Խորովածի հյութալի կտորներից մինչև անուշահամ տոլմա՝ հայկական խոհանոցը գրավում է բոլորին: Յուրաքանչյուր ճաշատեսակ խնամքով ընտրված բաղադրիչների, անուշաբույր համեմունքների, թարմ խոտաբույսերի և որակյալ մսի խառնուրդ է:
Յուրահատուկ և կծու համերով հայտնի հայկական ուտեստները անտարբեր չեն թողնում սննդի սիրահարներին: Ֆավորիտների թվում ամենահայտնի ուտեստները պատրաստված են մսից. դրանք ցույց են տալիս երկրի վարպետությունը մսային ախորժելի ուտեստներ պատրաստելու գործում:
Քուֆթա՝ աղացած մսի, բլղուրի, սոխի և համեմունքների խառնուրդից պատրաստված բլիթներ՝ տապակած կամ շոգեխաշած:
Մանթի՝ փոքրիկ խմորներ՝ լցված համեմված մսով. հաճախ մատուցվում են մածունի և սխտորի սոուսով։ Մանթին կարելի է շոգեխաշել կամ տապակել և վայելել որպես անուշաբույր նախուտեստ կամ հիմնական ուտեստ:
Հարիսան ձավարից և մսից պատրաստված ճաշատեսակ է, որը ավանդաբար եփվում է մի քանի ժամ մինչև նուրբ ու անուշաբույր դառնալը, հաճախ վայելում են տոնական առիթների ժամանակ:
Տժվժիկը ախորժակ բացող նախուտեստ է, որը պատրաստվում է եփած և մանր կտրատած լյարդից՝ սովորաբար տավարի կամ գառան մսից: Այն խառնվում է սխտորի, սոխի, լոլիկի, պղպեղի, համեմունքների հետ։ Տժվժիկը անուշաբույր տաք ուտեստ է, որը պարտադիր մատուցվում է հացի հետ:
Տոլման բրնձի, մսի և խոտաբույսերի խառնուրդով լցոնված կաղամբի եւ խաղողի թերթիկներն են, տոլման սիրված ուտեստ է, որը վայելում են ինչպես Հայաստանում, այնպես էլ Հայաստանի սահմաններից դուրս:
Հայաստանի յուրաքանչյուր մարզ պարծենում է իր խոհարարական առանձնահատկություններով և հանրաճանաչ ուտեստների բազմազանությամբ: Օրինակ՝ Արցախում դուք կգտնեք յուրահատուկ պատրաստման ձևերով խորոված և սպաս, մինչդեռ Գյումրին հայտնի է իր Քյալայով:
Հայկական ոչ մի կերակուր ամբողջական չէ առանց համեղ աղանդերի: Մեղրով փախլավայից մինչև գաթայի տեսակներ՝ հայկական աղանդերը վկայում է երկրի քաղցրության և խոհարարական փորձի մասին: Այս քաղցր ուտեստների կողքին հայկական սուրճն իր ուրույն տեղն է զբաղեցնում երկրի խոհարարական ժառանգության մեջ՝ ներկայացնելով հայկական սովորույթները և հյուրընկալության խորհրդանիշը։
Հայկական սուրճը խորապես արմատացած է առօրյա կյանքում, հայերը սուրճը խմում են օրական մի քանի անգամ։ Թունդ եփված և փոքր բաժակների մեջ մատուցված սուրճ (հիմնականում դառը) արտացոլում է մշակութային նախապատվությունը մաքուր համերի և ավանդական սուրճի հանդեպ սերը: Այս սիրված ըմպելիքը ոչ միայն էներգիա է հաղորդում, այլև խորհրդանշում է հայկական մշակույթը եւ հայերի բնավորության գծերը: Այսպիսով, համեղ աղանդերը վայելելիս մի մոռացեք համտեսել մեկ բաժակ հայկական սուրճ՝ խորասուզվելով Հայաստանի հարուստ համերի և ավանդույթների մեջ:
Հայերը հպարտանում են իրենց խոհարարական ժառանգությամբ, որը հաճախ երևում է տարբեր փառատոների և միջոցառումների ժամանակ: Զատիկի ուրախ տոնակատարություններից սկսած մինչև Վարդավառ և տոլմայի փառատոն՝ հայկական սննդի մշակույթը խորապես միահյուսված է ավանդույթների և համայնքային ոգու հետ։
Հայկական խոհանոցի ուսումնասիրությունը ոչ միայն քաղցը հագեցնելու մասին է, այլև համեղ ճանապարհորդության, որը բացահայտում է դարերով եկած ավանդույթները, պատմությունը և մշակութային փոխանակումները: Անկախ նրանից, թե դուք վայելում եք անմահական խորոված Երևանում, կամ, թե տնական տոլմա գյուղական միջավայրում՝ յուրաքանչյուր կտորը վկայում է Հայաստանի խոհարարական հարստության և հյուրընկալության մասին: Այսպիսով, երբ այցելեք Հայաստան, անպայման համտեսեք այս ավանդական հայկական ուտեստները անմոռանալի գաստրոնոմիական փորձ ձեռք բերելու համար։
Երևանը միայն քարաշեն փողոցներով ու պատմական շենքերով քաղաք չէ․ այն իրականում բացօթյա թանգարան է, որտեղ…
Հայկական խոհանոցը ոչ միայն համերի բազմազանություն է, այլև հազարամյակների պատմություն, մշակույթ և ինքնություն։ Ամեն մի…
Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով…
Հայկական խոհանոցում հացն ու աղը միայն կերակուր չեն․ դրանք խորհրդանիշներ են։ Հայկական սեղանի վրա հացը…
Գաթան ոչ միայն հայկական խոհանոցից հայտնի աղանդեր է, այլև մեր ավանդական մշակույթի անբաժանելի մասը։ Այն…
Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…