Categories: Բլոգ

Համեղ ու հրաշալի ուտեստ ՝ տժվժիկ

Համեղ և հրաշալի ուտեստ ՝ տժվժիկ Հայկական խոհանոցը տարբեր մշակույթների և ավանդույթների հարուստ համադրություն է, որն իր ուրույն տեղն ունի համաշխարհային խոհարարական ժառանգության մեջ ։ Հայկական խոհանոցի ամենահայտնի և սիրված ուտեստներից է տժվժիկը։

Այս հայկական ավանդական համեղ ուտեստը պատրաստվում է գառան կամ տավարի թոքով ու ջիգյարով: Տժվժիկը պարտադիր ուտեստ է բոլոր նրանց համար, ովքեր ցանկանում են զգալ հայկական խոհանոցի իսկությունը։ 

Հայկական տժվժիկի բաղադրությունը

Տժվժիկը պատրաստվում է շոգեխաշած ենթամթերքներով՝ լյարդ, սիրտ և փորոտիք: Սովորաբար տժվժիկը պատրաստվում է սալորաչրով, սնկով, կանաչիներով, բուլղարական պղպեղով և լոլիկով: Այնուամենայնիվ, դասական բաղադրատոմսում օգտագործվում է միայն լոլիկ կամ տոմատի մածուկ: 

Պատրաստում

Տժվժիկը սիրո աշխատանք է, որը պատրաստելու համար պահանջվում է համբերություն, ժամանակ և ջանք: Միսը նախ տապակվում է տապակի մեջ մինչև փխրուն լինելը։ Սա օգնում է պահպանել մսի հյութն ու համը։ Այնուհետև տապակի մեջ, ավելացվում է տոմատի մածուկ և համեմունքներ, որից հետո խառնուրդը եփվում է մի քանի ժամ՝ մինչև միսը փափկի և համերը միախառնվեն։ Տժվժիկի երկար պատրաստման արդյունքում տոմատի սոուսը և համեմունքները ստեղծում են հարուստ և հետաքրքիր համ, որը և հաճույք է պատճառում։ 

Տժվժիկը համեղ և հագեցնող ուտեստ է, որը սիրված է հայկական խոհանոցում ։ Նուրբ մսի և հարուստ տոմատի սոուսի համադրությունը այս ուտեստը իսկապես համեղ է դարձնում: Եթե ցանկանում եք զգալ հայկական խոհանոցի հարստությունն ու համը, ապա տժվժիկը ճաշատեսակ է, որն անպայման պետք է փորձել: 

Սա կատարյալ ուտեստ է ձմռան ցուրտ օրվա կամ ընտանեկան հավաքույթի համար: Այսպիսով, հաջորդ անգամ, երբ դուք ցանկանում եք ինչ-որ նոր բան փորձել, փորձեք տժվժիկ վայելեք հայկական խոհանոցի անկրկնելի համերը։

gata_pandok

Recent Posts

Տոնական հայկական Ամանոր՝ ավանդույթներ, ճաշատեսակներ և միասնություն

Հայաստանում Ամանորը նշվում է մեծ շուքով և համարվում է տարվա ամենասպասված տոներից մեկը: Այն հայկական…

7 օր ago

Հայկական ազգային ձմեռային ապուր՝ պուտուկ

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ ու ավանդական, տաք ու սրտալի ուտեստներով։ Տարբեր շրջաններում պատրաստվող…

1 շաբաթ ago

Գաթա պանդոկ՝ խաշի լավագույն վայրը Երևանում

Երևանյան ավանդական խոհանոցը հաճախ է զարմացնում իր յուրահատուկ ուտեստներով, սակայն քիչ են այն վայրերը, որոնք…

2 շաբաթ ago

Ճամփորդություն հայկական խոհանոցի միջով՝ բումբար ուտեստի պատմությունը

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր բազմազանությամբ, յուրահատկությամբ, որոնք փոխկապակցված են ժողովրդի պատմության, մշակույթի հետ: Այս…

3 շաբաթ ago

Բորակի՝ հայկական հյուրընկալության և ավանդույթի սիրտը

Հայկական խոհանոցն իր հազարամյակների պատմությամբ ունի բազմաթիվ ճաշատեսակներ, որոնք փոխանցվում են սերնդեսերունդ։ Այդ ուտեստներից է…

1 ամիս ago

Ավանադույթի համ՝ խորոված բանջանեղեն Գաթա պանդոկում

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր հարուստ ու բազմազան ուտեստներով, որոնցից կարևոր մաս է կազմում  խորոված…

1 ամիս ago