է՝ ներառելով տարբեր բանջարեղեններ և համեմունքներ՝ դարձնելով այն օգտակար և սննդարար կերակուր:

Բաղադրիչներ և պատրաստում

Խաշլամայի պատրաստման համար հարկավոր են մի քանի հիմնական բաղադրիչներ՝ գառան կամ տավարի միս, կարտոֆիլ, սոխ, գազար, լոլիկ և մի

շարք համեմունքներ: Միսը կտրատում են մեծ կտորներով և դնում եփվելու։ Այնուհետև ավելացվում է բանջարեղեն: Խաշլաման եփում են թույլ կրակի վրա

մի քանի ժամ, մինչև միսը փափկի: Խաշլամայի բաղադրատոմսը կարող է տարբեր լինել տարածաշրջանից տարածաշրջան և նույնիսկ ընտանիքից

ընտանիք: Որոշ մարդիկ շոգեխաշի մեջ ավելացնում են սմբուկ, բուլղարական պղպեղ կամ այլ բանջարեղեն։ Մյուսները գինի կամ քացախ են ավելացնում՝

թանձր համ հաղորդելով խաշլամային։ Ամենաճիշտ տարբերակը բաղադրատոմսերը փորձարկելը և բաղադրիչների ցանկալի համադրություն գտնելն է։

Մատուցում

Հայաստանում խաշլաման ավանդաբար մատուցում են թարմ հացի և տնական օղու հետ: Հացն օգտագործվում է անուշաբույր արգանակը ներծծելու համար:

Խաշլաման մեծ ժողովրդականություն վայելող կերակուր է, որը մատուցվում է մեծ հավաքույթներին և տոնակատարություններին։ Այն հայկական խոհանոցի հիմնական ուտեստներից է: Խաշլաման համեղ ուտեստ է, որը ժամանակի փորձությունն է անցել։ Իսկական հայկական խաշլամայի անուշ բույրը կգերի ցանկացածին ու կբացի նույնիսկ ամենակուշտ մարդու ախորժակը։

Այսպիսով, ինչո՞ւ չհավաքվել բարեկամներով և չուտել ամենահամով խաշլաման Գաթա պանդոկում (Թումանյան 22)։ Դե ինչ ՝ Ձեզ տեսնենք….