Երբ խոսում ենք համաշխարհային խոհանոցի մասին, առաջին հերթին հիշում ենք, որ յուրաքանչյուր ժողովուրդ իր ուտեստներով արտահայտում է պատմությունը, մշակույթը և աշխարհընկալումը։ Ճաշատեսակները միայն սնունդ չեն․ դրանք պատմություններ են, ավանդույթներ ու նույնիսկ սիմվոլներ։
Սիրիայից մինչև Լիբանան, Թուրքիայից մինչև Իրաք՝ այստեղ տիրում է համեմունքների ու բույրերի իսկական թագավորություն։ Հումուս, ֆալաֆել, կաբաբ, բաքլավա․ այս ուտեստները ոչ միայն կշտացնում են, այլև պատմում են հյուրընկալության ու առատության մշակույթի մասին։
Այս համային շրջագայությունը ցույց է տալիս, որ ուտեստները միաժամանակ կարող են լինել ազգային հպարտություն ու համաշխարհային ժառանգություն։
Հայկական խոհանոցը աշխարհի ամենահին խոհանոցներից է, և դրա հիմքերը գալիս են հազարամյակների խորքից։ Մեր նախնիները, ապրելով լեռնային ու դաշտային տարբեր կլիմայական գոտիներում, մշակել են ուտեստներ, որոնք արտահայտում են թե՛ իրենց կենսակերպը, թե՛ բնության հետ կապը։
Հայկական խոհանոցի գլխավոր առանձնահատկություններից են․
Պատմական ուտեստներ.
Հայկական խոհանոցի առանձնահատկությունն այն է, որ յուրաքանչյուր ուտեստ ունի իր պատմությունն ու մշակութային կոդը։ Դրանք պարզապես ճաշեր չեն, այլ մեր ինքնության մասնիկներ։
Հայաստանը փոքր երկիր է, բայց նրա խոհանոցը անչափ բազմազան է։ Յուրաքանչյուր մարզ ունի իր համային ավանդույթները՝ պայմանավորված տեղական կլիմայով ու գյուղատնտեսությամբ։
Այս բազմազանությունը ցույց է տալիս, որ հայկական խոհանոցը ոչ միայն համային հարստություն է, այլև մշակութային ժառանգություն։ Այն միավորում է մարզերը, սերունդները ու ընտանիքները։
Հայկական խոհանոցում հացն ու աղը միայն կերակուր չեն․ դրանք խորհրդանիշներ են։ Հայկական սեղանի վրա հացը…
Գաթան ոչ միայն հայկական խոհանոցից հայտնի աղանդեր է, այլև մեր ավանդական մշակույթի անբաժանելի մասը։ Այն…
Հայկական խոհանոցն ունի երկար պատմություն և հարուստ ավանդույթներ, որոնց առանցքում կանգնած են բնական և թարմ…
Նուռը, հնագույն պտուղներից մեկը, դարձել է հայկական խոհանոցի իսկական սիրտը։ Դարեր շարունակ այն եղել է…
Հայկական խոհանոցը համարվում է աշխարհի ամենահին և ամենահարուստ խոհանոցներից մեկը։ Այն իր մեջ ներառում է…
Հայկական խոհանոցի պատմությունը վկայում է, որ դարեր շարունակ միսը համարվել է տոնական մթերք, մինչդեռ առօրյա…