Հայկական խոհանոցը դարերի ավանդույթներով հյուսված պատմություն ունի, որտեղ հացը սուրբ տեղ է զբաղեցնում սեղանի վրա: Հայկական մշակույթում հացը սոսկ ապրուստ չէ. դա հյուրընկալության, միասնության և ավանդույթի խորհրդանիշ է: Այս գրառումն ուսումնասիրում է մշակութային նշանակությունը, ավանդական տեխնիկան և հայկական հացերի բազմազանությունը՝ ընթերցողներին առաջարկելով հայացք նետել Հայաստանի հարուստ խոհարարական ժառանգությանը:
Հայկական խոհանոցը համերի և բույրերի տոն է, որն արտացոլում է երկրի մշակութային և գյուղատնտեսական առատությունը: Հայկական խոհանոցի հիմքում ընկած է հացը՝ հիմնական սնունդը, որը պահպանել են հայերի սերունդները, ինչն էլառանցքային դեր է խաղացել նրանց խոհարարական ինքնության ձևավորման գործում:
Հին Հայաստանում հացը մեծ նշանակություն ուներ. այն ոչ միայն էներգիայի աղբյուր էր, այլև զարգացման և առատության խորհրդանիշ էր։ Ցորենի մշակումը և հացի պատրաստման տեխնիկայի զարգացումը կարևոր են եղել հին հայկական քաղաքակրթության վերելքի համար՝ ճանապարհ հարթելով խոհարարական ավանդույթների համար, որոնք պահպանվում են մինչ օրս:
Հայկական ավանդական հացի տեսակները նույնքան բազմազան են, որքան այն շրջանները, որտեղից նրանք ծագում են. յուրաքանչյուրն ունի իր յուրահատուկ առանձնահատկություննեը և մշակութային նշանակությունը: Լավաշը՝ տափակ հաց է և թերևս ամենախորհրդանշականն է հայկական հացերից, այն հայտնի է իր բարակ, առաձգական հյուսվածքով և խոհանոցում օգտագործման բազմակողմանիությամբ: Հայկական խոհանոցում սիրված են նաև մատնաքաշը, հրազդանը և բազմաթիվ այլ ավանդական բաղադրատոմսեր ունեցող հացեր:
Հայաստանում հացի պատրաստման տեխնիկան զարգացել է դարերի ընթացքում՝ ձևավորելով մշակութային հմտություններ տարածաշրջանային նախասիրությունների և տեխնոլոգիական առաջընթացների հիման վրա: Ավանդական թոնիրները, որոնք տաքացվում են փայտով, հստակ ծխագույն համ են հաղորդում դրանցում թխվող հացերին, որը հատկապես սիրված է տեղացիների կողմից: Ձեռքի հունցումը, որը սերունդների միջով փոխանցված հմտություն է, շարունակում է գնահատվել արհեստագործական տեխնիկայի պահպանման և հացթուխների՝ իրենց գործում ունեցած դերի համար:
Հայկական մշակույթում հացն ավելին է, քան պարզապես ուտելիք. այն հյուրընկալության, առատաձեռնության և սովորույթների խորհրդանիշ է:
Սովորական ծեսերն ու առածները, որոնք պտտվում են հացի շուրջ, ընդգծում են դրա կարևորությունը առօրյա կյանքում։ Աղ ու հացով հյուրին դիմավորելը փաստում է հացի՝ որպես բարի կամքի ու նպատակի արտահայտչամիջոցի կարևորությունն ու գերադասությունը։
Մինչ գլոբալիզացիան նոր ազդեցություններ և բաղադրիչներ է բերել հայկական խոհանոց, ջանքեր են գործադրվում հացի պատրաստման ավանդական սովորույթների և բաղադրատոմսերի պահպանման ուղղությամբ:
Հաց պատրաստելու ավանդական հմտությունների պահպանումը՝ ներառյալ սննդային սովորույթների փոփոխությունը, մնում են մարտահրավերներ: Այնուհանդերձ, ավանդական բաղադրատոմսերն ու տեխնիկան պաշտպանելու նախաձեռնություններ են ընթանում, որոնց աջակցում են կրթական և իրազեկման արշավները՝ ուղղված հայկական հացերի մշակութային նշանակությունը խթանելուն:
Այսպիսով՝ հայկական հացերը երկրի հարուստ պատմության, մշակութային բազմազանության և խոհարարական հնարամտության արտացոլումն են: Գնահատելով և պահպանելով այս խոհարարական ավանդույթները՝ մենք հարգում ենք հայ ժողովրդի տոկունությունն ու ստեղծագործությունը՝ երաշխավորելով, որ ապագա սերունդները կարող են շարունակել համտեսել հայկական հաց պատրաստելու հարուստ ժառանգության համերը:
Հայաստան այցելող զբոսաշրջիկները հաճախ հիանում են հայկական հացերի համով և հարուստ տեսականիով: Շատ ճանապարհորդներ սիրում են փորձել հայկական հացը տեղական շուկաներում և հացաբուլկեղենի խանութներում ՝ վայելելով հայկականի համն ու հոտը։ Հաց կիսելու հայի սովորույթը ազգային բնավորության եզակի գիծ է։ Թոնրում թխած թարմ լավաշի բույրը, վառարանի մատնաքաշի հրապուրիչ տեսքը այցելուների վրա մնայուն տպավորություն են թողնում` նրանց ստիպելով փնտրել հայկական հաց նույնիսկ տուն վերադառնալուց հետո:
Իսկ սփյուռքի հայերը հաճախ իրենց հետ հայկական հաց են տանում երկրներ՝ մի քանի օրով երկարացնելու հեքիաթային հացերի առկայությունն իրենց առօրյայում: Հայկական հացը սփյուռքի շատ համայնքների համար շոշափելի կապ է հանդիսանում հայրենիքի հետ: Արդյունքում հայկական հացը տեղ է գտել Հայաստանի սահմաններից դուրս սեղանների վրա՝ դառնալով հայ բնակչություն ունեցող երկրների խոհարարական լանդշաֆտի նվիրական մասը։
Հայկական խոհանոցում հացն ու աղը միայն կերակուր չեն․ դրանք խորհրդանիշներ են։ Հայկական սեղանի վրա հացը…
Գաթան ոչ միայն հայկական խոհանոցից հայտնի աղանդեր է, այլև մեր ավանդական մշակույթի անբաժանելի մասը։ Այն…
Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…
Նուռը, հնագույն պտուղներից մեկը, դարձել է հայկական խոհանոցի իսկական սիրտը։ Դարեր շարունակ այն եղել է…
Հայկական խոհանոցը համարվում է աշխարհի ամենահին և ամենահարուստ խոհանոցներից մեկը։ Այն իր մեջ ներառում է…
Հայկական խոհանոցի պատմությունը վկայում է, որ դարեր շարունակ միսը համարվել է տոնական մթերք, մինչդեռ առօրյա…