Categories: Բլոգ

Բաստուրմայի մշակութային նշանակությունը հայկական խոհանոցում

Հայկական խոհանոցը համերի, ավանդույթների և մշակութային ժառանգության հարուստ խճանկար է: Իր բազմաթիվ խոհարարական համերի մեջ հայկական բաստուրման առանձնանում է որպես գաստրոնոմիական աշխարհում ավանդույթի խորհրդանիշ: Այս գրառման մեջ մենք խոսելու ենք հայկական բաստուրմայի խորը արմատացած մշակութային նշանակության մասին՝ փնտրելով դրա ծագումը, ուսումնասիրելով պատրաստման մեթոդները և ընդգծելով դրա համաշխարհային ազդեցությունը:

Բացահայտելով ծագումը

Հայկական բաստուրմայի պատմությունը նույնքան հին է, որքան հենց ինքը՝ մշակույթը։ Դարերով թվագրված այս մսային դելիկատեսն իր ուրույն տեղն է զբաղեցնում հայկական խոհանոցում՝ իր մեջ մարմնավորելով մթերքների պահպանման տեխնիկայի հնարամտությունը:

Պատմական արմատներ

Բաստուրմայի ծագումը կարելի է գտնել հին Հայաստանի  ավանդույթներում, որտեղ մսի երկարատև պահպանումը  անհրաժեշտություն էր: Ժամանակի ընթացքում այս տեխնիկան վերածվեց խոհարարական արվեստի նվիրական ձևի, որին յուրաքանչյուր տարածաշրջան իր ուրույն երանգն ավելացրեց:

Հայ խոհարարական ժառանգության սյուն

Բաստուրման պարզապես ուտեստ չէ. այն մշակութային խորհրդանիշ է: Բաստուրմայի պատրաստումը ներառում է մարինացման և օդում չորացման մանրակրկիտ գործընթաց, որի արդյունքում ստացվում է հստակ համային պրոֆիլ, որն արտացոլում է հայկական խոհարարական ավանդույթների էությունը:

Ավանդույթի պահպանում Չնայած տեխնոլոգիական առաջընթացին,  մեր ժամանակներում բաստուրմայի պատրաստման ավանդական մեթոդները պահպանվել են սերունդների ընթացքում՝ ցույց տալով հայերի խորը հարգանքը իրենց խոհարարական ժառանգության նկատմամբ:

Կատարյալ բաստուրմայի պատրաստումը ներառում է մի քանի հիմնական քայլ.

  • Ընտրեք տավարի որակյալ միս, մսի և ճարպի ճիշտ հավասարությամբ:
  • Կտրեք ավելորդ ճարպը և հյուսվածքը, այնուհետև միսը կտրեք համաչափ, միատեսակ երկարությամբ։
  • Առատորեն քսեք համեմունքների խառնուրդը մսին, (պղպեղ, սխտոր, չաման):
  • Այնուհետև կախեք միսը   լավ օդափոխվող տարածքում՝ թույլ տալով, որ համեմունքները ներթափանցեն և զարգացնեն համը՝ վերահսկվող չորացման միջոցով, ձեռք բերելով ցանկալի հյուսվածք մի քանի օրից մինչև շաբաթներ։

Որոշ բաղադրատոմսեր պահանջում են լրացուցիչ հնեցում զով, չոր տեղում՝ համն ավելի յուրահատուկ դարձնելու համար:

Հայկական ոչ մի տոնակատարություն ամբողջական չէ առանց հյութեղ բաստուրմայի ափսեի: Լինի դա հարսանիք, ամանորյա խնջույք, թե ուրախ հավաքույթ, բաստուրման սեղանի վրա կենտրոնական տեղ է զբաղեցնում:

Բաստուրմայի գլոբալ ազդեցությունը Հայաստանի սահմաններից դուրս։

Սփյուռքի կողմից հայկական մշակույթն ամբողջ աշխարհում տարածելու հետ մեկտեղ բաստուրման ճանաչում է ձեռք բերել տարբեր խոհարարական դաշտերում: Սփյուռքը մեծ դեր է խաղացել բաստուրմայի իրազեկման, տարածման և արժեվորման գործում։ Ռեստորանների, սննդի փառատոների և մշակութային միջոցառումների միջոցով բաստուրման տեղ է գտել համաշխարհային սննդի սիրահարների սրտերում:

Բաստուրմայի եզակի համը ողջ աշխարհում  ոգեշնչել է խոհարարներին՝ նպաստելով նոր ուտեստների ստեղծմանը, որոնք միաձուլում են հայկական ավանդույթները տեղական բաղադրիչներով և խոհարարության ոճով:

Սենդվիչի միջուկներից մինչև գուրման նախուտեստներ, բաստուրման իր ճանապարհն է գտել տարբեր խոհանոցների մեջ՝ հարմարվելով տեղական ճաշակներին և միևնույն ժամանակ՝ պահպանելով իր էությունը:

Ընդունելով հայկական բաստուրմայի ժառանգությունը

Հայկական բաստուրման ավելին է, քան պարզապես սննդամթերք. դա ճկունության, ստեղծագործելու և մշակութային հպարտության վկայությունն է: Մինչ մենք համտեսում ենք նրա համը և կիսվում պատմություններով, մենք շարունակում ենք հարգել հայկական խոհանոցի ժառանգությունը՝ վառ պահելով ավանդույթները գալիք սերունդների համար: Ընտանեկան հավաքույթի ժամանակ կամ հեռավոր երկրում ճաշակած բաստուրման իր հետ կրում է Հայաստանի ոգին և հրավիրում մեզ ընդունելու նրա հարուստ մշակութային ժառանգությունը:

 

 

gata_pandok

Recent Posts

Տոնե՛ք սիրո տոնը հայկական ձևով՝ Վալենտինի օրը Գաթա պանդոկում

Վալենտինի օրը՝ Սուրբ Վալենտինի կամ Սիրո տոնը, ամեն տարի նշվում է փետրվարի 14-ին։ Այն սիրահարների,…

2 շաբաթ ago

Հայկական խոհանոցի մոռացված բաղադրատոմսերի վերածնունդ

Հայկական խոհանոցը, իր բազմազանությամբ և հարուստ ավանդույթներով, ամենից առաջ ներկայացնում է բնության դառը և քաղցր…

4 շաբաթ ago

Էրզրում աղցան՝ համերի յուրահատուկ համադրություն

Հայկական խոհանոցը միշտ էլ առանձնացել է իր բազմազան ու յուրահատուկ ուտեստներով, որտեղ յուրաքանչյուր բաղադրիչ կրում…

1 ամիս ago

Դասական հայկական բանջարեղենային ուտեստներ

Հայկական խոհանոցը հայտնի է իր ավանդական ուտեստներով, որոնք համատեղում են առողջ սնունդն ու համային բազմազանությունը։…

1 ամիս ago

Ամանորը Հայաստանում՝ ջերմությամբ և սիրով տոնենք միասին Գաթա Պանդոկում

Հայաստանը եզակի վայր է Ամանորը տոնելու համար՝ շնորհիվ իր հարուստ մշակույթի, հյուրընկալության և անկրկնելի ավանդույթների։…

1 ամիս ago

Տոնական հայկական Ամանոր՝ ավանդույթներ, ճաշատեսակներ և միասնություն

Հայաստանում Ամանորը նշվում է մեծ շուքով և համարվում է տարվա ամենասպասված տոներից մեկը: Այն հայկական…

2 ամիս ago